Розбудова «Будівельника»

22.08.2007
Розбудова «Будівельника»

Відтепер у «будівельника» Сергія Горбенка (праворуч) буде більше стимулів битися з вітчизняними грандами. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

                За часів СРСР київський «Будівельник» був справжнім флагманом українського баскетболу. Команда неодноразово піднімалася на п'єдестал чемпіонатів країни, а у 1989 році виграла золоті медалі, здолавши у фінальній серії грізний литовський «Жальгіріс». У період незалежності «Будівельник» шість разів поспіль ставав кращим в Україні, але потім для нього настали важкі часи. У минулому сезоні взагалі постала проблема існування клубу. На щастя, найбільш титуловану команду країни вдалося зберегти, про що на прес-конференції і повідали журналістам її керівники.

 

Великі плани на майбутнє

                Як розповів директор «Будівельника» Володимир Поплавський, фінансову стабільність клуб отримав завдяки генеральному спонсору — фірмі BCD Sport Promoters, яка, до речі, організувала підписання контракту гравця «Черкаських мавп» Кирила Фесенка з «Ютою джаз». За 45 років свого існування клуб був профспілковим (1962—90), приватним (1990—99), громадською організацією (1999—2001) і до останнього часу — комунальним спортивним закладом. Як відомо, нинішній мер Києва Леонід Черновецький виступає проти утримання містом професіональних команд, але й передати баскетболістів під інше крило виявилося непросто через унікальність чудернацької форми організації. Тож усі гравці звільнилися з «комуни» й перейшли на роботу до громадської організації — міського баскетбольного клубу «Будівельник», хоча фактично для них нічого не змінилося.

                Нові власники клубу на чолі з президентом Богданом Гулямовим, до речі, майстром спорту й вихованцем відомого тренера Юхима Таслицького, мають далекосяжні задуми. Уже розроблено план нової арени для ігрових видів спорту, розрахованої на 7500 місць. Пан Поплавський певен, що не виникне проблем і з наданням під будівлю земельної ділянки. Точніше — вона вже відведена (у районі Святошина), залишилося лише узгодити деякі деталі з Київрадою.

                Нові господарі планують змінити й емблему клубу, обравши для нової замість традиційних жовтого й синього кольорiв — чорний, білий і зелений. Цей хід викликав нерозуміння у журналістів, адже відтепер «Будівельник» у цьому аспекті буде схожий на «Львівську політехніку». Хоча керівники клубу й посилаються на думку президента ФБУ Олександра Волкова, що жодна клубна команда не може грати у національних кольорах, існує чимало прикладів подібного в інших країнах. Крім того, минулого року збірна України взагалі виступала у синьо-білих кольорах спонсора, і тоді перші особи національної федерації промовчали.

                Команда має завдання повернути до себе вболівальників, зробивши ставку на українських баскетболістів, які з часом могли б поповнювати ряди нашої національної збірної. Хоча наставник киян Євген Мурзін не виключив підсилення окремих позицій легіонерами, але без шкоди для інтересів вітчизняних гравців. Уже в сезоні 2007/08 «Будівельник» планує піднятися у турнірній таблиці, чому має допомогти поповнення в особі центрового Максима Івшина з «Азовмашу» і, можливо, плеймейкера «Черкаських мавп» Артема Буцького. Щоправда, до Сум переїхав Андрій Малиш. Головний тренер жалкує, що ясність з фінансуванням з'явилася відносно недавно — це не дозволило киянам вийти на трансферний ринок раніше, адже більшість виконавців уже на початку літа знають, де проведуть наступний сезон.

                Наразі контракти з клубом підписали 10 гравців: Івшин, Максим Балашов, В'ячеслав Євстратенко, Леонід Стефанишин, Дмитро Забірченко, Юрій Кравець, Дмитро Брянцев, Сергій Горбенко, Володимир Орленко, Олександр Неруш. Капітан команди Євстратенко розповів, що його партнери з надією поставилися до змін у клубі й сподіваються, що тепер зможуть займатися своєю справою, не відволікаючись на позаспортивні проблеми. Між тим тренерський штаб «Будівельника» поповнив відомий у недалекому минулому гравець Андрій Шаптала, який уже працював наставником у Дніпропетровську й Львові.

                Виступатиме команда у спорткомплексі «Меридіан», а от з кількістю тренувань визначеності ще немає. Розклад занять треба узгодити з БК «Київ», який є основним орендатором цього залу. Планується, що повноцінно працюватиме і дубль «Будівельника», вихованці якого мають поповнювати лави основної команди. Завданням-мінімум на найближчий сезон керівники обрали потрапляння до «плей-оф», а за рік розглядається можливість участі в єврокубках. Сподіваються в клубі на співпрацю з дитячими спортивними школами.

                Серед інших задумів керівництва — випуск атрибутики, залучення гравців до соціальних програм, зокрема до відновлення баскетбольних майданчиків у київських дворах.

З Універсіади поїхали раніше терміну

                Трохи розповів Євген Мурзін і про виступ на Універсіаді в Таїланді збірної України, складеної на основі київських гравців. Для більшості з них турнір такого рівня став першим у житті, тож оцінювати його варто, в першу чергу, з точки зору набуття досвіду зустрічей з командами різних континентів. Щоправда, результат (14-та позиція) не надто порадував, але дав тренерам привід для роздумів стосовно можливостей своїх підопічних. Треба зауважити, що тренування наших у Бангкоку починалися о восьмій годині за місцевим часом (о четвертій — за Києвом) — таке «щастя» випало лише на долю українців. І все ж Мурзін сподівається, що раннє входження в сезон має позитивно відбитися на старті команди в чемпіонаті України.

                До речі, студентські ігри українці залишили, так і не вийшовши на майданчик у матчі за 13-те місце проти мексиканців, оскільки керівництво делегації з якихось своїх міркувань забронювало квитки заздалегідь, не беручи до уваги розклад змагань. При цьому, попри те, що гравці «Будівельника» виступали під національним прапором, витрати на поїздку клубові довелося взяти на себе.

Ювілей відкладається через вибори

                У другій половині вересня керівники команди у рамках святкування 45-річчя «Будівельника» хотіли провести у Палаці спорту турнір за участі гостей з Києва, Львова й Одеси. Але головна крита арена країни у ці дні зайнята під виборчі проекти, тому урочистості перенесуть, швидше за все, на жовтень.

                Найближчим часом команда проведе десятиденний збір на базі на 19-му кілометрі під Києвом, а потім на такий же термін поїде до Євпаторії. У планах киян вояжі на турніри до Литви й Білорусі — добре, що нинішнє фінансування дозволяє вести повноцінну підготовку до сезону. До речі, крім основного спонсора, керівництво сподівається залучити ще кількох, а потім, на відміну від інших клубів, оприлюднити бюджет на наступний сезон.