«Жіноча осінь» з димком

24.07.2007
«Жіноча осінь» з димком

МОЗ попереджає: куріння перетворює жінку на Масяню!

      Жінки, які постійно палять, ризикують не лише погіршити стан власних кровоносних судин, серця та легень, збільшити ризик захворювання на рак, бронхіальну астму, але й отримати «бонус» у вигляді жовтих зубів, несвіжого дихання, нездорового кольору обличчя і грубого прокуреного голосу. Як розповів «УМ»  координатор коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Костянтин Красовський, шкіра, яка відчуває нестачу кисню через паління, стає сухою і сірою, а також може набути жовтогарячих, пурпурних або червоних тонів. Що в будь-якому випадку не робить жінку привабливою...

      Дим, за словами фахівця, може впливати на шкіру кількома шляхами. Хімічні складові, діючи зовні, подразнюють шкіру та висушують її, а токсичні речовини, які потрапляють із диму в кров'яне русло людини, б'ють по шкірі зсередини. Науковці стверджують, що дим завдає шкоди колагену і еластину — речовинам, які «працюють» для збереження пружності шкіри. Відповідно, у паліїв раніше з'являються зморшки, особливо навколо очей і рота, а в багатьох жінок зморшки розходяться під правильними кутами від верхньої і нижньої губи.

      Водночас, як з'ясували норвезькі вчені, у жінок-курців виникає набагато більше проблем у репродуктивній сфері, аніж у їхніх однолітків, які не палять. Як передають «Медновини», відсутності менструації і нерегулярність менструального циклу, незвичні піхвові виділення і кровотечі — це неповний перелік тих «сюрпризів», якими жіночий організм «віддячує» своїй власниці за регулярні перекури. Нікотин, смола, формальдегід, оксид вуглецю, амоній, ціаністий водень і ще кілька тисяч токсичних, мутагенних і канцерогенних компонентів тютюнового диму призводять до того, що яєчники жінки виробляють менше овоцитів (незрілих яйцеклітин). Такій жінці стає важко завагітніти — зазвичай їй потрібно більше від одного року. Якщо ж така жінка змогла завагітніти, вона має помітно вищий ризик невиношення.

      Крім того, курці досягають природної менопаузи на один-два роки раніше, ніж ті, хто не палили або кинули палити. Доктор Теа Мікельсон з університету Осло (Норвегія) підрахувала, що шанси на ранню менопаузу (тобто до 45 років) у «прокурених» жінок на 60 відсотків вищі, ніж у некурців. Це пояснюється токсичною дією компонентів тютюнового диму на яєчники та низьким рівнем гормону естрогену в паліїв. Дослідники зазначають, що жінки, які відмовились від паління приблизно за 10 років до настання передбачуваної менопаузи, уникли раннього вступу у вік «жіночої осені».

      Висновок норвежців однозначний — чим раніше жінка-курець відмовиться від своєї шкідливої звички, тим довше триватиме її репродуктивна молодість. Тож представницям прекрасної статі треба заздалегідь подбати про відтермінування гормональної перебудови організму. Можна почати просто зараз — викинувши свої сигарети на смітник.