Після «Феніксів» — Моцарт і Трап

10.08.2007

      Мірча Луческу ще раз довів свою далекоглядність. Дехто не зрозумів хід румунського тренера, коли він «завантажив» свою команду додатковою товариською грою із «Фенербахче» вже через день після матчу в чемпіонаті України. Користь від стамбульського вояжу стала зрозумілою напередодні повторного поєдинку з «Пюніком». Наставник «Шахтаря» вирішив у рідних стінах виставити майже той «десант», який зробив висадку на берегах Босфору. Експериментальним цей склад можна назвати лише умовно, адже Єзерському, Дуляю, Левандовському, Рацу та Гюбшману не бракує досвіду міжнародних ігор. Шанс показати свій потенціал одержали українські «другі номери» — Ткаченко, Прийомов, Фомін — та бразилець Луїс Адріано. Третім форвардом вийшов на поле Брандао, який із появою у складі гірників Лукареллі (а італійця позавчора не було навіть у заявці) почав виходити на поле зі значно більшим «блиском у очах». Не дивно, що саме бразильському нападаючому вдалося заспокоїти вболівальників на трибунах РСК «Олімпійський», зрівнявши рахунок.

      Те, що вірмени приїдуть у Донецьк максимально розкутими, бо втрачати нічого, було зрозуміло. Величезне бажання гостей зіграти гідно дещо нівелював маршрут їхньої поїздки в Україну. «Пюнік» літаком дістався Ростова, де пересів у надісланий «Шахтарем» автобус, а на російсько-українському кордоні футболістів протримали зайвих п'ять годин.

      І все ж на початку гри гості таки спромоглися гідно протистояти не найсильнішому складу господарів. «Помаранчево-чорні» за звичкою володіли ініціативою, проте у завершальній стадії чогось бракувало Адріано та Фоміну. Перший міг заробити собі позитивні бали, але після гарного пасу Прийомова у вільну зону не спромігся зробити точний простріл на Брандао. Фомін же явно «переборщив» із передачами поперек і назад, приймаючи м'яч, як правило, спиною до воріт суперника. Через це до моменту, коли Газарян після навісу забив дещо несподіваний м'яч головою, в активі «Шахтаря» не було жодного удару в площину воріт суперника.

      Луческу провів подвійну заміну, і Гладкий та Жадсон відразу ж збільшили ступінь креативу. Брандао, увірвавшись у штрафний майданчик, пробив невдаху Бордада пострілом у ближній кут — 1:1. Не встиг розпочатися другий тайм, як Гладкий підтвердив голеадорські здібності влучним ударом лівою ногою після пасу все того ж Брандао. Цей гол був останнім у дуелі. Надалі «фенікси» могли претендувати хіба що на очко до рейтингу своєї країни в УЄФА, але все зіпсував Єдігарян, який в'їхав прямою ногою в коліно авторові переможного голу і побачив перед собою червону картку. На щастя, травма Гладкого виявилася не надто важкою, і він міг відзначитися в матчі ще не раз.

      Загалом, спрацював «інстинкт самозбереження» для матчу з австрійським «Зальцбургом», який досить серйозно налаштований не пустити віце-чемпіона України у груповий етап Суперліги. У Донецьку було помічено «розвідника» з батьківщини Моцарта, а в Ужгороді минулих вихідних навіть уболівальники не здогадалися, що на трибуні за грою «Закарпаття» — «Шахтар», насунувши капелюха на очі, спостерігає сам наставник австрійського клубу — славнозвісний італієць Джованні Траппатоні.

      У Трапа в Зальцбурзі є не лише іменитий баварець у помічниках — Торстен Фінк, а й досить кваліфікована команда, яка «винесла» латвійський «Вентспілс» із сумарним рахунком 7:0. Імена Локвенца, Яночко, Фонлантена, Карбоні, Дудича, Ілича відомі багатьом фанам. Тому Мірча Луческу дуже розраховує, що до поєдинків третього раунду кваліфікації вийдуть на потрібний рівень Ілсіньйо та Кастільйо, яких офіційно презентували учора, та, зрозуміло, Лукареллі.

      А суперником «Динамо» в боротьбі за місце у груповому турнірі Ліги чемпіонів буде дещо несподіване «Сараєво». Бельгійський «Генк» був близьким до загального успіху, але в столиці Боснії забив лише один «сухий» м'яч замість потрібних двох.

 

ОЦІНКА

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

      — Ми здобули очки для європейського рейтингу, але в першому таймі гра була просто нікчемною. У цьому є моя провина, бо я вважав, що всі наші футболісти можуть виступати на міжнародному рівні, але помилився. Деякі з них ще надто молоді. У другому таймі ми могли неодноразово завершувати атаки голом, але розслаблено діяли в завершальній стадії.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Другий кваліфікаційний раунд

(повторні матчі)

«Шахтар» (Україна) — «Пюнік» (Вірменія) — 2:1

(перша гра — 2:0)

      РСК «Олімпійський». 22 500 глядачів

      Арбітр: Жоро Феррейра (Португалія)

      «Шахтар»: П'ятов, Ткаченко, Гюбшман, Левандовський, Рац, Єзерський, Дуляй, Прийомов, Фомін (Гладкий, 38), Л. Адріано (Жадсон, 38), Брандао

      Пюнік: Бордад, Овсепян, Дохоян, Арзуманян, Тадевосян, Пачаджян (Карабахчян, 88), Єдігарян, Ген. Мхітарян, А. Мкртчан, Газарян (Назарян, 57), Зейна (Саакян, 75)

      Голи: Брандао, 40; Гладкий, 49 — Газарян, 32.

      Вилучення: Єдiгарян, 52 («П»)

«Сараєво» (Боснія) — «Генк» (Бельгія) — 0:1 (2:1)

«Зальцбург» (Австрія) — «Вентспілс» (Латвія) — 4:0 (3:0)

«Ельфсборг» (Швеція) — «Дебрецен» (Угорщина) — 0:0 (1:0)

«Стяуа» (Румунія) — «Заглембе» (Польща) — 2:1 (1:0)

«Шериф» (Молдова) — «Бешикташ» (Туреччина) — 0:3 (0:1)

БАТЕ (Білорусь) — «Хафнарфйордур» (Ісландія) — 1:1 (3:1)

«Левадія» (Естонія) — «Црвєна Звєзда» (Сербія) — 2:1 (0:1)

«Русенборг» (Норвегія) — «Астана» (Казахстан) — 7:1 (3:1)

«Славія» (Чехія) — «Жиліна» (Словаччина) — 0:0 (0:0, 4:3 — пен.)