«Чаша блювоти»: у Австралії показали фільм про війну очима окупантів

13:03, 19.03.2024
«Чаша блювоти»: у Австралії показали фільм про війну очима окупантів

Австралійський мовник показав фільм про російських окупантів, у посольстві України різко відреагували.

Австралійський національний мовник ABC у понеділок, 18 березня, показав в ефірі передачі Four Corners документальний фільм «Українська війна: Інша сторона» (Ukraineʼs War: The Other Side). Стрічка викликала різку критику українського посольства і української громади країни.

 

Як інформує УМ, про це повідомили а Посольстві України в Австралії у Фейсбуці.

 

Фільм британського режисера Шона Лангана висвітлює війну зі сторони російських окупаційних військ, він відзняв війну очима росіян і показав їхнє життя на фронті.

 

Посольство України в Австралії і посол Василь Мирошниченко вже засудили показ фільму. Дипмісія назвала стрічку «еквівалентом чаші блювоти», яка повторювала російську пропаганду, історичні викривлення, безліч кричущої брехні та всіляко підігрувала кремлівським наративам.

 

У посольстві вважають, що показ фільму принизив тисячі невинних українців, вбитих російськими окупантами.

 

«Австралійському телеканалу має бути соромно, що він виставляв в ефір таке тотальне сміття», — йдеться у заяві.

 

Крім того, посол України Мирошниченко окремо вимагає зустрічі з керуючим директором ABC Девідом Андерсоном та поскаржився міністру комунікацій Мішель Роуленд. Вона сказала послу, що редакція ABC незалежна і будь-які претензії слід направляти керівництву каналу.

 

Федерація українських організацій Австралії заявила, що фільм дав солдатам рф майданчик для виправдання жорстокого вторгнення, а глядачі у стрічці бачать, як Ланган потискає руки, обіймається й усміхається окупантам, слухаючи «грубу брехню, ненависть і заклики до геноциду».

 

Нещодавно стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала премію «Оскар» у номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм». Це перший український фільм, який здобув цю престижну нагороду Американської кіноакадемії.

 

Як повідомляла УМ, «20 днів у Маріуполі»: Disney поверне до телеверсії кадри вручення «Оскара» українцям.