Перемога або «хрест»

12.09.2007
Перемога або «хрест»

Щоб уперше обіграти італійців, українці мають продемонструвати не лише самовідданість, а й майстерність. (Фото з архіву Рейтер.)

Не втримавши перемогу в Грузії, наша національна команда фактично загнала себе в глухий кут. Мабуть, такий уже в нас менталітет, що спочатку треба створити собі перепони, а потім героїчно їх долати. Тепер, аби продовжити боротьбу за вихід до фінальної частини чемпіонату Європи, збірна України повинна сьогодні обігрувати чемпіонів світу — італійців. Завдання не з простих, але іншого виходу, ніж творити нову сторінку історії, у «синьо–жовтих» немає. Наразі виграш восени 1996 року у збірної Португалії залишається найгучнішим успіхом наших хлопців. У попередніх відборах українцям не вдавалося бодай раз переграти ані тоді ще чинних чемпіонів Європи німців, ані чемпіонів світу французів.

 

Реванш для двох

У п’яти очних матчах з італійцями похвалитися нам особливо нічим. Дві поразки датовані 1995 роком — 0:2 і 1:3 (єдиний гол у ворота «Скуадри адзурри» — на рахунку Полуніна). Ще три поєдинки відбулися торік. Перед «мундіалем» наші героїчно відстояли нульову нічию у товариському матчі, а у чвертьфіналі ЧС–2006, як відомо, поступилися — 0:3. Уже в нинішній кваліфікаційній кампанії рік тому в Римі хлопці Блохіна програли 0:2 і тепер спробують реваншуватися.

Слово «реванш» згадують у ці дні і на Апеннінах, але в іншому сенсі. Італійці все ще не можуть пробачити Україні й Польщі виграш тендеру на право провести чемпіонат Європи 2012 року. Навіть зараз на півострові раз по раз лунають голоси про те, що ще не пізно віддати Євро Італії, бо слов’яни з цим не впораються.

Кадровий голод

Що ж до власне гри, то особливих змін у стартовому складі збірної України очікувати не доводиться. Як сказав тиждень тому сам Олег Блохін, у його розпорядженні є лише 16–17 дієздатних футболістів. Та й то позавчора півзахисника «Дніпра» Костянтина Кравченка віддали до «молодіжки», яка полетіла на свій відбірковий матч до Вірменії.

Певні кадрові проблеми є і в суперників. На наше щастя, не зіграє через травму скандально відомий жорсткий захисник Марко Матерацці, крім того, дискваліфікацію через зайву жовту картку відбуватиме «бульдог» Дженнаро Гаттузо. Як відомо, вирішили завершити кар’єру
у «Скуадрі адзуррі» Неста й Тотті. Під питанням — поява опорного півзахисника «Мілана» Андреа Пірло, у нього невелике ушкодження.

Тож проблем у керманича італійців Роберто Донадоні вистачає, тому своє 44–річчя цієї неділі він «на широку ногу» не відзначав. Поразку в Києві наставникові можуть і не пробачити, а за спиною Донадоні після закликів преси та вболівальників дедалі частіше спливає тінь більш іменитого тренера — Марчелло Ліппі, який привів Італію до звання найсильнішої футбольної збірної на планеті.

З іншого боку, сьогоднішню гру можна розцінювати і як «момент істини» для Олега Блохіна. Його контракт зі збірною розраховано до завершення кампанії Євро–2008, а сьогоднішня невдача поставить хрест на участі українців у наступній першості континенту із відповідними перспективами для головного тренера.

Застороги від Лукареллі

Має шанс з’явитися на полі НСК «Олімпійський» дороге придбання донецького «Шахтаря» — Крістіано Лукареллі. Італійська преса у зв’язку із матчем в Україні не могла обійти увагою цього форварда. Крістіано віддав належне країні, в якій грає лише кілька тижнів: «На нас чекає складний двобій. Після торішнього «мундіалю» в українців емоційний підйом, а перемога над чемпіонами світу не лише підніме їхній престиж, а й дозволить наблизитися до фінальної частини континентальної першості. Тож недооцінювати суперника в жодному разі не можна».

Своїм партнерам Лукареллі порадив забути про суперництво з французами, а зосередитися на збірній України. Серед «синьо–жовтих» він виділив свого партнера по атаці «Шахтаря» Олександра Гладкого. «Цей хлопець чудово підготовлений фізично, і на батьківщині його вважають «новим Шевченком», — каже Лукареллі.

Антураж дійства

Як відомо, через будівництво перед НСК «Олімпійський» арена зможе заповнитися лише наполовину. А от чи розійдуться ці 41500 квитків по руках, це ще велике питання. Адже ФФУ встановила найвищі ціни на «перепустки» на стадіон за всю історію збірної України — від 50 до 500 грн. Ще вчора квитки вартістю від 100 грн. і вище у великій кількості можна було вільно купити в касах.