Звiдки беруться дiти

21.07.2007
Звiдки беруться дiти

Віталій Малахов (ліворуч) репетирує нову виставу. (Володимира СТАДНIКА.)

      Відомий київський режисер Вiталiй Малахов зараз репетирує бюджетну виставу із відомими київськими акторами, яку першими побачать діти-сироти. «Театр на Подолі давно співпрацює з дітьми з особливими потребами, — розповідає передісторію цього проекту пан Малахов. —  Ми привозимо на наші вистави дітей з «Малятка», з інтернату для дітей із слабким зором, самі приїздимо з концертами, подарунки даруємо — словом, спілкуємося. Два роки  планували попрацювати з дітьми, яких кинули батьки: з сиротами... І саме в цьому році до нас звернувся представник компанії  life:), який і запропонував зробити благодійний тур із метою залучення коштів для двох чи трьох конкретних організацій, які опікуються покинутими дітьми. Цей проект нам видався цікавим, бо він буде чесним — усі зароблені гроші контролюватимуться. Ми з ними поговорили і дійшли думки, що добре було б зробити спектакль».

      Окрім того, щоб передати гроші сиротам, ця ідея має ще один напрямок — закликати людей  до усиновлення дітей. Минулого року у благодійний тур «Допомогти легко» їздила Ірина Білик. Але, погодьтеся, її шанувальники — це категорія людей, які ще не готові до усиновлення. Так виникла ідея формату театральної постановки для дорослих, які б, подивившись її, пройнятися закладеними у цій виставі ідеями».

      Агітувати вирішили за допомогою п'єси  Анатолія Крима «Право на життя». У Малахова з Кримом — давня творча симпатія i спiвпраця. У своєму театрі Віталій Юхимович поставив п'єсу Крима «Осінь у Вероні», на сцені Російської драми цей дует відзначився  виставою «Заповіт цнотливого бабія»... П'єса «Право на життя» була написана досить давно, це історія, що відбувається у пологовому будинку, головні героїні — шість вагітних жінок. Для цього проекту драматург дещо модернізував свою ліричну комедію, переписавши чималі шматки тексту, оскільки деякі її діалоги та сцени (як на сьогодні) виглядали застарілими.

      «Усі учасники проекту отримують значно скромніші гонорари, ніж зазвичай, — неодноразово підкреслював Віталій Малахов. — І в цьому також їхній внесок у благодійність. Це важливий момент».

      У виставі «Допомогти так легко, або Звідки беруться діти» заявлені зірки першої величини: Ада Роговцева, Володимир Горянський, Ірма Вітовська, Маша Єфросиніна, Наталя Доля, Даша Малахова... Грають у виставі і актори Театру на Подолі — Віталій Малахов розуміє, що всі наші «стар» мають щільні робочі графіки, які з туром «Допомогти так легко», що стартує 24 липня, можуть не збігатися. Так, уже відомо, що на прем'єрі вистави в Кримському українському театрі не буде Ади Роговцевої, але в інших виставах Малахов на Аду Миколаївну дуже розраховує. (На спектаклі 24 липня цю роль зіграє актриса Театру на Подолі Тетяна Печонкіна). Віталій Юхимович чесно зізнається, що присутність в афіші зірок допоможе продати квитки дорожче, та й зали будуть заповнюватися краще. «Оскільки ці гроші передаватимуться сиротам, — ми зацікавлені, щоб сума було якомога більшою», — пояснює він цей маневр. Ще одна причина — публічним людям, які агітуватимуть за всиновлення, віритимуть більше...

      Є в сюжеті і одна родзинка, яку можна назвати «Запрошений гість». «Про наш проект почув Чапкіс, — пояснює її суть Малахов. — І він           висловив бажання взяти участь у деяких виставах — зараз  збирається поїхати з нами зі спектаклями до Криму. Чи поїде він далі — невідомо... Але блочна структура вистави дозволяє змінювати деякі епізоди. Можливо, цю роль зіграє інша зірка. А якщо ні, то епізод можна буде досить безболісно видалити».

      Однією з найпопулярніших особистостей у цій компанії є Маша Єфросиніна — успішна кар'єра телевізійної ведучої забезпечує таку популярність автоматично. Разом із тим саме Маша, яка у виставі грає сурогатну маму, у цьому театральному проекті виглядає  трішки незвично. Оскільки вона, на відміну від своїх партнерів по спектаклю,  не є професійною актрисою. Але Віталій Малахов говорить, що відсутність акторської освіти прекрасно компенсується бажанням Маші працювати у цьому проекті — Єфросиніна  пропустила найменшу кількість репетицій. Та й робота у серіалі «П'ять хвилин до метро», за словами режисера, дозволила Маші отримати певний акторський досвід.

      Також Малахов дуже шкодує, що від проекту змушена була відмовитися  Наталя Сумська. «Вона так добре увійшла у виставу, але величезне навантаження — телебачення, репертуарний театр, вистави компанії «Бенюк i Хостікоєв» — не дозволило їй продовжити роботу, — зітхає Віталій Юхимович. — Але я сподіваюся, що бодай на кілька вистав Сумська  з нами поїхати зможе». 

      Не на останньому місці у цій виставі — видовищність, музичне  та візуальне оформлення. Художник спектаклю — колишній киянин, який нині мешкає у США, Михайло Френкель. Але над підсумковою концепцією сценографії разом із Френкелем працював і сам Малахов. Доводилося зважати на те, що театри нашої країни — а тур «Допомогти так легко» проляже через 28 міст — нормальним технічним обладнанням похвалитися не можуть, а тому багато чого доведеться везти з собою.

      Кияни виставу «Допомогти так легко, або Звідки беруться діти» побачать вже після того, як її переглянуть мешканці інших міст. Орієнтовно київська прем'єра спектаклю відбудеться у грудні.