ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

27.07.2007

Чемпіонат України

      Вища ліга. Останній матч 2-го туру: «Металург» (Д) — «Чорноморець» — 0:0 (3000 глядачів).

      За малопривабливої гри одесити набрали перше очко в чемпіонаті. У трьох останнiх матчах під проводом нового тренера Віталія Шевченка «Чорноморець» не забив жодного м'яча.

Кубок чемпіонів

      Перше кваліфікаційне коло (повторні матчі). Результати середи: «Пюнік» (Вірменія) — «Деррі Сіті» (Ірландія) –2:0 (Аветисян, 29; Газарян, 67; перша гра — 0:0), «Тампере юн.» (Фінляндія) — «Мурата (Сан-Марино) — 2:0 (2:1), «Ельфсборг» (Швеція) — «Лінфілд» (Північна Ірландія) — 1:0 (0:0), «Вентспілс» (Латвія) — ТНС (Уельс) — 2:1 (2:3), «Жиліна» (Словаччина) — «Дюделанж» (Люксембург) — 5:4 (2:1), «Левадія» (Естонія) — «Побєда» (Македонія) — 0:0 (1:0), «Тирана» (Албанія) — «Домжале» (Словенія) — 1:2 (0:1), «Торсхавн» (Фарери) — «Хафнафйордур» (Ісландія) — 0:0 (1:4).

      Суперником донецького «Шахтаря» по другому раунду кваліфікації став вірменський «Пюнік». Перший матч двораундової дуелі відбудеться 1 серпня в Єревані, повторний — за тиждень в Україні.

Трансферна епопея «Шахтаря»

      Віце-чемпіон України продовжує вести активну трансферну політику, розпродаючи й купуючи футболістів. Останнім у сферу інтересів донеччан потрапив португальський нападаючий московського «Динамо» Данні. Але росіяни конкретної відповіді на пропозицію «Шахтаря» поки що не дали.

      Стосовно ж справи втікача Матузалема, то «Шахтар» надіслав позов у комітет ФІФА зі статусу футболістів, вимагаючи у півзахисника або ж його нового клубу, «Сарагоси», виплатити 25 млн. євро за розрив контракту в односторонньому порядку.

  Так і не з'явився у лавах гірників ще один бразилець — Елано Блумер. Після завершення Кубка Америки цей півзахисник потрапив у сферу інтересів англійського «Манчестер Сіті», який нещодавно очолив швед Свен-Йоран Ерікссон. Ймовірно, Елано сподівається залишити Донецьк, повторивши шлях Матузалема.

      Узгодивши всі деталі контракту з німецьким «Штутгартом», румунський форвард Чіпріан Маріка попрощався із вболівальниками «Шахтаря» на офіційному сайті гірників. Цікаво, що німці хотіли змусити футболіста самого віддати 200 тисяч євро його першому клубу на батьківщині — бухарестському «Динамо», які належить виплатити за виховання молодого гравця. Та врешті-решт «шваби» погодилися зробити це самі.

Росія

      Перенесені матчі прем'єр-ліги: «Рубін» — «Локомотив» — 3:0, «Москва» — «Сатурн» — 3:2.

      «Москва», набравши 30 очок, наздогнала «Зеніт» на другій позиції.

Німеччина

      Кубок ліги. Півфінали. «Шальке» — «Нюрнберг» — 4:2, «Баварія» — «Штутгарт» — 2:0.

Чемпіонат Азії

      Півфінали. Саудівська Аравія — Японія — 3:2, Ірак — Південна Корея — 0:0 (пен. — 4:3).

Молодіжки

      Молодіжний чемпіонат Європи (U-19, Австрія). Півфінали. Греція — Німеччина — 3:2, Іспанія — Франція — 0:0 (пен. — 4:2).

Контрольний матч

      Після повернення зі США в Європу лондонський «Челсі» зіграв у Роттердамі внічию — 1:1 — із місцевим «Фейеноордом» (Хофланд, 45 — Лемпард, 80). Андрій Шевченко відіграв за гостей перший тайм і не зумів втілити у гол вихід сам на сам із голкіпером.