Янукович заліз у кишеню навіть до немовлят

03.08.2007

      Повернувшись 2006 року до влади, команда Віктора Януковича, не гаючи часу, взялася за улюблену справу — переділ бюджетного «пирога»... Саме з цією метою урядові «економісти» підготували своєрідні «соціальні ініціативи», що ввійшли до проекту бюджету на 2007 рік. Парламентська коаліція схвалила цей документ, «призупинивши» дію десятків законів щодо соціальної підтримки найуразливіших верств людей. У новонароджених дітей, інвалідів і ветеранів, чорнобильців і працівників бюджетної сфери в один момент було відібране законне право на «покращення вашого життя вже «сьогодні». Цікаво, від кого цим людям Партія регіонів пропонує захищати своє майбутнє?

 

Урядовий рекет: по дві тисячі з щойно народженої дитини

      У середньому саме стільки недоотримують нині сім'ї, в яких народжуються малюки. Хтозна, як довго продовжувалося б це зловживання на дітях, які, звісно, ще не вміють рахувати, однак знайшлися люди, які зробили це за них. Експерти Блоку Юлії Тимошенко (урядом якої і були вперше запроваджені виплати з народження дитини) з'ясували, що початкова сума 8 500 гривень застаріла. Адже відповідними законами, зокрема «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», передбачена чітка залежність між сумою таких виплат і рівнем прожиткового мінімуму, встановленого для дітей до шести років. Тобто зростає прожитковий мінімум — має зростати і грошова допомога щасливим батькам. А оскільки прожитковий мінімум з 2005 року вже неодноразово збільшувався, то на сьогодні виплата при народженнi дитини має становити 10 463 гривні! Лише на немовлятах Янукович і компанія «зекономили» більш як півмільярда гривень, недоплативши кожному немовляті, в середньому, по дві тисячі.

      Так само цинічно урядовці обійшлися і з дітьми до трьох років. Замість передбачених законом майже п'ятисот гривень «розщедрилися» для них на сотню з копійками. Як у цьому контексті не згадати про недавні спроби уряду дозволити звільняти з роботи вагітних жінок! Картина «турботи» про дітей і майбутнє України вимальовується досить красномовна. А саме слово «турбота» в устах нинішніх урядовців набуває якогось особливого, зловісного, змісту.

Інваліди, ветерани і вчителі теж «скинулися» бідному Януковичу

      Перелік категорій громадян, яким урядова коаліція «перекрила кисень», настільки великий, що до нього, вочевидь, потрапила добра половина всього населення України. Розповідаючи повсякчас про покращення умов для педагогічних працівників, уряд Януковича, однак, скасував у державному бюджеті дію статті 57 профільного Закону «Про освіту». А вона передбачає, що розмір посадового окладу вчителя повинен бути принаймні не меншим від середньої зарплатні у промисловості, тобто 1 424 гривні, а не 844, як зараз. Так само було відмінено норму, згідно з якою викладачі вищої школи — інститутів та університетів — мали б отримувати зараз 2 848 гривень. Отож хіба не цинічно тепер лунає реклама Партії регіонів про підвищення платні вчителям?! Оце так по-донецькому: з початку року недоплачувати по шістсот гривень, щоб перед виборами як великий дарунок піднести по сотні!

      Долю педагогів розділили й багато інших «бюджетників» — медики, працівники культури, військовослужбовці, які теж залишилися без належної підтримки держави.

      Пригадується, як спікер розпущеного парламенту Мороз полюбляв слізно розповідати про трагічну долю дітей війни та необхідність усілякої їх підтримки та допомоги. Однак коли настав час приймати бюджет і виділяти їм реальні гроші, усі сентименти лідера, пробачайте на слові, соціалістів, кудись поділися. Навіть нікчемні доплати у сотню з лишком гривень, передбачені Законом «Про соціальний захист дітей війни», були перекреслені стараннями, в тому числі, представників Соцпартії і ще одних борців за «права знедолених» — комуністів.

      Та що там, урядова коаліція примудрилася поглумитися навіть над святим — ветеранами та інвалідами війни. Гарантована їм щорічна разова грошова допомога була зменшена майже в десять(!), а окремим категоріям навіть у двадцять(!!) разів.

      Загалом же під дію «драконівського» бюджету потрапило близько двадцяти соціальних категорій громадян.

Якщо для уряду Конституційний Суд — не указ, свій вердикт на виборах оголосять люди

      9 липня цього року на урядові неподобства звернув увагу Конституційний Суд України. Розглянувши звернення опозиційних політичних сил, судді своїм рішенням №6-рп визнали неконституційними положення Закону «Про державний бюджет України на 2007 рік», що скасовували дію соціальних законів. Ця ухвала автоматично поновлює громадян у їхнiх порушених правах. Уряд зобов'язаний повернути дітям, інвалідам, ветеранам, всім, кого незаконно обділив, усю заборгованість до останньої копійки. Однак робити цього він не збирається. Кабмін офіційно відмовився виконувати рішення Конституційного Суду, хоча зовсім нещодавно, борючись iз указом Президента про достроковий розпуск Ради, вважав КС найсправедливішим судом світу!

      Справедливості заради треба зазначити, що ще з часів Пустовойтенка уряди практикували «призупинення» норм соціальних законів, на реалізацію яких не було грошей. Але, по-перше, тоді, в 1997 році, грошей дійсно не було, а тепер уряд щодня б'є в барабани про нечуване зростання ВВП, і гроші таки є, а по-друге, навіть у найгірші часи Кучми ніхто не призупиняв дію соціальних законів у такій кількості і з таким розмахом, як уряд «успішного Януковича».

      Стандартна відмовка Януковича—Азарова «нема грошей» не витримує жодної критики. Як і в 2004-му, вони цілий рік приховували мільярди, щоб згодом копійчаними подачками пенсіонерам задешево підкупити електорат. Але ж усе це ми вже давно проходили, отож незрозуміло, на кого хочуть справити враження збанкрутілі урядовці, які перед виборами з прихованих від людей заначок знову почали рекламне підвищення пенсій та зарплат.

       Показово, що саме Блок Юлії Тимошенко з партнерами по опозиції спромігся спіймати за руку злодійкуватих чиновників з уряду, звернути увагу суспільства і Конституційного Суду на їхнi мільярдні махінації. Адже саме Кабінет Міністрів, очолюваний Юлією Тимошенко, у 2005 році перетворив соціальну політику з фікції, якою вона була за часів Кучми, у реально діючий механізм покращення життя людей. До речі, Кабмін Тимошенко був єдиним, хто не призупиняв соціальних законів при ухваленні бюджету. Навпаки, отримавши в лютому 2005 року бюджет, вже затверджений попереднім урядом Януковича, Тимошенко за сім місяців роботи на чолі уряду збільшила його на 70%!

      І зараз БЮТ продовжує боротьбу, вимагаючи від команди Януковича відшкодувати завдані людям збитки. Кожен громадянин, чиї права внаслідок прийняття антисоціального бюджету були порушені (а це, без перебільшення, мільйони людей), можуть звертатися до громадських приймалень БЮТ. Для кожної групи, якій Янукович недоплатив, БЮТ підготував інформаційну листівку, в якій людям роз'яснюють їхні права, радять, у який спосіб повернути гроші.

      Хоча повністю відновити справедливість буде можливо лише після виборів, які відсторонять від влади горе-керівників, здатних відібрати гроші навіть у немовляти. Принаймні БЮТ гарантує, що врахує рішення Конституційного Суду при підготовці бюджету на наступний рік, якщо повернеться до влади.

Григорій КУЗЬМЕНКО.
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>