«Велика петля» як шибениця

27.07.2007
«Велика петля» як шибениця

Расмуссен (праворуч) вiдлякує глядачiв. (Фото РЕЙТЕР.)

Полювання на відьом чи праведний суд?

      Останніми роками «чистки» у боротьбі з уживанням заборонених препаратів набрали настільки масового характеру, що поставили під загрозу авторитет велоспорту. Результати змагань почали відходити на другий план — замість цього любителі «жовтої» хроніки очікують передусім на черговий скандал.

      Самі ж велосипедисти такі акції борців за чистоту спорту часто називають «полюванням на відьом». Мовляв, основною метою масових дискваліфікацій було налякати спортсменів, аби вони раз і назавжди забули про заборонені «колеса». До того ж дискваліфіковували гонщиків не завжди за доведеними фактами, а часом просто за підозрою у вживанні заборонених речовин. Це ще не беручи до уваги дискусій на тему, «що саме вважати допінгом».

      Але боротьба лише набирає обертів. Якщо раніше факти вживання заборонених препаратів виявляли раз на кілька років, то останнім часом кожного сезону фіксують по декілька таких випадків. Навіть переможець минулорічного «Тур де Франс» американець Флойд Лендіс через кілька днів після завершення перегонів фактично був позбавлений жовтої майки, оскільки результати його аналізів показали наявність допінгу. Судові розгляди у справі Лендіса тривають і досі, тож офіційно кращий гонщик «Туру—2006» так і не визначений. Але одного цього скандалу команді Лендіса — «Фонак» — вистачило для того, аби припинити існування.

      На тлі цих подій нинішня «Велика петля» почалася напрочуд спокійно. Навіть попри те, що представники Всесвітньої антидопінгової агенції (ВАДА) разом із французькою поліцією проводили постійні перевірки й «перетрушування» спортсменів, не надто переймаючись, що цим вони можуть заважати готуватися до стартів. Так, українець Ярослав Попович розповів, що його вже двічі будили вранці на годину раніше, аби взяти аналізи. І старання полісменів та «антидопіністів» виявилися немарними.

Ловись, рибко, маленька й велика

      Першою ластівкою, що потрапила до рук ВАДА, став німецький гонщик із команди «Те-мобайл» Патрік Сінкевич. Допінг-пробу в нього взяли ще за місяць до старту «Тур де Франс», а на момент виявлення позитивного результату Сінкевич уже знявся з багатоденки. Патріка як велосипедиста й раніше знали не з кращого боку. А цей скандал попсував не лише його реноме. Державні німецькі телеканали призупинили трансляції гонки, чим скористався один із комерційних каналів, переманивши аудиторію любителів велоспорту.

      Це був тільки початок. Ефект вибуху бомби (а без справжньої бомби теж не обійшлося, про що йтиметься далі) справили події третього, останнього, тижня велобагатоденки. Представника Казахстану Олександра Винокурова звинуватили у гемотрансфузії, тобто в переливанні крові, що заборонено ВАДА, оскільки ця процедура підвищує рівень кисню у крові й, відповідно, можливості організму. Допінг-проба Б підтвердила попередній висновок, і керівництво команди «Астана», яка прописана у Швейцарії, але фактично є казахстанською, у вівторок вирішило знятися з перегонів повним складом. За чутками, аби приховати переливання крові, донором для Винокурова виступив його батько. З цього приводу винуватець скандалу невесело пожартував: якби так, то в крові обов'язково знайшли б горілку.

      Своїм рішенням керівники «Астани» не тільки поставили хрест на надіях свого лідера Винокурова, а й підставили німця Андреаса Кльодена та ще одного казахстанця Андрія Кашечкіна. Ці гонщики виявилися краще готовими до «Великої петлі», але ставка державних i бізнесових лідерів Казахстану саме на Винокурова змушувала партнерів працювати на нього.

      Перший скандал у кар'єрі ветерана загрожує йому дворічною дискваліфікацією, що з урахуванням 33-річного віку Вино може означати завершення кар'єри.

      Принагідно згадався минулорічний скандал, коли на старт французьких перегонів не вийшли кілька фаворитів, зокрема, німець Ян Ульріх, італієць Іван Бассо, іспанець Франческо Манчебо і команда «Астана» — знову ж таки у повному складі. Причиною тих подій стала так звана «справа Пуерто», коли пацієнтів доктора Фуентеса підозрювали в тій самій операції переливання крові.

