Тур дебютантів і «мазил»

21.08.2007
Тур дебютантів і «мазил»

Бангура тричі пошив у дурні захисників «Карпат». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА. )

                Усі матчі шостого туру вищої ліги починалися з хвилини мовчання на знак вшанування пам'яті Віктора Прокопенка. Українські ж команди, яким фахівець присвятив значну частину свого життя — «Чорноморець» і «Шахтар», зiграли по-різному.

 

Бійка призерів

                У Харкові зустрічалися срібний і бронзовий призери минулого чемпіонату. На цьому матчі вболівальники вперше за останні 20 років змогли відвідати південну трибуну стадіону «Металіст», із завершенням реконструкції якої місткість арени збільшилася на чотири тисячі місць і становить нині 28 688.

                І хоча господарі вчинили «Шахтареві» гідний опір, на рахунку це не позначилося — все ж таки клас гравців донецької команди вище, нiж у харківської. За «Металіст» не зміг через травму зіграти орендований саме в Донецьку Руслан Фомін, хоча дуже хотів довести Мірчі Луческу свою конкурентоспроможність. Ще не був готовий вийти на поле й новачок команди Мирона Маркевича — бразилець Едмар, придбаний у «Таврії» з прицілом на Кубок УЄФА.

                Знову не пішов з поля без голу Олександр Гладкий — молодий форвард відзначився вже дев'ятим забитим м'ячем у 10 матчах за нову команду. Після того як у другому таймі «Металіст» втілив свою ігрову перевагу у гол, гості поставили опонента на місце. Перший м'яч в Україні на свій рахунок записав бразильський півзахисник Ілсіньйо, а на заміну вийшов дебютант першості — мексиканець Кастільйо, який також мав нагоду відзначитись, та змарнував її.

Їхні перші рази

                Довгоочікувані перші перемоги здобули «Ворскла» й «Кривбас». Полтавчани вирвали три очки у поки що не стабільного «Арсеналу», зіпсувавши день народження «каноніру» Сергію Закарлюці. А криворіжці трохи дивно й несподівано виграли у донецького «Металурга», який до цього знаходився у когорті лідерів.

                Програючи по ходу зустрічі, команда бельгійця Джоса Дардена чомусь не поспішала зрівнювати рахунок. Господарі потихеньку катали м'яч поперек поля, а коли він виходив за лінію, не допомагали суперникові якнайшвидше ввести його у гру, а гамселили подалі, що наводило на роздуми — чи то футболісти байдуже ставляться до результату конкретного матчу, чи до свого клубу взагалі. У цій же зустрічі обидва суперники не змогли реалізувати 11-метрові, а загалом у звітному турі футболісти примудрилися не забити всі п'ять (!) призначених пенальті.

                Попри очікування охтирчан, чергової поразки зазнав «Нафтовик». Команда Сергія Шевченка не змогла втримати бодай нічию у зустрічі із запорізьким «Металургом» і залишається єдиною, що не пізнала радості забитого м'яча. Не допоможе колективу з Сумщини й Віталій Кварцяний, який був готовий залишити свою «Волинь» заради «Нафтовика», але, пробувши в Охтирці два дні, вирішив, що там забагато проблем. До того ж керівництво клубу виявилося не готовим виділяти гроші на додаткові трансфери.

                Грузинські дебютанти «Закарпаття» — Отар Марцваладзе й Каха Аладашвілі, орендованi в «Динамо» — допомогли ужгородцям здобути другу перемогу в чемпіонаті. Щоправда, перший відзначився позитивно — голом, а другий негативно — вилученням. Проте втомлений щільним графіком ігор «Чорноморець» сам «привіз» у свої ворота визначальний гол.

Хокейний рахунок

                У неділю по три очки здобули і «Динамо», і «Дніпро», і «Шахтар». На столичному стадіоні «Динамо» другий тур поспіль команда-переможець забиває сім м'ячів. Тиждень тому «Арсенал» познущався над «Закарпаттям», а тепер команда Анатолія Дем'яненка вперше набрала три очки на рідній арені, влаштувавши на пару з «Карпатами» один з найбільш результативних матчів чемпіонатів України. З таким рахунком нині рідко завершуються навіть хокейні поєдинки. Ця перемога стала для «біло-блакитних» першим домашнім тріумфом у сезоні.

                При цьому обидва тренери залишилися незадоволеними діями своїх захисних порядків. Олександр Іщенко свою оборону назвав прохідним двором, а Дем'яненко замість критики на адресу Гавранчича й Родріго констатував травми обох центральних захисників, через що на їхній позиції останні хвилини грав опорний хавбек Тарас Михалик. Позавчора «Динамо» забило більше, ніж за п'ять попередніх матчів. Нарешті прокинувся гвінеєць Ісмаель Бангура. Схоже, що форварду краще виходити у стартовому складі, аби одразу знаходити взаєморозуміння з партнерами. Від його пострілів постраждали обидва воротарі львів'ян — і Мартищук, і Ломая, який замінив колегу через його невпевненість ще в першому таймі.

