Кубок світу з фехтування: українські шаблістки вибороли «золото»

18:51, 14.05.2023
Кубок світу з фехтування: українські шаблістки вибороли «золото»

Ольга Харлан, Аліна Комащук, Юлія Бакастова та Олена Кравацька вибороли золоті нагороди у Батумі. (nffu.org.ua)

Жіноча збірна України з фехтування на шаблях розпочала свій олімпійський відбір з  перемоги на етапі Кубка світу з фехтування, що відбувся в грузинському Батумі у неділю.

 

На найвищу сходинку п’єдесталу вперше за останні 7 років зійшли сьогодні, 14 травня, Ольга Харлан, Аліна Комащук, Юлія Бакастова та Олена Кравацька.

 

Золото, яке вони вибороли у Батумі, стало для України першою командною нагородою найвищого ґатунку у жіночій шаблі на змаганнях такого рівня з січня 2016 року, коли наші дівчата святкували перемогу в Афінах.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Федерації фехтування України.

 

Цей старт був першим у кваліфікаційному періоді на Олімпіаду-2024.

 

Українська команда здолала чотирьох суперниць на шляху до фіналу – Алжир, перших сіяних Францію, Азербайджан та Італію.

 

Отже підопічним Євгенія Стаценка і Андреа Теренціо вдалося відірватися від суперниць.

 

 

А у боротьбі за «золото» українки зустрілись із суперницями із США, яких обіграли із рахунком 45:42. Шальки терезів у вирішальному протистоянні схилялися то в один, то в другий бік.

 

Ключовим у поєдинку став передостанній бій, в якому Аліні Комащук вдалося перетворити «-3» на «+2» і рахунок з 32:35 став 40:38. Попри відчайдушні спроби Елізабет Тартаковскі відігратися, віддамо їй належне вона скоротила розрив до одного удару 42:43, але Харлан перемогу вже не віддала – 45:42!

 

до речі, Ольга Харлан не програла жодного свого раунду за п'ять матчів, вона у кожному набрала не менше 5 очок.

 

 

Жіноча збірна України уперше з січня 2016 року виграла етап Кубка світу з фехтування на шаблях у команді. З того часу українки двічі виходили до фіналу – у листопаді 2016 року та травні 2019 року, двічі програвали італійкам.

 

Відтак, Україна очолить кваліфікаційний відбір на Олімпіаду-2024 в Парижі у жіночій команді на шаблях. А в світовому рейтингу підійметься на 11-е місце з 15-го.

 

Як повідомляла «УМ», українська тенісистка Марта Костюк уперше очолила національний рейтинг.