Сила є, патріотизм допомагає

08.08.2007
Сила є, патріотизм допомагає

Збірна України — команда-переможець. (Фото Миколи МАЦЮКА.)

      Минулого року українські богатирі в Києві втретє здобули звання найсильнішої нації планети і, за правилами, залишили перехідний приз — статуетку ігуани — на довічне збереження. Але підтверджувати титул потрібно. Сьомий командний чемпіонат світу серед стронгменів 3-6 серпня приймала Івано-Франківщина, яка подарувала світові одного з провідних атлетів сучасності Василя Вірастюка. Його рідний брат, у минулому — член збірної України зі штовхання ядра, а сьогодні — керівник профільного департаменту обласної держадміністрації Роман Вірастюк — доклав величезних зусиль, щоб змагання на гірському курорті Буковель та майдані Шептицького в обласному центрі пройшли на найвищому рівні. І це вдалося на всі сто відсотків. Боротьба між богатирями була запеклою як ніколи. Доречним виявилося вміння прикарпатців уболівати, особливо ж у таких патріотичних змаганнях. І українці знову перемогли.

 

Вірастюк і компанія

      Вісім найсильніших богатирських команд світу було розподілено на дві групи: у квартеті з нашими хлопцями путівки до фіналу виборювали збірні США, Фінляндії та Німеччини, а в іншій групі зійшлися Росія, Литва, Польща та Велика Британія. Безсумнівними лідерами своїх команд були три найкращі атлети останнього індивідуального чемпіонату світу — українець Василь Вірастюк, литовець Жедрунас Савіцкас та росіянин Михайло Кокляєв. У нас гідну компанію капітану склали Кирило Чупринін, Віктор Юрченко, Олександр Пеканов та Володимир Муравльов.

      Погода внесла свої корективи у плани організаторів, тож другий змагальний день у Буковелі відклали на добу. Квартет фіналістів не став несподіванкою — як і минулого року, на виконання семи вирішальних вправ вийшли українці, американці, росіяни та литовці.

      Як розповів «УМ» президент Національної федерації найсильніших атлетів і перетягування канату Володимир Кіба, традиційно нашими основними конкурентами вважалися саме прибалти, троє з яких входять до провідної вісімки світового рейтингу. Проте варто було очікувати несподіванок і від росіян та американців — у їхніх командах з'явилися загадкові новачки. Подальші події це підтвердили, адже всі суперники за останній рік суттєво зміцніли. «Довели свій потенціал і ми, — відзначає пан Кіба, — адже Михайла Старова, який завершив кар'єру, безболісно замінив Муравльов».

      Близько п'яти тисяч глядачів підтвердили, що патріотизм для галичан — не порожній звук. Очевидно, шалена підтримка трибун була одним з основних чинників успіху вітчизняних атлетів. Більше того, наші стронгмени спромоглися забезпечити собі збереження титулу «найсильнішої нації світу» ще перед останньою вправою.

Бензовоз — швидкий, а «Колони Геркулеса» вже не наші

      «Початок змагань не віщував нам легкого життя, — каже Володимир Кіба. — Литовці у піднятті колоди встановили новий світовий рекорд — 490 кг. Попереднє досягнення, яке було встановлене у 2003 році на Карибах, належало українцям — 435 кг. Покращити свій показник у понеділок були готові і наші атлети, і росіяни, але команда Савіцкаса зробила це більш відчутно».

      Підняття 92-кілограмових гантелей виграли вже господарі змагань, а у вправі «Колони Геркулеса», яка колись була нашою улюбленою, дещо несподівано перемогли заокеанські гості; другими були росіяни і лише третіми — українці. Виграли американці і в перекиданні куль вагою 200 кг через бар'єр висотою 125 см.

      Кульмінація і злам сталися у п'ятій вправі, коли українська команда за бурхливої підтримки публіки швидше за всіх перетягла 32-тонний бензовоз на 25 метрів, — 31 секунда! Це дозволило на півтора очки випередити у загальному заліку американців.

      Розуміння ж, що ми збережемо свій титул, каже Кіба, прийшло під час виконання передостанньої вправи — присідання з вантажем 360 кг. Співпраця з відомими вітчизняними майстрами пауерліфтингу — Налейкіним і братами Соловйовими — далася взнаки. Є непогані традиції в цій царині і в росіян, тож не дивно, що саме ці команди виграли у сьомій вправі, показавши однаковий результат. Цього українцям виявилося достатнім, щоб тріумфувати достроково, адже американці мали вже на 4,5 очка менше й не мали шансів обігнати лідерів.

      В останній видовищній вправі «Естафета» (перенесення криниці вагою 360 кг на 20 м усіма членами команд) наші суперники розігрували лише срібне й бронзове призові місця. У підсумку, Литва вперше залишилася за межею призерів, третє місце — у росіян, а «срібло» вперше дісталося американцям.

 

ДО НОВИХ ВИСОТ

      Наступний командний чемпіонат світу бажають прийняти чимало країн, зокрема Таїланд та Південна Африка, але й українці знову боротимуться за це право. Апогеєм нинішнього сезону стане середина вересня, коли вперше в історії в індивідуальному чемпіонаті світу в корейському Сеулі візьмуть участь відразу троє наших богатирів. Окрім Вірастюка, за підсумками липневого чемпіонату Європи в Києві право представляти Україну на Далекому Сході здобули також Юрченко й Муравльов. А Пеканов зосередиться на підготовці до жовтневого чемпіонату світу у парах.