«Молодість» чекає на Уму Турман

11.09.2007

Перша помітна міграція «Молодості» відбулася минулого року — після Будинку кіно, в якому дебютанти свої творчі стосунки з’ясовували досить довго, фестиваль перебрався до кінотеатру «Баттерфляй­Ультрамарин». І хоча «Ультрамарин» вимогам кіночасу відповідав значно краще, ніж Будинок кіно, цього року «Молодість» вирішила знову змінити місце дії і запросила конкурсантів, гостей та глядачів до культурного центру «Кінотеатр Київ». «У кінотеатрі «Баттерфляй­Ультрамарин» ми були частково гостями, — пояснив цей переїзд художній керівник «Молодості» Андрій Халпахчі. — А «Київ» на час фестивалю, з 20 по 28 жовтня, буде повністю у нашому розпорядженні».

Окрім «територіальних» новин, на нещодавній пресконференції керівники «Молодості» повідомили й іншу фестивальну інформацію. Так уже відомо, що у категоріях короткометражних та студентських фільмів буде продемонстровано в середньому по двадцять п’ять стрічок. Від України підтверджено участь двох українських короткометражок: «Приблуда» Валерія Ямбурського і «На грані» Артема Сухарєва та студентської стрічки «Хто така Таня?» Віті Гурова. У конкурсі Україну представлятиме Єва Нейман зі своєю картиною «Біля річки». Цього року конкурсна програма фестивалю, як і завжди останнім часом, складатиметься із трьох категорій: студентські фільми (до 45 хв.), перші професійні короткометражні фільми (ігрові, анімаційні, документальні до 45 хв.), перші професійні повнометражні ігрові картини (більше 60 хв.).

Урочисте відкриття традиційно відбудеться у Національному палаці «Україна» 20 жовтня. Відкриє «Молодість­2007» голландсько­російсько­українська картина «Душка», яку режисер Йоса Стеллінг знімав також і в Києві. Головну роль у фільмі виконав Сергій Маковецький, а саму картину Голландія висунула на «Оскар» , де «Душка» буде представлена у номінації «Кращий іноземний фільм».

Головою журі на «Молодості2007» буде відомий іранський режисер Мохсен Махмальбаф. Як розповів Андрій Халпахчі, пан Махмальбаф дуже хотів побувати на батьківщині Сергія Параджанова, яким завжди захоплювався. Отож на пропозицію фестивалю очилити журі конкурсу відгукнувся відразу. Також «Молодість» чекає на приїзд Жерара Депард’є, який навіть обіцяє провести у рамках фестивалю свій майстер­клас, та французької кінозірки Ізабель Юпер — ретроспектива фільмів з її участю планується у позаконкурсній програмі.

Що стосується картини, яка закриватиме «Молодість», то, можливо, це буде нова стрічка Вадима Перельмана In Bloom, головну роль у якій зіграла Ума Турман. Зараз це питання обговорюється, і якщо вдасться домовитися, то до Києва мають приїхати і Перельман, і Ума Турман.