Краще менше, та не в Донецьку?

20.07.2007
Краще менше, та не в Донецьку?

Франселіно Матузалем просто втік із Донецька.

      Конфлікт Франселіно Матузалема з донецьким «Шахтарем» набирає нових обертів. Попри те, що бразильський півзахисник пов'язаний із віце-чемпіонами України контрактом ще на два роки, вчора по обіді його представили в Іспанії вже як гравця... «Сарагоси». Український клуб із цього приводу заявив, що ні в яку іншу команду Матузалема не продавав. Тож тепер цією справою займатиметься УЄФА і Спортивний арбітражний суд у Лозанні.

      За міжнародним футбольним законодавством, футболіст віком до 24 років, який укладає довгострокову угоду з клубом, після трьох років (як у випадку з Мату) може залишити команду, пославшись на певні особливі обставини. Схоже, так і збираються вчинити агенти бразильця. Сума компенсації у цьому випадку розраховується за спеціальною формулою і в даному випадку становитиме близько 8 млн. доларів. Саме такі гроші «Сарагоса» пропонувала «Шахтарю» на початку переговорів, натомість гірники наполягали на сумі 25 млн. євро.

      Цікаво, що в «Сарагосі» Франселіно погоджується на меншу зарплатню, ніж у Донецьку (а «Шахтар», за деякими даними, платив цьому бразильцеві 3 млн. доларів на рік).

Нагадаємо, що у 2005 році зірковий бразилець перейшов з італійської «Брешії» до «Шахтаря» за 15 млн. євро. Тоді йому справді ще не виповнилося 24 (зараз — уже 27). За час перебування в Україні Мату по праву заслужив звання кращого гравця нашого чемпіонату, зокрема, таким титулом його нагородили за підсумками минулої першості.

      Чи вдасться гірникам повернути свого ключового розігрувача? Схоже, у цій ситуації «Шахтар» сподівається хіба що на збільшену компенсацію за Матузалема — чи зі штрафними санкціями, чи без них. Можна припустити, що Рінат Ахметов мав на увазі саме прощання з Мату, коли прикупив в Італії за ті самі вісім «лимонів» іншу зірку екстра-класу — форварда Крістіано Лукареллі.

 

Чемпіонат України

      Розтягнутий на шість днів стартовий тур завершився в середу в Одесі, де учасник Кубка Інтертото дещо несподівано програв команді Володимира Безсонова. Єдиний гол Руслан Гунчак забив потужним ударом зі штрафного.

      Вища ліга. Останній матч 1-го туру: «Чорноморець» — «Харків» — 0:1 (Гунчак, 83; 4000 глядачів).

Кубок чемпіонів

      Перший кваліфікаційний раунд (перші матчі). Результати середи: «Деррі Сіті» (Ірландія) — «Пюнік» (Вірменія) — 0:0, «Побєда» (Македонія) — «Левадія» (Естонія) — 0:1, «Дюделанж» (Люксембург) — «Жиліна» (Словаччина) — 1:2, «Шериф» (Молдова) — «Рейнжерс» (Андорра) — 2:0, «Марсакслокк» (Мальта) — «Сараєво» (Боснія і Герцеговина) — 0:6, «Домжале» (Словенія) — «Тирана» (Албанія) — 1:0, «Хафнафйордур» (Ісландія) — «Торсхавн» (Фарери) — 4:1.

Рейтинги

      Кубок Америки, що в неділю завершився у Венесуелі, вніс суттєві зміни до рейтингу ФІФА. В оновленій його версії збірна України опустилася з 13-го на 17-те місце, хоча за останній місяць не провела жодного матчу. А перші рядки ранг-листа посіли команди Бразилії й Аргентини, посунувши донизу французів, італійців і німців.

Кубок Азії

      Капітан збірної Узбекистану, форвард київського «Динамо» Максим Шацьких забив перший м'яч у ворота китайців, допомігши своїй команді пробитися до чвертьфіналу.

      3-й тур. Група С. Узбекистан — Китай — 3:0, Іран — Малайзія — 2:0. Підсумкове турнірне становище: Іран — 7, Узбекистан — 6, Китай — 4, Малайзія — 0. Група D. Корея — Індонезія — 1:0, Саудівська Аравія — Бахрейн — 4:0. Підсумкове турнірне становище: Саудівська Аравія — 7, Корея — 4, Індонезія, Бахрейн — 3.

Росія

      Перенесений матч 19-го туру прем'єр-ліги: «Хімки» — «Локомотив» — 1:2.

      Перемогу москвичам на четвертій доданій хвилині приніс колишній захисник київського «Динамо» бразилець Родольфо.

Молодіжки

Чемпіонат світу серед молодіжних збірних (U-20, Канада). Півфінал. Чехія — Австрія — 2:0.