Шлакова лихоманка

02.08.2007

      Запорізька обласна рада за допомогою місцевих екологів та правоохоронних органів намагається взяти під контроль полігон шлакових відвалів «Балка Середня» гірничо-металургійних комбінатів області (ГМК), які є бюджетоутворюючими як у регіоні, так і у державі в цілому.   

      Згаданий полігон є місцем захоронення і переробки відходів виробництва комбінатів: «Запоріжкоксу», Запорізького заводу феросплавів, «Запоріжсталі», «Дніпроспецсталі».

      Усі ці підприємства виділяють значні кошти зі своїх бюджетів для його розробки й експлуатації. Крім того, шкрап, який видобувають з відходів, використовують у виробництві, його хімічний склад давно відомий і не потребує додаткового наукового вивчення і, за словами незалежних екологічних експертів, не може будь-яким чином зашкодити навколишньому середовищу.  Народні обранці Запорізької обласної ради «наполегливо» хочуть призупинити розробку полігону. Аргумент: діяльність ГМК і сторонніх користувачів господарської діяльності в «Балці Середній» може призвести до критичної техногенно-екологічної ситуації.

      Як нам повідомив експерт iз правових аспектів діяльності ГМК, адвокат Костянтин Ситнюк, розповсюджена інформація облради не відповідає дійсності й порушує права власників та інвесторів металургійних комбінатів. При цьому він посилається на ст.ст. 8—9 Закону України «Про відходи», відповідно до яких шлакові відвали є об'єктом права власності й належать підприємствам — виробникам цих відвалів. У свою чергу, держава є власником відвалів лише на держпідприємствах. У випадку приватизації підприємств право на відвали переходить новим власникам. Усі перераховані підприємства ГМК є приватними.

      Металургійні комбінати ведуть господарську діяльність на полігоні без залучення сторонніх організацій. А рішення Запорізької облради призупинити розробку використання полігону є незаконним і таким, що перевищує її повноваження, вважають експерти.

 Андрій ФІЛОНЧУК.