ЗаГАЗована Україна

22.08.2007

                «Газпрому» довелося переглянути «критичне» ставлення до зберігання свого газу на території України. Причина — примхлива пані погода. Споживачі російського газу цієї зими витратили менше палива на обігрівання осель, бо сильний мороз так їх і не «дістав». Отож газу виробили стільки ж, а використали — менше. Сховищ для його зберігання у Росії недостатньо — тому «північній сусідці» довелося-таки звернутись по нашу допомогу.

 

Українські сховища вигідні Росії

                Ще два роки тому «Газпром» відмовився зберігати газ в українських підземних газосховищах, виявивши там 7,8 мільярда кубічних метрів власного палива, які український «Нафтогаз» не поспішав оплачувати. Тепер же, після дворічної перерви, російський концерн домовився про зберігання близько 2,5 мільярда кубічних метрів газу. «Газпром» уже багато років обіцяє зберігати свій газ в українських підземних сховищах. І їм це надзвичайно вигідно. Попри вкрай низьку ціну зберігання палива (2,5 долара) він не наважується це зробити безпосередньо. Багато років тому «Газпром» зберігав значні обсяги свого газу, однак безкоштовно або за безцінь», — розповів «УМ» директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін.

                Те ж, що російський газ буде зберігатися на території України, вже не має сумнівів. «Така угода дійсно підписана. Термін її дії — з жовтня 2007 по березень 2008 року», — підтвердив прес-секретар «Росукренерго» Андрій Кнутов. З ним погодився і представник «Газпрому»: «Українські сховища ближчі до європейського споживача, що забезпечує велику гнучкість постачань газу в осінньо-зимовий період». Відомо навіть, що агентом угоди буде «Росукренерго» — газ оформлятиметься саме на неї.

                Скільки зараз газу в російських сховищах, «Газпром» не розкриває. Хоча загальні потужності його газосховищ відомі — 65 мільярдів кубічних метрів. Експерти відзначають, що ці сховища, швидше за все, переповнені. Тому й не випадково, що на початку поточного року «Газпром» і незалежні виробники домовилися про часткове зниження видобування «блакитного» палива цього року. «Правда, і потужності українських підземних газових сховищ на межі — на перше серпня в них закачано 26,5 мільярда кубічних метрів палива при загальній потужності 32 мільярди», — повідомив представник Мінпаливенерго України.

                Необхідність в українських сховищах — ще одне свiдчення того, що «Газпрому» треба нарощувати потужності своїх сховищ. І перш за все в Європі, переконані експерти. Але сам «Газпром» зазначає, що Україна — потенційна територія ризику: «В минулому траплялися випадки, коли частина природного газу прямувала не за призначенням під час транспортування через Україну». Однак це не завадило російській стороні зробити перші кроки. У звіті «Газпрому» за другий квартал цього року йдеться , що в червні компанія уже здійснила тимчасове ввезення газу до України «в рамках нових проектів». Але обсяги постачань у документі не уточнюються.

Менше газу — більше місця

                Наразі у сховищах на території України «блакитне» паливо зберігають «Росукренерго», «Укргазенерго», НАК «Нафтогаз України», «Укрнафта» та ще деякі приватні компанії. «Однак залишається незрозумілим, чому ціни за зберігання газу для «Укргазенерго» є нижчими порівняно з цінами для українських компаній», — повідомив пан Саприкін, додавши, що потрібно привести ціни за зберігання газу в українських сховищах до рівня, який хоча б приблизно був адекватним цінам країн Європейського Союзу.

                Однак проблема з нестачею газосховищ в Україні може відпасти сама собою: спеціалісти відзначають, що в Україні скорочується видобуток вітчизняного газу. Зокрема, минулого тижня голова секретаріату Президента України Віктор Балога повідомив, що за п'ять місяців цього року видобуток газу скоротився на 598 тисяч (6,9 відсотка) кубічних метрів порівняно з минулим.

                «Скорочення видобутку природного газу в Україні — це тривожний сигнал», — вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова. Адже в умовах зростання цін на газ в Україні мали б значно збільшити його видобуток. «Причини цього явища лежать у площині зростаючого зашморгу податків у галузі, а також купівлі за наднизькими цінами видобутого українськими чи за їхньою допомогою компаніями газу для потреб населення. Все це не сприяє зростанню видобутку «блакитного» палива в країні», — додав він.

Валентина ЯРЕМКО,
Соломія СКОРИК.