Дружній поТИСК

13.09.2007
Дружній поТИСК

Панове, підходьте по черзі! Вас багато, а тонометр один.

За прогнозами ВООЗ, до 2025 року від гіпертонії будуть страждати більше мільярда жителів планети. І це не може залишати кардіологів байдужими. Адже підвищений тиск призводить до захворювань серця і судин, які можуть зробити людину інвалідом, а то й узагалі відправити на той світ.

Як відомо, найкращий спосіб боротьби з будь–яким захворюванням — це профілактика. Медики переконані: якби люди постійно контролювали рівень свого артеріального тиску та вчасно починали лікуватися від гіпертонії, світові вдалося б уникнути не одного мільйона інсультів та інфарктів. Біда в тому, що люди рідко сприймають ненагальні проблеми всерйоз, аж поки не потраплять до лікарні.

Для того, щоб нагадати про важливість профілактики й лікування серцево–судинних захворювань (ССЗ), медики щороку відзначають Всесвітній день серця. В останню неділю вересня працівники кардіологічних клінік та диспансерів, шкіл та інститутів, представники громадських організацій об’єднують свої зусилля в проведенні заходів із профілактики ССЗ. А в багатьох країнах наприкінці вересня кардіологи організовують тиждень здорового серця. Україна не стала винятком.

Як розповів «УМ» виконуючий обов’язки головного лікаря Київського міського центру здоров’я Отто Стойко, у столиці України Тиждень здорового серця пройде від 23 до 28 вересня. Впродовж цього часу кожен охочий зможе виміряти тиск та отримати консультації лікарів просто на столичних вулицях. Спеціальні пункти, обладнані тонометрами, з’являться поряд зі станціями метро та на базі великих підприємств (туди працівники зможуть вийти під час обідньої перерви). А перший такий пункт медики планують відкрити 23 вересня у Центральному парку культури та відпочинку.

30 вересня організатори підіб’ють підсумки тижня здорового серця і розкажуть, скількох гіпертоніків, гіпотоніків та щасливих людей із нормальним тиском (130 на 85 міліметрів ртутного стовбчика) пропустили через себе тимчасові пункти.