Як можна трішки завагітніти

02.08.2007
Як можна трішки завагітніти

      Перші враження від комедії «Трішки вагітна» режисера Джуда Апатоу — фільм для блондинок (хто ще може вкладати сенс життя у фразу: «Вагітна чи оминуло?»), для першокурсників (бо, здається, ця тема для них актуальніша, аніж вступ до спеціалізації), для краль після вечірки в клубі (вона часто є синонімом ранкового похмілля). Щодо краль, я не прогадала. Йдеться справді про кралю, яку підвищили на роботі. Тепер вона ведуча на популярному американському телеканалі. Звісно, розумна, самотня, стильна, скромна. Не ідеал білявки, бо відсутні силіконові груди, думки про зайві майже 10 кг, на обличчі мінімум косметики і вдягається зрештою не у стилі дешевої повії. Тобто Еліон — мрія для чоловіка, що сповідує цінності спокійного сімейного життя. Підвищення по службі вона вирішує відсвяткувати зі своєю заміжньою сестрою в одному з клубів. Пиво за пивом, якийсь гладкий хлопчина поряд, запальна музика і бажання забути геть усе на світі! Зустрілися і поговорили на тверезу голову зранку в її ліжку. Мляво пригадали,  з чого все починалося, попили кави і попрощалися на 8 тижнів. А їй так хотілося назавжди.

      Еліон виблювала під час запису програми і в неї перед очима промайнула майже забута ніч. Тести на вагітність з позначкою «позитивно», нудота не припиняється — час зустрітися з кучерявим хлопцем, в якого навіть немає телефону, однак є порнографічний сайт. Зустрілися. Він — у США нелегально, безробітний канадець, витрачає останні гроші від страховки, курить багато трави, прес качає пивом, дивиться фільми і фіксує, на якій секунді актриса показує голі цицьки. Але тепер додається ще одна роль: він — 23-річний батько дитини.

      Чи відчувається пластмаса у грі акторів? Швидше ні, ніж так. Поводяться природно, говорять повсякденною вуличною мовою, не бояться бути негарними, плакати, витирати соплі, кричати або реготати від дози легких наркотиків. Можна сказати, як на американську комедію, зіграли перфектно.

      Тепер про урок для глядача. Соціальний позитив у тому, що про аборт навіть не згадується. Дитина має народитися, але питання в тому, чи виховуватиме її мати-одиначка, чи повноцінна сім'я. Еліон не звинувачує партнера, що він мало заробляє, чому він такий придурок, що не використав презерватив, і не вимагає відцуратися своїх звичок заради майбутньої дитини. При тому вона не погоджується на його пропозицію одружитися, але і не відмовляє йому у батьківських правах. Трішки вагітна не претендує на його свободу, просить зовсім небагато — мінімальної уваги та прочитання книг про вагітність і немовлят. На цьому рівні в них виникають певні конфлікти, однак все закінчується хепі-ендом. Він знаходить роботу, закуповує півмагазину памперсів, підтримує її під час пологів і вони стають щасливими батьками.

      Комедія спонукає народжувати дітей, не думати про погане, вірити у любов і завжди бачити сонце, навіть якщо воно тимчасово за дощовою хмарою.

 

Коментарі

      Група «69»: Ми не знаємо, що мало б трапитися в нашому житті, щоб вийшла така ситуація. Дівчина після гулянки в клубі йде додому з незнайомим чоловіком. Таке буває. Головне, не забути запитати, як його звати. Але про дітей тут і мови не може бути. У цьому фільмі є чому повчитися, хоча б народжувати дітей з коханою людиною.

      Сергій Дзиндзирук, чемпіон світу з боксу: Треба знати, з ким, куди і навіщо. В мене не може бути такого, як у хлопця з фільму «Трішки вагітна». Про дівчат, з якими я дружив, знаю багато, і ніхто не зміг би мені якось зателефонувати і сказати: «Слухай, а дитя схоже на тебе».