                Після матчу сумний президент «Карпат» Петро Димінський зумів-таки знайти привід для приємної звістки для прихильників «біло-зелених». 12 жовтня у Львові планується провести товариський матч «Карпат» з однією з кращих команд Південної Америки — «Бока хуніорс». Запрошено до України й легенду цього клубу й світового футболу взагалі — Дієго Марадону.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Вища ліга. 6-й тур

«Ворскла» — «Арсенал» — 2:1

                Голи: Грумич, 37; С. Кравченко, 58 — Селезньов, 48

                Нереалізоване пенальті: С. Кравченко, 21 («В»)

                Вилучення: Селезньов, 54 («А»)

                5500 глядачів

«Металург» (Д) — «Кривбас» — 0:1

                Гол: Іващенко, 24

                Нереалізовані пенальті: Косирін, 42 — Іващенко, 34

                1500 глядачів

«Закарпаття» — «Чорноморець» — 2:0

                Голи: Козоріз, 70; Марцваладзе, 90+2

                Вилучення: Аладашвiлi, 90+3 («3»)

                7 000 глядачів

«Динамо» — «Карпати» — 7:3

                Голи: Шацьких, 16; Пшеничних, 20 (у власні ворота); Бангура, 30, 62, 81; Маркович, 44; Корреа, 90+1 — Батіста, 9; Ковель, 43; Кобін, 51

                12 500 глядачів

«Металіст» — «Шахтар» — 1:3

                Голи: Гладкий, 17; Фернандіньйо, 68; Ілсіньйо, 85

                Нереалізоване пенальті: Рикун, 45+1 («М»)

                20 000 глядачів

«Зоря» — «Дніпро» — 0:1

                Гол: Самодін, 37

                Вилучення: Шелаєв, 85 («Д»)

                16 000 глядачів

«Нафтовик» — «Металург» (З) — 0:1

                Гол: Лазарович, 64

                5500 глядачів

«Таврія» — «Харків» — 1:0

                Гол: Гоменюк, 11

                Нереалізоване пенальті: Ковпак, 39 («Т»)

                6500 глядачів

 

Турнірна таблиця:

                               I              В             Н             П             М           О

1. «Дніпро»      6             6             0             0             14-3       18

2. «Шахтар»     6             5             1             0             13-3       16

3. «Металіст»  6             3             1             2             10-7       10

4. «Таврія»        6             3             1             2             7-8         10

5. «Металург» (З)          6             3             1             2             3-4         10

6. «Динамо»    6             2             3             1             12-9       9

7. «Металург» (Д)         6             2             2             2             7-6         8

8. «Харків»        6             2             2             2             4-4         8

9. «Чорноморець»       6             2             2             2             2-3         8

10. «Арсенал» 6             2             1             3             15-10     7

11. «Зоря»         6             2             1             3             7-9         7

12. «Закарпаття»           6             2             1             3             3-9         7

13. «Ворскла»  6             1             4             1             5-5         7

14. «Карпати»  6             1             1             4             7-11       4

15. «Кривбас»  6             1             1             4             5-11       4

16. «Нафтовик»              6             0             0             6             0-12       0

 

                Бомбардири: Гладкий («Шахтар») — 6, Косирін («Металург» (Д)), Селезньов («Арсенал») — 5, Назаренко, Самодін (обидва — «Дніпро») — 4.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

                Перша ліга. 6-й тур. «Іллічівець» — «Динамо-2» — 0:1 (Варанков, 7), «Оболонь» — «Кримтеплиця» — 3:1 (Мірошниченко, 13, 16, 45+1 — Прокопченко, 86 (пен.)), «Сталь» (А) — «Олександрія» — 1:1 (Даудов, 38 — Кундель, 27), «Ігросервіс» — «Миколаїв» — 2:0 (Якименко, 2; Родіонов, 49), «Дністер» — «Сталь» (Ддз) — 1:1 (О. Згура, 90+4 (пен.) — Скарлош, 13), ЦСКА — «Львів» — 0:1 (Теплий, 35), «Дніпро» — «Волинь» — 1:2 (Пахолюк, 28 — Пищур, 4; Кінаш, 14), «Севастополь» — «Енергетик» — 1:0 (Култишев, 47), «Фенікс» — «Десна» — 0:2 (Кожем'яченко, 55; Постолатьєв, 64).

                Лідери: «Динамо-2» — 15 (5 матчів), «Оболонь», «Волинь», «Кримтеплиця», «Десна» — 13, «Олександрія» — 10...

                Бомбардири: Алозі («Волинь»), Постолатьєв («Десна»), Пахолюк («Дніпро»), Прокопченко («Кримтеплиця») — 5.