Хіба ж це манікюр?

07.08.2007

      У голландському місті Венло незабаром з'явиться перший у світі спеціалізований центр для тих, хто хоче позбутися звички гризти нігті. Офіційне відкриття установи відбудеться вже в наступному місяці, повідомляють «Медновини». Фахівці центру запевняють, що повністю позбутися цієї негігієнічної та малоестетичної звички пацієнти зможуть протягом чотирьох тижнів перебування під наглядом медиків. Лікування буде проводитися за спеціальною методикою, розробленою директором майбутнього центру Аленом-Раймондом Ван Аббе.

      Пацієнтам під час перебування у клініці встановлять спеціальний пристрій для рук, який не дозволить людям гризти нігті. Потім хворим доведеться пройти курс терапії й поспілкуватися з психологом. «Клінічне дослідження показало, що лікування ефективне в 98 відсотках випадків. І лише 2-3 пацієнти зі ста повертається до шкідливої звички», — повідомив Ван Аббе.

       Загалом оніхофагія, тобто нав'язливе прагнення гризти нігті, дуже поширена як у європейських країнах, так і в Сполучених Штатах. В одних лише Нідерландах постійно обгризають нігті близько двох мільйонів людей. Дослідження показали, що від оніхофагієї потерпають приблизно 15% обстежених дорослих, 33% —  маленьких дітей і 45% — підлітків. Передбачається, що унікальна клініка у Венло буде користуватися великою популярністю і відразу ж після відкриття до фахівців почнуть звертатися пацієнти з усього світу.