«Опорна» проблема Дем'яненка

31.08.2007

                Напередодні матчу-відповіді доля чемпіонів країни побоювання фактично не викликала: надто вже непереконливо у Боснії виглядало тамтешнє «Сараєво». Водночас керманичу «Динамо» Анатолію Дем'яненку довелося піти на вимушені зміни у складі. Травми не дозволили вийти на поле Михалику й Несмачному, а бразильське тріо у складі Родріго, Рінкона й Клебера відправили до дублю. За офіційною версією — через зайву вагу, за чутками — через порушення спортивного режиму. Через це позавчора на лівий фланг захисту вийшов марокканець Каддурі, котрий так і не переїхав до підмосковного «Сатурна», а румуну Гіоане довелося виступити у незвичній ролі опорного півзахисника. Саме ця важлива позиція в центрі поля через відсутність Михалика та Юссуфа залишилася без свого звичного господаря. До речі, у позавчорашньому матчі у стартовому складі господарів на поле вийшли лише двоє українців.

                «Універсальний солдат» Тіберіу Гіоане з своєю задачею на новому місці впорався. Щоправда особливого клопоту гості динамівцям і не завдавали. Коли у самому дебюті київського матчу Ісмаель Бангура після прострілу Мар'яна Марковича відкрив рахунок, інтрига протистояння померла остаточно. Навіть просто доходити до воріт Шовковського, не кажучи вже про удари, у «Сараєва» виходило дуже рідко. Апофеозом незграбності гостей став автогол, коли захисник, підставивши ногу під простріл усе того ж гвінейця, зрізав м'яч у власні ворота. І нехай тренер гостей Хусреф Мусемич скаржився на відсутність трьох ключових гравців, команда, яка претендує на щось серйозне в Європі, просто не має права виглядати так блідо. Навіть посередні клуби нашої вищої ліги чинять киянам значно серйозніший спротив.

                Слабкий опір захисників «Сараєва» призводив до того, що гравці атаки «Динамо» періодично тягли ковдру на себе: то загравався Бангура, то Шацьких з Гусєвим зловживали ударами. Особливо не пощастило узбекові, котрий мав кілька чудових можливостей відзначитися, але всі змарнував. Під завісу зустрічі на заміну вийшов білоруський ветеран Валентин Белькевич, який, здавалося, так само міцно осів у дублі, як і захисник Владислав Ващук. А ще один досвідчений виконавець Сергій Ребров, скориставшись падінням Марковича у чужому штрафному, записав на свій рахунок черговий гол у єврокубках (з 11-метрового).

                Щодо мінусів, то невдоволення викликали необов'язкові фоли динамівців, які на рівному місці заробили три жовті картки. Для керманича оборони — сенегальця Діакате — попередження стало вже другим у двох матчах.

                У спілкуванні з журналістами після гри футболісти «Динамо» говорили, що відповідально поставилися до завдання потрапити у Суперлігу, тому ускладнень і не виникло.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

У Суперлізі киянам допоможе Шева?

                Президент «Динамо» Ігор Суркіс в інтерв'ю журналістам після матчу з боснійцями підтвердив бажання бачити в команді Андрія Шевченка. На домовленостi залишалося, по суті, дві доби — термін дозаявок «на Європу» спливає о 24-й годині 31 серпня.

                У середу Шева зустрічався з власником «Челсі» Романом Абрамовичем, учора з тренером Жозе Моуріньйо, а сьогодні в питанні з його можливою орендою «Динамо» мають бути розставлені всі крапки над «і». Хоча у ймовірність повернення Шеви на Батьківщину мало віриться — схоже, надто вже великий вплив має на нього дружина, та й 1 млн. 200 тис. грн. щотижня, котрі мали б платити Андрієві в Києві за лондонськими розцінками, — космічна сума. Хіба що капітан збірної України погодиться грати за рідний клуб, отримуючи меншу винагороду...