Від хвороб рятує... пляшка

11.09.2007
Від хвороб рятує... пляшка

І дорослих, і дітей цікавить дивний жилет з пластикових пляшок. Олександр Толбатов (праворуч) не втомлюється демонструвати свій винахід. (Фото автора.)

Кожної неділі о 10-й годині черкаський пенсіонер Олександр Толбатов прямує на пляж до річкового порту — це для нього неписаний закон. Адже тут на чоловіка чекають люди, які хочуть покращити своє здоров’я за оригінальним методом пана Толбатова — за допомогою пластикових пляшок. Декілька років тому черкащанин сконструював рятувальний жилет, основу якого склали ті самі пляшки. Як запевняє винахідник, жилет врятував його від складної операції з видалення грижі, від високого тиску і від багатьох інших болячок. Тепер 61-річний чоловік підіймається сходами на дев’ятий поверх без задишки і може плавати 20 годин поспіль. Тож Олександр Миколайович охоче розповідає людям, як власноруч виготовити такий жилет й оздоровлюватися за його допомогою.

 

От собака так собака

Ідея виготовлення жилета виникла в Толбатова на морі. Було це декілька років тому. Тоді в чоловіка почалися проблеми зі здоров’ям: лікарі радили зробити операцію з видалення спинної грижі. Коштувало це 2000 доларів. Таких грошей у пана Олександра не було, і він відмовився від пропозиції медиків. Почувався при цьому недобре — у хворого постійно набрякали ноги, через що було важко ходити. Але, сподіваючись на покращення, він ударив горем об землю та й подався з родиною до моря.

«Тільки плавати я не зміг— ноги весь час тягли мене на дно, — пригадує Олександр Толбатов. — Аж одного дня якось помітив, що у воді собака грається пластиковою пляшкою. Псові ніяк не вдавалося потопити «іграшку». Тоді мені наче хто підказав, що я можу виготовити з таких пляшок собі якесь спорядження та плавати».

Спочатку черкащанин сконструював собі пліт — напхав до овочевої сітки купу пляшок та спробував плавати. Але пляшки тріскалися, з часом у них просочувалася вода, тож цей варіант Толбатову не підійшов. Тоді він вирішив заповнювати пляшки шматочками пінопласту і зрозумів: це те, що потрібно! А щоб зручніше та комфортніше плавалося, вирішив змайструвати собі з дволітрових пляшок щось на зразок рятувального жилета. Зв’язав чотири пляшки за «шийки» спереду, п’ять штук на спині, а внизу приєднав їх до автомобільного паска безпеки. За словами Толбатова, на спині кількість пляшок має бути непарною, тоді одна слугуватиме ще й масажером для хребта.

З таким ексклюзивним жилетом, запатентованим, до речі, минулого року, пан Олександр почувається у воді, як риба. Він не просто плаває у Дніпрі, а ще й придумав собі лікувальну фізкультуру, якою постійно займається. Так, теплої пори року Толбатов щодня проводить у воді по півтори години. Причому в його екіпірування, окрім жилета, входять ласти (щоб було навантаження на ноги) та дві тенісні ракетки (аби навантажити грудну клітку). Узимку цей невгамовний черкаський пенсіонер чергує пробіжки берегом з купання в ополонці, на що витрачає до 40 хвилин.

Коли винахідник приходить на черкаський пляж і готується купатися, його тут же обступає купа допитливих городян. І дорослих, і дітей цікавить дивний жилет з пластикових пляшок. Олександр Миколайович ніколи не лінується пояснювати людям, що до чого, та відповідати на їхні запитання. То ж не дивно, що в Черкасах у нього з’явилися послідовники. За оригінальною методикою тут діє навіть група «Здоров’я». Окрім того, Олександр Миколайович нерідко їздить зі своїми лекціями в інші міста України. І всюди 61-річний чоловік каже, що завдяки плаванню, яке практикує вже 8 років, почувається дуже непогано.

«Зараз у мене ніяких гриж, а тиск — 120 на 80. Ноги мої бігають, наче в молодого. На дев’ятий поверх дістаюся без ліфта і задишки. Раніше важив 120 кілограмів, нині — всього 90. І фізичні навантаження зараз можу виконувати хоч які», — говорить пан Олександр.

Рекорди на воді

Черкащани знають, що Олександр Толбатов ще й встановлює рекорди на воді. Три роки тому, в серпні, зробив доньці подарунок на її 30-річчя — переплив Кременчуцьке водосховище з Черкас до села Чапаєвка й повернувся назад за 14 годин, загалом подолавши 40 кілометрів. А торік Толбатов ще одну водяну «висоту» взяв — проплив 90 кілометрів із Канева до Черкас. Цього року він теж ішов на рекорд, хотів на День незалежності України дістатися Дніпром із Світловодська до Черкас. Але відстань у 120 кілометрів не подолав — у плавця перестав світити ліхтарик, і працівники МНС змушені були зупинити заплив рекордсмена.

Олександр Миколайович пригадує, що пробув у воді без відпочинку 23 години. А йти на такі екстремальні запливи його спонукає бажання пропагувати свій досвід позбавлення від хвороб. Черкащанин хоче довести, що людина може переносити серйозні фізичні навантаження у будь-якому віці, варто тільки захотіти. Ставши на ноги з допомогою ексклюзивного рятувального жилета з пластикових пляшок власного виробництва, пан Олександр рекламує «плавзасіб» навіть на своєму автомобілі. А диски з описом його винаходу вже дісталися Німеччини, Канади, Португалії та Ізраїлю. Все це заради того, щоб допомогти якомога більшій кількості людей «підремонтувати» свій організм «дешево й сердито».

«Людей консультую безкоштовно, розказую, як зробити жилет, які вправи виконувати. Якщо Бог повернув мені здоров’я, то я не маю права брати грошей з інших. Мені навіть уночі дзвонять, адже часові пояси різні», — зазначає Олександр Толбатов. За його словами, у грудні в Китаї стартує 24-й Всесвітній фестиваль моржів. Чоловік уже відіслав на відбірковий тур диск про винайдений ним метод оздоровлення на воді. І не виключено, що представляти Україну довірять саме невгамовному пенсіонерові.