Володимир Кличко: У мене дві мети — об’єднати пояси й зробити шоу

21.07.2007
Володимир Кличко: У мене дві мети — об’єднати пояси й зробити шоу

      На жаль, спостерігати за боями відомих в усьому світі боксерів-важковаговиків українські любителі цього виду спорту можуть переважно по телевізору. Але приємно, що брати Клички, аби хоч якось компенсувати цей недолік, після кожного двобою намагаються стати трохи ближчими до своїх уболівальників й організовують прес-конференції на Батьківщині. Учора Володимир Кличко, який два тижні тому захистив титул чемпіона світу у важкій категорії за версіями IBF і ІВО, годину свого часу приділив відповідям на запитання вітчизняних «акул пера».

      На зустріч Володя прийшов із перебинтованою рукою й одразу розпочав із жарту: «Можна було б сказати, як у фільмі: «Послизнувся, впав, отямився — гіпс». Але, як ви, мабуть, знаєте, у першому раунді бою з Леймоном Брюстером я зламав палець і тепер три тижні мушу ходити в гіпсі. Крім того, що носити гіпс дискомфортно й спекотно, травма не дозволяє зайнятися активним відпочинком. Але нічого не вдієш».

 

«Битися планував до кінця — хоч би яку травму отримав»

      Кличко-молодший повідомив декілька цікавих фактів про поєдинок з американцем у Кельні. Виявляється, не маючи права на поразку, Володя збирався боксувати до кінця, хоч би яку важку травму він отримав. Утім ушкодження пальця під час бою йому не заважало. Українцеві кортіло побачити суперника на підлозі рингу, тому через дострокове припинення дуелі у перерві між раундами його жага помсти залишилася дещо невгамованою. Але Кличко розуміє рішення Леймонового тренера зупинити бій, бо шансів навіть просто вистояти всі 12 раундів у того не було.

      Чи не вперше за всю кар’єру Володимира після цієї перемоги не знайшлося жодного фахівця, який продовжував би ставитися до нього критично, — розмови про «скляне підборіддя» й низьку витривалість Кличка вщухли. Володя переконався: як йому й казали раніше, пік фізичної форми боксера настає після 30 років — зараз він почувається впевнено, як ніколи.

Серед наступних кандидатів на побиття — Холіфілд і Рахман

      Кличко й далі намагатиметься організувати бій за об’єднання престижних чемпіонських титулів, але у подібних випадках далеко не все залежить від боксерів. Промоутери чемпіонів світу за іншими професійними версіями, відчуваючи силу українця, не хочуть втрачати пояси своїх підлеглих, тому не мають бажання виводити хлопців на ринг проти Володимира. Однак наш боксер сподівається, що йому вдасться зустрітися з переможцем поєдинку між чемпіонами за версіями WBA i WBO — узбеком Русланом Чагаєвим і росіянином Султаном Ібрагімовим.

      Причому, на думку Кличка-молодшого, легше буде домовитися про бій з Ібрагімовим, якого опікає американський промоутер Дон Кінг, ніж про зустріч iз Чагаєвим, чиїми справами займається старий знайомий братів — Клаус-Пітер Коль. І справа не тільки в тому, що німець має зуб на Кличків відтоді, як вони відмовилися продовжувати з ним контракт. Виявляється, Коль співпрацює з німецьким каналом ZDF, а компанія українців К2 — з RTL. Тому дуже важко буде дійти згоди, хто має транслювати цей двобій. Між іншим, нашого чемпіона запросили виступити у бою перед зустріччю Чагаєва й Ібрагімова, але він відмовився. Справа тут не у гонорарі, а в небажанні брати участь у чужому шоу, де, до того ж, українцеві відводиться другорядна роль.

      Та сидіти без діла й чекати з моря погоди Володя не збирається. Уже почалися розмови про його наступний двобій. Серед кандидатів фігурують лише ті, хто, на думку братів, здатен привернути увагу публіки. Наразі список обмежений трьома іменами — Хасім Рахман, проти якого на ринг так і не вийшов через травму Віталій Кличко, Евандер Холіфілд — легендарний, але підстаркуватий боксер, і ще один кандидат, прізвище якого наразі не розголошується.

      Крім усього, компанія К2 намагатиметься допомагати просуватися на професійному рингу й іншим українським боксерам. Зокрема, Кличко-молодший високо оцінив шанси Володимира Вірчіса у можливому двобої з екс-чемпіоном світу WBA Миколою Валуєвим. Кличко вважає, що другий номер рейтингу WBC швидший за росіянина — українцеві треба лише належним чином підготуватися до серйозного бою.

«Президент Ющенко знав, що робив»

      Крім власне боксерської діяльності, брати Клички продовжать співпрацю з ЮНЕСКО й навідаються до Намібії, для дітей якої збирали кошти під час одного з попередніх двобоїв Володимира. Клички також мають намір ініціювати просування кількох проектів ЮНЕСКО у Східній Європі й Україні, зокрема.

      Прискіпливі журналісти намагалися звернути Кличка-молодшого на шлях розмов про політику й вибори, але про «не свої теми» він розводиться не захотів, висловившись коротко: «Президент знав, що робив, коли призначав дострокові вибори, а наслідки цього рішення ми скоро побачимо». Себе ж, на відміну від старшого брата, Володимир у внутрішній політиці не бачить. На його думку, «політична» місія спортсмена полягає у піднятті іміджу держави у світі й пропаганді здорового способу життя.