Абраменко приніс Україні першу медаль пекінської Олімпіади

15:04, 16.02.2022
Абраменко приніс Україні першу медаль пекінської Олімпіади

Олександр Абраменко здобув першу медаль Україні на Олімпіаді-2022. (Фото: Associated Press та НОК України)

Український фристайліст 33-річний Олександр Абраменко здобув срібну медаль у змаганнях з лижної акробатики на ХХIV зимовій Олімпіаді у Пекіні. Це перша медаль України на Олімпіаді-2022.

 

Як інформує Україна молода, у суперфіналі Абраменко набрав 116,50 бала.

 

Першим став китаєць Ци Гуанпу (129,00), третім - Ілля Буров  з ОКР (114,93).

 

«Дуже щасливий. Особливо приємно вибороти для України, для співвітчизників в День Єднання олімпійську медаль! Ця нагорода для нашої країни! Змагання в Пекіні були дуже важкими. Дуже холодно, ситуація з COVID-2019. Однак дуже радий, що виконав такий складний стрибок. Україно, дякую за підтримку! Ця медаль для всієї нашої країни та кожного українця!», - сказав Олександр у коментарі НОК України. 

 

 

Срібний призер також відповів на питання щодо «існуючого» міфу про прапороносців збірної.
 
«Як ви знаєте, існує багато міфів щодо того, що це погана прикмета. Однак дивиться самі – я виборов медаль. Тож, нести прапор рідної держави – це велика честь та гордість! Й тепер можу сказати, що фартова», - додав український спортсмен. 
 
 
 
Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка привітав Олександра та його наставника Енвера Аблаєва, фахівців збірної з прекрасним здобуттям, подякувавши за справжній бійцівський характер й привітавши усю країну з великим олімпійським звершенням!
 

Нагадаємо, що на минулих Іграх у Пхьончхані-2018 Абраменко виграв «золото». Також Абраменко став єдиним спортсменом в історії незалежної України, який здобув нагороди на двох зимових Олімпіадах.

 

Нинішня медаль Олександра стала дев'ятою для України на восьми «білих» Олімпіадах за роки незалежності (3 золоті, 3 срібні, 3 бронзові). На двох зимових Іграх команда залишалася без нагород - у Солт-лейк-Сіті-2002 та Ванкувері-2010.

 

Інший наш фристайліст Олександр Окіпнюк у першому фінальному раунді посів сьогодні 9-те місце. Ще одному українцю Дмитру Котовському у кваліфікації не вистачило балів для потрппляння у фінал.

 

На жаль українська команда не змогла взяти участь у командних змаганнях лижних акробатів. Окіпнюк, Котовський та Анастасія Новосад отримали позитивні тести на коронавірус і були на самоізоляції.

 

Як повідомляла УМ, чоловіча збірна України з біатлону посіла дев'яте місце в естафеті на зимових Олімпійських іграх 2022 у Пекіні станом на вівторок, 15 лютого.