Клочкова й досі вчиться

11.08.2007
Клочкова й досі вчиться

Яна Клочкова поїхала до Бангкока готуватися до Олімпіади. (Фото РЕЙТЕР.)

      Всесвітні Універсіади, що проводяться раз на два роки, покликані підтримувати спорт у студентському середовищі. Більшість країн-учасниць надсилає на ці змагання дійсно студентів, тоді як у нас надають перевагу відрядженню професійних спортсменів. Адже за таких умов чиновникам можна буде прозвітувати про високі досягнення. Щоправда, ця показуха ніяк не стосується рівня масового спорту у вищих навчальних закладах, а лише поповнює багаж наших атлетів — медалями або просто ще одним офіційним стартом.

      Нинішня, уже 24-та за ліком, літня Універсіада, що триває в Бангкоку з 8 по 18 серпня, має особливу цінність. Річ у тім, що столиця Таїланду розташована в тому ж регіоні і приблизно в тій самій кліматичній зоні, що й Японія з Китаєм, які прийматимуть визначні змагання: 25 серпня в Осаці розпочнеться чемпіонат світу з легкої атлетики, а Пекін через рік прийматиме Олімпійські ігри. Тому більшість спортсменів уже зараз приноровлюється до тамтешніх умов із прицілом на престижнiшi турніри.

      Участь в Універсіаді-2007 беруть близько 10 тисяч атлетів із 150 країн світу, які розігрують 236 комплектів медалей у 15 видах спорту. Українська делегація нараховує понад 300 осіб, із них 213 — учасники. Найгучніші наші імена: гімнастки Годунко й Безсонова, Згоба й Козич, легкоатлети Демидюк, Зюськов, Блонська, Саладуха, Снігур, олімпійська чемпіонка зi стрільби Олена Костевич, плавці Лісогор і Клочкова. До речі, щодо Яни, то вона вже в Таїланді 7 серпня відзначила свій 25-й день народження.

      На урочистій церемонії відкриття ігор на стадіоні «Раджамангала» побував міністр освіти Станіслав Ніколаєнко. Наразі в активі нашої команди вже є шість медалей. Перше «золото» вчора принесла жіноча команда (Коростильова, Костевич, Крячкова) у стрільбі з пістолета на 10 м; за день до цього Костевич посіла друге місце в індивідуальних змаганнях. «Срібними» у стрільбі з пістолета з 50 м стали і наша чоловіча команда (Рибовалов, Кудря, Бідняк), і Іван Рибовалов особисто. Ще одна друга підсумкова позиція в активі команди гімнасток (Костюченко, Козич, Проскуріна, Щербатих, Згоба). «Бронзу» здобула жіноча естафетна четвірка у забігу 4х100 м (Чебану, Тонковид, Штангєєва, Шепетюк).

      Наші чоловічі команди заявлені в усіх трьох ігрових дисциплінах. Збірна футболістів, складена на основі гравців першої ліги, вже перемогла італійських студентів (2:1) та бразильських (4:1). Волейболісти переграли французів (3:1). Баскетболісти після поразки від Японії впевнено здолали студентську збірну Бразилії (78:59) і вийшли до наступного раунду з другої позиції у групі.