Благодійний марафон Житомир-Київ: двоє Героїв війни на протезах зберуть гроші на госпіталь

09:58, 08.05.2023
Благодійний марафон Житомир-Київ: двоє Героїв війни на протезах зберуть гроші на госпіталь

Колишні бійці Сергій Храпко та Олександр Швецов вирішили допомогти бійцям, які постраждали на війні.

Благодійний марафон на підтримку проєкту створення сучасного приймального відділення Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» стартує 15 травня.

 

Акцію ініціювали колишні пацієнти шпиталю Сергій Храпко та Олександр Швецов.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у пресрелізі ініціативної групи організаторів марафону "Із полум`я зродились".

 

"Олександр Швецов був призваний на військову службу в 29 років, зараз йому 38. 31 березня 2014 року для нього почалася війна. 4 липня на околицях Луганська Олександр зазнав вогнепального осколкового наскрізного поранення лівої гомілки з пошкодженням підколінної артерії. Втратив 2 літра крові. Операція шунтування артерії виявилася не ефективною. Кровоток не відновлювався. 5 липня лікарі прийняли рішення про невідкладне хірургічне втручання та ампутували ліву ногу на рівні стегна. За праву ногу боролися більше ніж пів року.

 

Сашко повернувся додому після лікування й протезування, усвідомивши, що його власне життя змінилося, й тепер треба звикати до нових реалій. Він пройшов цей шлях сам та допомагає багатьом пораненим побратимам. Всі ці роки він організовував поїздки для ветеранів. Показував їм світ та вчив жити з протезом.

 

 

З початком широкого наступу він один з перших почав приїздити та допомагати шпиталю. Сашко активно пояснює, чому протезуватися краще в Україні. На власному прикладі. Брав і бере участь в Іграх Нескорених", - йдеться у пресрелізі.

 

"Сергію Храпку 45 років, має двоє дітей. Він потрапив у шпиталь у 2015 році, у відділення гнійної хірургії, втративши ліву руку і ногу 16 травня 2015 року внаслідок мінометного обстрілу на околицях села Луганського, Бахмутського району.

 

20 операцій. Купа перев'язок. Складне протезування. Нове життя. Сергій активно підтримує побратимів у реабілітації. Сам став волонтером і допомагає іншим. Брав і бере участь в Іграх Нескорених.

 

Дистанція, яку мають пройти хлопці назустріч один одному, - 120 км. Це - 171480 кроків. Сергій виходить із Києва, Олександр із Житомира. Десь на трасі вони мають зустрітись.

 

Старт 15.05 о 12:30, від табличок "кінець Києва" і "кінець Житомира". Кожен крок для них - це непрості зусилля. Але бажання допомогти пораненим значно сильніше.

 

У ваших силах довести їм, що всі їхні зусилля – не марні. Кожен донат в 22 гривні – це один їхній крок. Щоб вирішити завдання  треба 165 156 донатів. Кінцева мета – збір коштів на гастроскоп вартістю 3 633 420.

 

Ми віримо, що всі зусилля наших неймовірних героїв не марні, але потребуємо вашої підтримки та розголосу", - резюмують організатори акції.

 

Монобанк: https://send.monobank.ua/jar/6oDWWR2MXE?fbclid=IwAR0a-i3pXWrn7Xa7HbBdAEtZg9YZ80xgzh1KHY58nE0C8H26oASaIVZ88qw

 

Інформацію щодо проєкту можна знайти за посиланнями:

 

https://www.instagram.com/fromtheflamesweborn/

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090064176122

 

Як повідомляла УМ, Національна капела «Дударик» зібрала кошти на дрон для Королівської бригади.