Приєднання до олімпійської родини

28.07.2007
Приєднання до олімпійської родини

Валентина Голенкова принесла українській команді дві золоті медалі. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

      Зрозуміло, що головними змаганнями для Міжнародного олімпійського комітету є Олімпіада. Але вищі чиновники світового спорту не лише послуговуються готовими кадрами, а й дбають про поповнення для дорослої олімпійської родини. Аби надати молодим спортсменам можливість відчути дух справжніх баталій найвищого рівня, МОК проводить так звані олімпійські фестивалі. Подібні змагання кращих молодих спортсменів Європи, уже дев’яті за ліком, якраз підходять до завершення в столиці Сербії — Белграді. Атлети з 49 країн Європи випробовують себе в 11 видах спорту: легкій атлетиці, гімнастиці, дзюдо, плаванні, тенісі, настільному тенісі, волейболі, гандболі, баскетболі, водному поло, велосипедному спорті.

      76 українців віком від 14 до 17 років довго збиралися з силами (мабуть, тому що діставалися місця подій на автобусі й потязі), але потім таки видали «на-гора» 10 медалей (4+2+4). Першу нагороду, й одразу золоту, спортивні гімнастки Анастасія Коваль, Валентина Голенкова й Валерія Савельєва вибороли в командній першості. Для повноти комплекту «сріблом» і «бронзою» їх підтримали дзюдоїсти Роман Паскар (категорія до 55 кг) й Артем Ворона (до 60 кг).

      Високе звання прапороносця перемогою в турнірі з метання диска підтвердив 16-річний дніпропетровець Микита Нестеренко, який нещодавно виграв юніорський чемпіонат світу, а тепер встановив новий світовий рекорд у своїй віковій категорії — 72,31 м. Бронзові нагороди здобули ще дві легкоатлетки — Ольга Земляк у бігу на 400 м й Оксана Окунєва у стрибках у висоту.

      Першою мультичемпіонкою стала Валентина Голенкова, яка вже має досвід дорослих змагань. Цього разу їй не знайшлося рівних у багатоборстві.

      Знову порадували дзюдоїсти: у ваговій категорії до 70 кг виграла турнір Іванна Макуха, а Дмитро Лучин посів третє місце (до 81 кг). І нарешті нагадали про себе наші плавці. У басейні на відкритому повітрі на «дистанції Яни Клочкової» — 400 м «комплексом», де й досі не побито світовий рекорд української «Золотої Рибки», Ганна Євчак фінішувала другою.

      Поповниться скарбничка збірної України і в останні години змагань. Уже пробився до фіналу тенісного турніру Артем Яценко, який посперечається за «золото» з італійським ровесником.

      Президент НОК Сергій Бубка надіслав до Белграда вітального листа призерам фестивалю, побажавши подальших успіхів на шляху до спортивного олімпу.