Від курортів до серйозних двобоїв

15.08.2007
Від курортів до серйозних двобоїв

У пляжного футболу особлива краса.

                У нинішньому році Федерація футболу України вирішила приділити особливу увагу пляжному футболу. Разом з асоціацією цього різновиду найпопулярнішої на планеті гри (АПФУ) вона залучила до співпраці Перший канал національного телебачення, який показав 15 матчів.

                Президент АПФУ Сергій Харченко вважає:

                — Оскільки Україна має конкурентоздатний вид футболу, його треба популяризувати всередині країни. Адже ми стабільно входимо до десятки провідних збiрних на планеті, у 2005-му на чемпіонаті світу посіли шосте місце. Виграли травневий Кубок Європи, здолавши у фіналі французів з рахунком 3:0. Крім того, два роки тому цей вид спорту офіційно перейшов під патронат Міжнародної федерації футболу (ФІФА). Цього року чемпіонат України вперше дає можливість українським уболівальникам на власні очі побачити пляжний футбол із трибун сучасних стадіонів і відчути його веселу атмосферу.

                Упродовж літа відбулися чотири Гран-прі — в Одесі, Кременчуці, Севастополі й Іллічівську, де вісім команд вищої ліги визначили шістку кращих. До цієї компанії пробилися столичні «Нова ера» і «Плесо», одеські «Марріон» і «Глорія», кременчуцький «Кремінь» і «Старт» з Іллічівська. А от минулорічний чемпіон, київський «Майндшер» і «Севастополь» залишилися двома зайвими.

                Минулого уїк-енду в столичному Гідропарку провели фінальний турнір, за підсумками якого вiдбувся остаточний розподіл місць. Спеціально для завершального турніру сезону побудували стадіон з трибунами на дві з половиною тисячі глядачів. Вхід для всіх бажаючих постежити за цим шоу-футболом був вільним. Бюджет чемпіонату склав рекордні два з половиною мільйони гривень, з яких десяту частину віддали для призового фонду. Переможець кожного з Гран-прі отримав від організаторів по 15 150 грн., друге місце оцінювалося в 10100, третє — 5 050, логічно, що найбільший доробок припав чемпіону — 70 700 грн., фіналісту виділили 40400, бронзовому призеру — 20200.

                Учасників підсумкового турніру розбили на дві групи по три команди, згідно з місцями у таблиці кваліфікаційного турніру. За результатами зустрічей в одне коло визначалися учасники півфіналів. У групі А «Нова ера» не мала проблем із «Стартом» (5:2), а потім розібралася і з «нахабним» «Марріоном» (9:4), що виграв у киян другий період 4:1, але тим і обмежився. У боротьбі за другу позицію в цьому тріо одесити за кілька секунд до фінального свистка вирвали перемогу в команди з Іллічівська — 6:5.

                У групі В інший столичний клуб, «Плесо», без ускладнень здолав «Глорію» (5:2) і «Кремінь» (6:2). А друге місце знову посіла команда з Південної Пальміри, обігравши 5:4 колектив з Кременчука.

                Півфінальне протистояння Києва й Одеси завершилося нічиєю. У першій грі «Марріон» сенсаційно зумів вибити з боротьби за золоті медалі «Плесо», зрівнявши рахунок в основний час незадовго до його завершення (1:1), а потім витягнувши щасливий квиток у серії пенальті — 3:2. Напруженим виявився і другий двобій, але тут перемогу все ж таки святкував фаворит — «Нова ера» переграла «Глорію» (3:2).

                В останніх двобоях чемпіонату фортуна була на боці господарів. У зустрічі за третє місце «Плесо» грало краще за «Глорію» (5:3), а у «золотому» матчі «Нова ера» здобула вольовий виграш над «Марріоном» (4:3). Щоправда, одесити таки стали переможцями в одній номінації. «Чорноморець» з південного міста виявився кращим у турнірі дитячо-юнацьких команд, випередивши столичні ОМІКС і «Арсенал».

                Цікаво, що завершальнi баталії відбувалися за аншлагу на трибунах, а постежити за ними прийшли чимало відомих спортсменів — Лілія Подкопаєва, Ельбрус Тедеєв, Ганна Безсонова, Валерій Гончаров та інші. А призи учасникам змагань вручав «спортивний» міністр Віктор Корж.