На асфальті і без лиж

22.08.2007
На асфальті і без лиж

Олександр Біланенко вміє гідно виступати і влітку, і взимку. (Фото автора.)

                Біатлон у нашій свідомості асоціюється лише із зимою і снігом, тому проведення змагань з цього виду спорту влітку виглядає екзотичним, якщо не сказати більше — чудернацьким. Проте Міжнародний союз біатлоністів (ISU) популяризує літні першості континенту й світу, але провідні «зимові» спортсмени виступати на них поки що не поспішають.

                Тож президенту національної федерації Володимиру Бринзаку було не надто складно заманити четвертий чемпіонат Європи до України. Тим паче, що нещодавно база наших «стріляючих лижників» у Тисовці, що неподалік міста Сколе на Львівщині, суттєво оновилася. У цей екологічно чистий куточок Карпат завітали представники 18 країн: Бельгії, Білорусі, Болгарії, Вірменії, Греції, Грузії, Македонії, Молдови, Німеччини, Польщі, Португалії, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, Чехії і, зрозуміло, України. До фаворитів, без сумнівів, одразу можна було віднести господарів і росіян, які мають окремо команди саме з літнього біатлону.

                У відкритті змагань взяли участь українські призерки Олімпійських ігор Валентина Цербе й Олена Петрова, а також чотириразовий олімпійський чемпіон, перший віце-президент ISU росіянин Олександр Тихонов.

                Навіть не всі кращі наші спортсмени взяли участь у стартах, але своє 30-річчя бронзовий призер березневого чемпіонату світу Андрій Дериземля зустрів саме тут, у колі партнерів по збірній, хоча на трасу й не виходив. До речі, на відміну від вересневої «літньої» світової першості, де спортсмени стрілятимуть і бігтимуть на лижоролерах, у Тисовці вони пересувалися дистанцією на своїх двох.

                У перший день на чотирикілометровій трасі з двома вогневими рубежами українці обмежилися «бронзою» Олега Бережного, поступившись двома першими рядками представникам Росії, які впевнено впоралися із стрільбою й продемонстрували гарну фізичну готовність у кросі. Проте у змаганнях юніорів на найвищу сходинку п'єдесталу зійшов

18-річний Андрій Возняк з Тернополя. Його землячка Світлана Крикончук стала другою у жіночому старті.

                На другий день спортсмени змагалися у перегонах з масовим стартом, перевіряючи власну влучність на чотирьох вогневих рубежах. Возняк виграв «золото» серед юніорів, як і Крикончук, попри чотири промахи, у представниць прекрасної статі. Інша українка — Людмила Писаренко — з п'ятьма пострілами у «молоко» фінішувала третьою. Такий же золото-бронзовий дубль в активі юніорок — Валентини Семеренко й Юлії Капусти. У чоловіків триразовий літній чемпіон світу сумчанин Олександр Біланенко став володарем срібної нагороди.

                Тріумфом українських спортсменів ознаменувався останній день турніру. Спочатку під акомпанемент дощу перемогу в змішаній естафеті здобули наші дорослі біатлоністи —Крикончук, Писаренко, Бережний, Біланенко. А згодом почин старших колег підтримали юніори —Семеренко, Капуста, Возняк і Андрій Богай.

                У підсумку господарі виграли неофіційний командний залік, здобувши шість золотих медалей з 10 можливих, додавши до них дві другi позиції і три треті. Найчастіше на п'єдестал сходили Возняк (три «золота») й Крикончук (два «золота» й одне «срібло»).