Підсудний Мін’юст

04.09.2007
Підсудний Мін’юст

Міністр юстиції Олександр Лавринович (у центрі) бере активну участь у виборах, граючи на боці Партії регіонів та її сателітів. (Фото Укрінформ.)

Суд заборонив лже-«Пору»...

Ще перед стартом позачергових виборів багато говорили про те, що переможена сторона після оголошення результатів неодмінно оскаржуватиме підсумки голосування у суді. Як видно, однією з юридичних зачіпок стане ситуація із Громадянською партією «Пора», тобто «клоном» цієї партії. Через день після того, як Центрвиборчком зареєстрував кандидатський список «Пори» (Ярослава Годунка), блок «Наша Україна — Народна самооборона» подав судовий позов, і окружний адміністративний суд Києва у п’ятницю пізно ввечері повністю задовольнив позивні вимоги «НУНС», визнавши протиправними дії Мін’юсту щодо зміни складу керівних органів «Пори». Окрім того, зазначає пресслужба ГП «Пора» (голова — Влад Каськів, член блоку «НУНС» від ГП «Пора­1»), суд визнав протиправним факт видачі Мін’юстом засвідчених копій статуту та свідоцтва про реєстрацію партії «Пора», які були передані для реєстрації в ЦВК «Порою» (Годунка).

Загалом, результат розгляду цієї справи в суді першої інстанції показовий: Окружний адмінсуд чи не вперше перекраслив легітимність рішення своїх «зверхників» із Міністерства юстиції. Але й це не всі цікаві деталі. «Яскравим свідченням того, що ця політична провокація була організована Партією регіонів, стала присутність на виголошенні рішення в суді представника ПР пана Забарського», — йдеться в повідомленні «помаранчевих». Каськів відзначив, що рішення суду стало «логічним і справедливим завершенням політичної провокації, яка має поставити крапку в традиції формування політичних клонів».

...але Мін’юст подав апеляцію

Міністерство юстиції, яке начебто і сфальшувало документи «Пори», аби зареєструвати в ЦВК її «клон», не змирилося з таким перебігом подій. Що й не дивно, адже МЮ очолює член виборчого списку Партії регіонів Олександр Лавринович, і саме в інтересах «Регіонів» відібрати в «Нашої України» хоч трохи голосів руками лже­«Пори». Як повідомив учора Лавринович на пресконференції, Мін’юст оскаржив рішення Окружного адміністративного суду столиці щодо «Пори­2». За словами міністра, в неділю з цього приводу було подано скаргу в Апеляційний адмінсуд Києва. Лавринович називає «сумнівним» рішення окружного адмінсуду і сподівається, що його переглянуть упродовж двох днів. Лавринович каже, що оригінал статуту партії був саме в Годунка, а не в Каськіва, а встановлювати, яка з двох печаток партії дійсна, буде Міністерство внутрішніх справ.

Міністр юстиції також повідомив, що після позачергових парламентських виборів його відомство має намір провести перевірку всіх 141 партій на предмет функціональності.

Колізія для ЦВК

Учора Центральна виборча комісія планувала визначити черговість розміщення назв партій та блоків у виборчому бюлетені — відтак вони могли починати рекламувати не лише свої назви та програми, а й порядковий номер. Але на початку засідання ЦВК член комісії Андрій Магера (висуванець «Нашої України») запропонував перенести жеребкування на вівторок — якраз з огляду на те, що Апеляційний суд Києва розглядає питання легітимності «Пори­2». За словами Магери, якщо ЦВК визначить номери партій і блоків у бюлетенях у понеділок, потім бюлетені доведеться передруковувати.

Водночас, як повідомляє УНІАН, член ЦВК Михайло Охендовський (квота «Регіонів») висловив думку, що розгляд позову Мін’юсту в Апеляційному суді столиці не матиме прямого відношення до рішень ЦВК. Пряме відношення, за його словами, матиме розгляд в окружному суді скарги блоку «Наша Україна — Народна самооборона» на дії ЦВК. А розгляд цієї скарги розпочався лише в понеділок, і навіть якщо рішення буде винесено одразу, то вступить воно в законну силу лише 5 вересня, коли вже спливе строк розгляду ЦВК питання про визначення номерів політичних партій блоків у бюлетенях.

Член ЦВК Юрій Донченко (КПУ) нагадав, що строк друку бюлетенів спливає лише 12 вересня, і тому ЦВК може ухвалити рішення щодо порядкових номерів у понеділок, а питання друку бюлетенів відкласти до вирішення в судах статусу «Пори» як окремого учасника виборчого процесу.

 

ДО РЕЧІ

Попереднього тижня Центрвиборчком завершив реєстрацію кандидатів у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради 30 вересня. Як повідомляє прес-служба ЦВК, на засіданні в неділю було зареєстровано 49 кандидатів зі списку громадянської партії «Пора» (лідер Ярослав Годунок), а також кандидатів від «Християнського блоку» та скасовано реєстрацію деяких уповноважених осіб від Блоку Литвина. Центральна виборча комісія також затвердила єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій 12 територіальних виборчих округів на підготовку і проведення позачергових виборів. Загальна сума видатків, відповідно до затверджених кошторисів, становить 17 322 865 грн.

Загалом ЦВК зареєструвала кандидатів від 21 політичної партії та блоку.