Прихована краса

08.08.2007

      Як і чоловіча збірна України, наша жіноча команда не пробилася до фінальної частини чемпіонату Європи після торішнього кваліфікаційного турніру й тепер спробує поборотися за єдину путівку до Італії у додатковому відборі. Суперниками «синьо-жовтих» наприкінці серпня — початку вересня будуть колективи зі Словаччини та Швеції.

      Провівши перший етап підготовки на олімпійській базі під Києвом, українські збірниці перебралися до столиці, де тренуються у залі Національного університету фізичного виховання й спорту. У цьому ж залі цього тижня підопічні Марини Ткаченко проводять три товариські зустрічі з командою Ізраїлю. Для контрольного матчу чоловіків Федерація баскетболу не поскупилася взяти в оренду Палац спорту (хоча на матч з американськими ветеранами прийшло лише 200 глядачів), а от для представниць прекрасної статі вирішила не наймати не те що Палац спорту, а навіть «Меридіан». У залі ж НУФВСУ щойно пофарбували підлогу, як наслідок — повітря має специфічний запах. Тут важко просто перебувати, не те що грати в баскетбол.

      Однак емоції на майданчику вирують справжні. Українки пам'ятали, що минулорічна поразка саме ізраїльтянкам не дозволила їм поборотися за пряме потрапляння на Євро-2007. У першому поєдинку невисокі, але швидкі й чіпкі гості спочатку поставили «синьо-жовтих» у глухий кут — перевага збірної Ізраїлю сягала 13 очок. Лише у другій половині матчу, коли під диригуванням Ольги Ляшкової «розкидалися» Олександра Горбунова з угорського «Шопрона» та Олена Жержерунова із запорізької «Козачки», наші дівчата наздогнали суперниць. Шальки терезів коливалися в обидві сторони, і для виявлення переможця довелося проводити додаткову п'ятихвилинку, в якій «синьо-жовті» таки довели свою перевагу — 84:78 ОТ (найрезультативніші: Горбунова (27), Ляшкова (17), Жержерунова (15) — Суез (18), Абрамзон (13)).

      Наставник команди залишилася незадоволеною грою своїх підопічних, тож працювати є над чим. Але принаймні у жіночої збірної немає проблем зі складом — усі, кого Марина Ткаченко хотіла бачити, прибули в її розпорядження. І атмосфера в колективі, на відміну від чоловічої збірної, сприятлива для роботи. Мабуть, аби «заразитися» позитивом дівчат, постежити за грою прийшов плеймейкер національної команди Артем Буцький.

      Учора й сьогодні наша жіноча збірна ще двічі міряється силами з ізраїльтянками, а потім вирушить на турнір до Литви, де двічі зіграє з місцевою збірною й одного разу — з полячками.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Після того як Артур Дроздов підтримав Леоніда Стефанишина у відмові грати у збірній України під проводом Віталія Лебендинцева, наставник «синьо-жовтих» вирішив передати функції капітана від Дроздова Сергієві Ліщуку. Причому форвард «Києва» про це довідався лише з газет.

* * *

      У Таїланді сьогодні офіційно відкривається 24-та літня Універсіада, але вже вчора перший матч на змаганнях провела наша чоловіча баскетбольна команда, складена на основі гравців «Будівельника». До речі, честь синьо-жовтого прапора тут захищає й Стефанишин. Підопічні Євгена Мурзина програли збірній Японії, провалившись у третій чверті — 53:63.