За що вигнали «без п'яти хвилин переможця»

      Позавчорашній етап «Великої петлі» мав неабияке значення у визначенні загального переможця перегонів, оскільки на велосипедистів чекало останнє й найбільш виснажливе випробовування в горах. Але середа ознаменувалася такою кількістю надзвичайних подій, що перетравити їх усі одночасно дуже важко. Передусім, на самому старті гонщики восьми французьких і німецьких команд влаштували коротенький страйк тривалістю в одну хвилину. Таким чином вони продемонстрували протест проти вживання допінгу.

      На 16-му етапі «Тур» заїхав до Іспанії, але навряд чи хтось був цьому радий. Адже ще до початку перегонів організатори отримали попередження від баскських сепаратистів, що деякі ділянки вздовж траси в провінції Наварра заміновано. Однак перегони стартували, і два вибухи таки пролунали, але, на щастя, обійшлося без потерпілих. Скоріше за все, жертв ніхто й не прагнув, просто баски вирішили зайвий раз нагадати про себе.

      Стосовно ж спортивної сторони баталій, то данець Мікаель Расмуссен довів, що й «гірняк» може претендувати на перемогу в загальному заліку. За кілометр до фінішу він утік від американця Леві Лейфаймера та іспанця Альберто Контадора, а в представників команди «Діскавері ченнел» уже не залишилося сил переслідувати власника жовтої майки. До речі, галичанин Ярослав Попович знову займався невдячною роботою — тривалий час допомагав партнерам по «Діскавері» укриватися за його спиною від вітру. Однак він навіть попри це увійшов до чільної десятки кращих на нинішньому «Турі», щоправда, лише через проблеми «Астани».

      Уже після завершення позавчорашньої гонки розгорілися чергові скандали. У допінг-пробі чемпіона Італії 2004 року Крістіано Морені, взятій після 11-го етапу, виявили сліди тестостерону. Для 34-річного спортсмена, як і для Винокурова, це фактично означає доcтроковий вихід на пенсію. Французька команда «Кофідіс», яку представляв Морені, наслідувала приклад казахстанців і також знялася з перегонів.

      А от рішення голландської «стайні» «Рабобанк», за яку виступає Мікаель Расмуссен, взагалі збило організаторів із пантелику. Згідно з вимогою головного спонсора, керівники «Рабобанку» вирішили... виключити Расмуссена зі складу команди й відправити додому. Це при тому, що завадити виграти «Велику петлю» Мікаелеві могла тільки небувала несподіванка в останній роздільній гонці. Причиною вигнання лідера стало «порушення внутрішніх правил «Рабобанку».

      Виявилося, один із колишніх гонщиків Давід Кассані в ефірі данського радіо розповів, що бачив Расмуссена в Італії у той час, коли Мікаель, за його словами, перебував у Мексиці, тому й не міг прийти на призначений допінг-тест. Як відомо, за подібні дії керівництво федерації велоспорту Данії вже виключило гонщика з національної збірної і позбавило права виступити на чемпіонаті світу та Олімпійських іграх, але міжнародні інстанції до жорстких дій не вдавалися. У підсумку, від Расмуссена відмовилися його ж роботодавці.

      Після таких масових сходжень із дистанції «наш» «Діскавері ченнел» цілком може розраховувати на перемогу як у командному заліку, так і на жовту майку для Контадора.

      Єдиним, кого потішили допінгові справи в останні дні, виявився італієць Алессандро Петаккі. Одного з кращих спринтерів світу Олімпійський комітет його країни звинувачував у зловживанні забороненим препаратом, який Петаккі з дозволу Міжнародного союзу велосипедистів використовував для лікування астми. Нагадаємо, що через цю справу 33-річний гонщик не взяв участь у «Тур де Франс», а замість нього у команді «Мілрам» їде українець Андрій Гривко. Але тепер італійська федерація відкинула звинувачення олімпійців і дозволила Алессандро виступати на будь-яких змаганнях. Проте НОК Італії не заспокоївся і вимагатиме-таки однорічної дискваліфікації та подасть відповідний позов до суду. «Полювання на відьом» триває... 

 

ТАБЛО

      Багатоденка «Тур де Франс». 16-й етап (218,5 км). 1. Расмуссен (Данія, «Рабобанк») — 6.23,21. 2. Лейфаймер (США, «Діскавері ченнел») — + 0,26. 3. Контадор (Іспанія, «Діскавері ченнел») — + 0,35... 11. Попович (Україна, «Діскавері ченнел») — + 3,11... 99. Гривко (Україна, «Мілрам») — + 41,49...

      Загальний залік. 1. Расмуссен — 76.15,15. 2. Контадор — + 3,10. 3. Еванс (Австралія, «Предіктор-Лотто») — + 5,03... 9. Попович — + 16,00... 83. Гривко — + 2.42,15...