Велопробіг Лондон-Львів: британець збирає гроші на розмінування українських територій

14:59, 18.05.2023
Велопробіг Лондон-Львів: британець збирає гроші на розмінування українських територій

Британець Том Хашемі (Tom Hashemi) здійснив велосипедну подорож з Лондона до Львова, в межах якої зібрав понад 21 тисяч фунтів на розмінування території України. (Фото з відкритих джерел)

До Львова 35-річний британець Том Хамеші приїхав, щоб зібрати гроші на розмінування української землі. Він подолав майже дві тисячі кілометрів за одинадцять днів, потрапив в аварію і кілька днів відновлювався у лікарні, але не здався і продовжив шлях до України.

 

Як інформує УМ, про це повідомили ТСН та на сайті Львівської міської ради.

 

У середмістя Львова Том приходить з дівчиною, яка підтримувала його впродовж усієї мандрівки, а велосипед тягне поруч. Жартує, що їздити вже втомився. Він здолав сім країн за одинадцять днів. Найнебезпечніший момент був у Німеччині, де Том потрапив в аварію - перечепився велосипедом через трамвайні колії і його шпиталізували. “Одинадцять днів їзди на велосипеді, один день у лікарні, два дні на відновлення після лікарні і ще два дні відпочинку”, - розповідає він.

 

Долати подальший шлях допомогли бандажі та Каталіна. Не здався, бо хотів привернути уваги до України і зібрати грошей на її розмінування. На спеціальний рахунок жертвували люди з усього світу. “З багатьох країн, але переважно з Великої Британії, також долучилися американці, кілька бельгійців, нідерландці, а ще німці, думаю деякі українці також”, - розповідає Том.

 

Велоспортом Том займається уже кілька років. Щодня проїжджає півтори сотні кілометрів. До цієї подорожі готувався посиленно. Однак його дівчина Каталіна все одно переживала чи вдасться коханому проїхати такий довгий шлях. Тому супроводжувала його на авто.“Дуже хвилювалась. Річ у тому, що я могла дістатися куди завгодно на авто, але він їздив досить швидко. Тому щоразу як йому було щось потрібно – чи нові бинти, чи їжа, мені було досить легко його знайти і добратися. Адже у нього був GPS-трекер", - каже вона.

 

На україно-польському кордоні Тома зустріли львівські велосипедисти. Завдяки веломандрівці британцю вже вдалося зібрати майже мільйон гривень і донати продовжують надходити.

 

Британця дуже вразило те, що від нерозірваних мін і снарядів через необережність та цікавість найчастіше потерпають діти. Маючи 5-річного сина, ця проблема його особливо зачепила, тому він вирішив збирати кошти саме на таку ціль.

 

Також в межах поїздки Том Хашемі привіз міському голові Львова Андрію Садовому листи від члена парламенту Рочдейла та депутатів британського уряду зі слова підтримки.

 

«Це був нелегкий шлях, але я радий, що все вдалося. Щасливий знову приїхати до красивого Львова. Сподіваюсь, що нам вдасться зміцнити зв’язки між Львовом та Лондоном», – зазначив британець.

 

Мер Львова презентував гостю екосистему людяності НЕЗЛАМНІ та розповів про співпрацю з різними містами-побратимами. Під час зустрічі домовились про подальшу співпрацю: зокрема, Том Хашемі спробує допомогти Львову налагодити партнерство з британськими містами.

 

Як повідомляла УМ, у Кропивницькому зібрали гроші на машину для ЗСУ: здали 15 тон російської макулатури.