Зберегти честь або її втратити

19.07.2007
Зберегти честь або її втратити

Поки що львiв’яни мiняють газон на стадiонi «Україна». (Фото Укрінформ.)

      Нещодавно в Польщі сталося кілька приводів для того, щоб поставити під сумнів підготовку країни до Євро-2012. По-перше, міністр спорту Томаш Ліпєц виявився замішаним у корупційному скандалі і був відправлений у відставку. Крім того, прем'єр і президент Качинські, польська преса та телебачення одночасно визнали, що полякам буде проблематично відремонтувати свої дороги до чемпіонату Європи.

      Багато львів'ян мали змогу побувати в Польщі і на свої очі бачили польські дороги, які ми називаємо європейськими. І вже якщо поляки з їхніми дорогами бояться не встигнути до Євро-2012, то що тоді говорити про мертве царство Україна, а особливо Львівщину, де найгірші дороги в державі? З таким темпами підготовки Україна мала б переживати за зрив футбольного чемпіонату 2012 року значно більше, ніж Польща.

 

Хто не встигне?

      Керівник виконавчої дирекції ФФУ з питань підготовки до Євро-2012 Іван Федоренко розповів громадськості про претензії УЄФА до України. Ясна річ, у «перших рядках» президент Європейського футбольного союзу Мішель Платіні говорив про загрозливу ситуацію на площі біля НСК «Олімпійський» у Києві, де будується бізнес-центр, що блокує виходи зі стадіону. Крім того, чільник УЄФА згадав і наші проблемні дороги, стадіони, незбудовані готелі, іншу інфраструктуру. Федоренко як бравий екс-комсомолець відрапортував: «Всьо успєєм».

      От тільки питання в тому, що основний тягар підготовки тут лягає на місцеву владу та великий бізнес тих міст, де відбудуться матчі Євро-2012. У Києві, Дніпропетровську та Донецьку є потужне місцеве лобі, його представники косяками ходять у Кабмін і на Банкову, пропонуючи всілякі проекти щодо залучення державних та інвесторських коштів. Зрозуміло, що саме ці міста, пов'язані з найбільшими вітчизняними олігархами, загребуть левову частину фінансування підготовки Євро-2012. А що ж Львів, зарахований до числа господарів чемпіонату насамперед через свою близькість до Польщі? Це місто, якщо найближчим часом не схаменеться, має всі шанси не «успєть».Тут і «акули бізнесу» набагато дрібніші, і організаторська хватка значно слабша. Тож не дивно, що зараз розгортається активна пропагандистська кампанія, аби позбавити львів'ян права приймати футбольну першість і передати цей куш Харкову — поки що резервному місту Євро-2012.

Справа честі для Олійника

      Після оголошення результатів голосування щодо Євро-2012 у місті Лева була справжня ейфорія — тут упевнені, що саме їхнє місто повинне стати тим вузлом, який зв'язуватиме Україну й Польщу. У столиці Галичини претендують навіть на проведення півфіналу єврочемпіонату. У стінах львівської Ратуші почали активно до цього готуватися. Міськрада розробила проект ремонту 160 км міських доріг, витративши на це 210 млн. грн. Проект має на меті з'єднати комфортабельними, дійсно європейськими трасами об'єкти майбутнього чемпіонату з центральною частиною міста, аеропортом і вокзалом. Ніби все правильно, почалася робота, мер Львова Андрій Садовий та глава облдержадміністрації Петро Олійник спільно засідають, обіцяють єдиним фронтом працювати для спільної справи. «Губернатор» наголошує, що провести Євро у Львові є для нього справою честі. Але не все так просто: далі слів і спільних засідань справа поки не рухається. Стало зрозуміло, що грошей у області та міста на повноцінне забезпечення Євро-2012 немає. Щоб залучити західних чи східних інвесторів, треба буде дуже постаратися. А своїх ахметових та коломойських львівська влада поки що не помічає. Наразі виходить так, що «губернатор» хоче «забабахати» у Львові Євро-2012 без олігархів. Чи ж це реально?

      Відволікає увагу місцевого керівництва і підготовка до дострокових парламентських виборів. Але працювати на Євро треба вже зараз, завтра буде пізно. Бо може статися найгірше: Олійник втратить честь, а Львів — право приймати фінальну частину футбольного єврофоруму. Принаймні недоброзичливців у Галичини в цьому сенсі вистачає.

Харків не спить, а Львів — мовчить

      Голова Львівської ОДА ще на початку літа заявив, що на Кабмін і ФФУ тиснуть фінансово-промислові групи, щоб відібрати у Львова матчі Євро-2012. Олігархи, які представляють Харківський регіон, почали єдиним фронтом активно працювати над наданням першій столиці Радянської України права приймати матчі чемпіонату, свідчить Петро Олійник. З їхнього боку — мер Харкова Добкін, «губернатор» Аваков, Олександр і Олексій Ярославські (співвласники групи «Укрсиб», «батьки» ФК «Металіст»), Віталій Данилов (власник АКБ «УБТС» та президент ФК «Харків»). «Синьо-білі» харків'яни взяли в облогу Януковича і Суркіса, а «помаранчеві» — Віктора Ющенка. Вони готують свій план реконструкції доріг, аеропорту, побудови нового стадіону та готелів. Як козир виставляють близькість до Росії і масове залучення на Євро російських туристів.

      Відповідь Львова на активність Харкова важко назвати адекватною. На Галичині договорились до того, що почали ділити потенційних фінансових донорів на своїх і чужих: цьому віддам роботу на об'єкті під Євро-2012, а цьому — ні. І це при тому, що фінансовий ресурс у Львові набагато скромніший, аніж на сході України, і тут кожна копійка би знадобилась.

      Відомо, що до єврочемпіонату Львів повинен надати для команд-учасниць щонайменше чотири заміські тренувальні бази. Ці проекти заздалегідь збиткові, і профінансувати їх може лише той, хто використовуватиме бази надалі за прямим призначенням. Себто футбольний клуб. Першоліговий ФК «Львів» навряд чи інвестуватиме у свою базу 20 млн. євро. Зате це готовий зробити ФК «Карпати». Однак всупереч логіці та державним інтересам питання про передачу «Карпатам» під цільове призначення занедбаної землі, на якій уже 17 років ніхто нічого не робить, відверто саботується.

      Хто інвестуватиме у будівництво головного стадіону, теж не зрозуміло. Хоча і тут логіка проста: у решті міст це питання патронують футбольні клуби. Але у Львові «Карпати» навіть не розглядаються як можливий інвестор. Знову особисті амбіції начальства беруть гору над здоровим глуздом?