Кара небесна

24.07.2007
Кара небесна

Від розрядів природньої електрики потерпають як селяни, так і мешканці великих міст. (Фото з сайту www.novosti.oneway4you.com)

      Цього року в Україні побільшало людей, які постраждали від ударів блискавки. Останній такий випадок трапився 18 липня. Жертвою «удару з неба» стали двоє жителів райцентру Лубни. 24-річні хлопцi ловили рибу на одній із сільських річок, коли в них влучив грозовий розряд. Обоє мали опіки, на одному з хлопців навіть розплавилися синтетичні шкарпетки. Але полтавські рибалки, можна сказати, в сорочці народилися. Сьогодні вони почуваються набагато краще, і лікарі не бачать небезпеки для життя пацієнтів. Набагато менше пощастило 27-річному мешканцеві Закарпаття, який загинув від удару блискавки дорогою до рідного села Нижній Студений Міжгірського району...

      Не пощадила стихія і святиню. 12 липня під час грози блискавка влучила у дзвінницю церкви Різдва Богородиці, розташованої на території Києво-Печерської Лаври. Людських жертв, на щастя, не було, але дерев'яний помiст церкви обгорів.

      Небезпека потрапити під «кару небесну» складає десятимільйонну долю ризику, але, за даними Міністерства з надзвичайних ситуацій, щороку в Україні від ударів блискавок гине більше 200 людей. «Близько 90 відсотків випадків ураження відбувається у сільській місцевості, — розповіла «УМ» лікар швидкої допомоги поліклініки № 2 Деснянського району Тетяна Пустовіт. — Тому, перебуваючи за містом під час грози, конче необхідно дотримуватись елементарних правил, щоб уникнути лиха».

      Під час грози медики радять десятою дорогою обходити високі поодинокі дерева. «Найбільш небезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі», — повідомляють у МНС. Також небезпечно перебувати на виступах та підвищеннях. Якщо гроза застала вас у відкритому полі, найкращим варіантом буде присісти і перечекати негоду. Але не варто лягати на землю — тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Під час грози небезпеку становлять навіть улюблені сережки або годинник, оскільки вони можуть «привабити» блискавку, і тоді ви станете її мішенню. Тому під час зливи краще зняти всі металеві прикраси.

      Крім того, нещодавно лікарі із Ванкуверської клініки (Канада) зробили заяву, що прослуховування плеєру під час негоди також може «притягти» небезпеку. Дослідники обстежили хворого, в якого влучила блискавка, коли той слухав плеєр. Наслідком удару стали численні опіки від вух до грудей, тобто на місцях, з якими контактували навушники. Постраждали також кістки голови — внаслідок різкого скорочення м'язів обличчя у пацієнта зламалася у кількох місцях нижня щелепа. Незважаючи на найкраще лікування, пацієнтові дотепер не вдалося відновити слух бодай на 50 відсотків.

      Перебуваючи вдома, ви більш захищені від «ударів з неба», оскільки практично на всіх будівлях є громовідводи. Але все ж вимкніть із розеток електроприлади та антени, зачиніть кватирки та не підходьте до вікон. Береженого, як то кажуть, і Бог береже.

      На запитання, що робити, якщо блискавка не обійшла стороною та влучила у когось з близьких, лікар швидкої допомоги Тетяна Пустовіт зазначила: «Не треба губитися. Якщо потерпілому вчасно надати допомогу, він може вижити. Перш за все потрібно сильно ударити по грудній клітині. Це допоможе відновити роботу серця. Потім потрібний масаж серця та штучне дихання».

      Фахівці стверджують: виконавши прості правила безпеки, ви зможете уникнути навіть десятимільйонної долі ризику, а нещастя обійде вас стороною.

Марина ГОНТА.