Футболісти збірної України, які грають в Європі, активно підтримують армію та біженців

15:43, 26.04.2022
Футболісти збірної України, які грають в Європі, активно підтримують армію та біженців

Півзахисник «Аталанти» Руслан Маліновський закликає світ зупинити війну в Україні й допомагає українським біженцям в Італії. (Фото з сайта football24.ua)

У вітчизняному клубному футболі через україно-російську війну - вимушена пауза. “Динамо” та “Шахтар”, які з дозволу влади залишили країну, грають благодійні товариські матчі. А повноцінний змагальний ритм мають лише збірники-легіонери. Проте і вони багато часу приділяють благодійним ініціативам для допомоги біженцям та українській армії.

 

Чи не найактивніше займається закупівлею обладнання для лікарень та ЗСУ форвард “Фуенлабради” з іспанської Сегунди Роман Зозуля. Після того, як змагальний сезон фактично завершився (клуб і Роман відверто дограють матчі, що залишились, адже “Фуенлабрада” уже на 95% вилітає до третього дивізіону), українець повністю включився у волонтерську роботу.

 

Зокрема, Роман, який ще з 2014 року активно підтримував армію, разом із Дмитром Чигринським допоміг відправити на потреби ЗСУ два броньовані авто. А разом із другим голкіпером “Реала” Андрієм Луніним зіграв у футбол з українськими біженцями і допоміг їм знайти житло. Також серед ініціатив Зозулі – закупівля аптечок для військових та обладнання для лікарень у Дніпрі (разом із нинішніми та колишніми збірниками).

 

 Роман Зозуля чи не найактивніше допомагає армії серед українських футболістів.

 

“Мені з 2014 року до 24 лютого цього року було трохи соромно за те, що я футболіст. Футбол поза політикою, хтось їде сім'ї годувати, усі ці фрази такі… Мені було соромно спілкуватися з багатьма гравцями. Коли ти з 2014 року з ними розмовляв – вони як на іншій планеті. А зараз я гордий, що я футболіст. Наразі ми всі об'єдналися, вся Україна об'єдналася. Я здивований, мене багато хлопців шокували, всі об’єднались, збирають гроші для армії. Можу сказати, що я гордий”, – сказав в одному з інтерв’ю Роман.

 

Поєднують з футболом волонтерську діяльність і представники збірної у Серії А. Родина Маліновських разом із італійськими футболістами організувала штаб збору гумдопомоги та пошуку житла для біженців, а Віктор Коваленко допомагає Україні загалом і рідному окупованому Херсону зокрема – і фінансово, і медійно.

 

А от справи на футбольному полі у них йдуть по-різному. Віктор знову повернувся в основу “Спеції”, яка майже гарантувала собі збереження прописки в еліті. Натомість Руслан в одному з останніх поєдинків травмувався, а його “Аталанта” втратила шанси на Лігу чемпіонів (із Ліги Європи “бергамаски” вилетіли, а в чемпіонаті безнадійно відстали від топ-4), тому завдання на кінець сезону – потрапити у зону ЛЄ.

 

Значно більше турнірної мотивації у наших легіонерів на Туманному Альбіоні, але і вони у напруженому графіку вирішальних матчів не забувають про допомогу рідній країні. Олександр Зінченко, який разом із “Ман. Сіті” веде боротьбу одразу за два трофеї (і в АПЛ, і в ЛЧ), виставив свою футболку на благодійний аукціон і долучився до збору коштів на армію, котрий запустив екстренер “Динамо” Сергій Ребров (зараз той працює в ОАЕ).

 

Також Сашко як представник одного із найсильніших клубів світу активно розвінчує міфи російської пропаганди в інтерв’ю провідним спортивним медіа. При цьому, він встигає приносити користь клубу і на полі: нещодавно віддав третю голеву передачу в сезоні, за що отримав похвалу від наставника Пепа Гвардіоли.

 

“Це важкий період для Олександра особисто через війну в Україні. Він грає якісно, зробив «асист», його гра абсолютно виняткова. Його неймовірно цінують у роздягальні”, - заявив Гвардіола.

 

Тим часом Віталій Миколенко, який разом із своїм клубом допомагає біженцям, нарешті закріпився в основі “Евертона” (п’ять повних матчів в АПЛ поспіль), щоправда в “ірисок” справи кепські – підопічні Лемпарда опустились у зону вильоту. Шанси врятуватись ще є, але графік у “синіх” складніший, ніж у конкурентів.

 

А от “Вест Хем” Андрій Ярмоленка, який в АПЛ йде сьомим та майже втратив шанси пробитись в ЛЧ через чемпіонат, схоже, зробив ставку на Лігу Європи, де “молоти” уже дійшли до півфіналу. Така бажана перемога в ЛЄ не лише принесе підопічним Мойєса заповітний трофей, а й путівку до ЛЧ на наступний сезон. А для Ярмоли виграш євротурніру стане приємним завершенням лондонського етапу кар’єри (за словами самого ж Андрія, він з імовірністю в 95% покине клуб влітку).

 

Окрім футболу та роботи на інформаційному фронті, Ярмоленко фінансово підтримує рідний Чернігів (і ЗСУ, і гуманітарні зусилля). Також він долучився до переговорів щодо можливого благодійного матчу між київським “Динамо” та “Вест Хемом” (але тут все залежатиме від турнірних завдань лондонців). n.

 

Олексій ПАВЛИШ