«ГогольFest» під «Дахом»

12.09.2007

У п’ятницю, 7 вересня, в культурно­мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» відкриттям виставки «Гоголь.Портрет» почався фестиваль сучасного мистецтва «ГогольFest». На дійство прийшли всі, хто хоч трішки має дотичність до творчості — походжали із запаленими свічечками, які плавали у склянці з водою, режисер Михайло Іллєнко, музикант Павло Гудімов, співачка Росава, відомі мистецтвознавці та художники. Ніхто з присутніх не міг вільно пересуватися по основній доріжці «Арсеналу». З відрами, повними води, і швабрами там стояли актори ЦСМ «Дах» і мили цементовану підлогу. Тому хоч­нехоч, а довелося заглянути в кожну арку.

 

У величезній залі митці втілили свої ідеї на тему Гоголя. Одразу при вході висить картина «Смерть Гоголя» Олександра Ройтбурда. На полотні зображено голову письменника, а на неї задивляються типові для художника лисі чоловічки. В одній з арок стоїть кабіна з чорного полотна, всередині висить портрет похмурого Миколи Гоголя, а біля нього палахкотить свічка. Подібних містичних куточків у «Мистецькому арсеналі» вистачає. Однак є й кумедні. Наприклад, Олександр Моргацький зробив з гіпсу носи у порядку зростання — хто доторкнеться щокою хоча б до найменшого, того чекає маленьке щастя. І не дивно, що найбільшим попитом серед всіх екземплярів користувалася його арка. Люди підходили один за одним, ставали в чергу і ніжилися біля носика і носища ГоголяМоголя.

— Мені запропонували зробити щось цікаве про нашого містика. Банально ліпити його бюст чи малювати типовий портрет. Чув колись легенду про ніс щастя. Чим більший ніс, тим більша доза вдалих випадків. От і змайстрував три носи. Може, від них побільшає на вулиці усмішок, — каже скульптор Сашко Моргацький.

Після того, як кожен ознайомився з виставкою, Центр сучасного мистецтва «Дах» показав театральний перформенс. Акторів у чорному зі швабрами замінили монахи зі свічками, які співали псалми під акомпанемент скрипаля Сергія Охрімчука. Поза програмою виступала гуртмрія «Пінопласт». Як сказали музиканти, це для тих, в кого розбушувалася фантазія і він ніяк не може заставити себе покинути «Арсенал».

До п’ятниці Гоголь із нами, у Києві, на Печерську...