Чотири нові книги. Хто більше?

12.09.2007
Чотири нові книги. Хто більше?

Неписане правило письменниці Марії Матіос видавати нову книгу до Форуму видавців у Львові цьогоріч, здається, має всі шанси потрапити в національну книгу рекордів. Адже, як повідомляє львівська преса, літературна агенція «ПІРАМІДА», яка є монополістом на творчість Матіос, планує на Форумі презентувати одразу 4 (!!!) нові книжки письменниці.

Найбільший ажіотаж, очевидно, припаде на роман «Майже ніколи не навпаки», який отримав Гран­прі та першу премію на цьогорічному конкурсі «Коронація слова». Як пише оглядач «Книжника­ревю», членам журі «зігнорувати витончений мовний смак автора, вербальний лаконізм, чутливість до деталей та, сказати б, архепитічну екзотику — було ніяк», адже «тут тобі і спадкове рейдерство, і метафізичне пекло імпотенції, й екзистенційна таємниця». Відомо також, що за право видати цей текст «чубилися» одразу кілька серйозних видавців ще до того, як авторство було невідоме. А газета «Високий замок» уклала з М. Матіос угоду про ексклюзивний друк уривків роману на своїх сторінках напередодні Форуму.

Три інші книжки видавці тримають у секреті. Але відомо, що однією з них буде поезія популярної письменниці. На прохання більш детально розказати про майбутні книжки Марія Матіос відповіла: «Я людина забобонна і наперед ніколи не кажу, з чим прийду до читача. Але, коли вже так склалося, що про роман «Майже ніколи не навпаки» стало відомо, скажу єдине: для моїх прихильників ця книжка aбуде однозначним сюрпризом. Як, власне, стала вона сюрпризом і для мене. Адже мій видавець Василь Гутковський — просто супер! А художник Сергій Іванов просто шокував мене своїм прочитанням цієї сімейної саги».

Валерія КОРЧЕВСЬКА