Марсіанське реаліті-шоу

18.07.2007

      Понад п'ять тисяч людей із 28 країн світу висловили бажання брати участь в імітації польоту на Марс. З їх числа буде відібрана «команда» у складі шести осіб, яку зачинять на 520 днів у приміщенні, що є відповідником космічного корабля. Представник Європейської космічної агенції Марк Хеппенер в інтерв'ю французькому тижневику «Журнал дю Діманш» наголосив, що реальний пілотований політ на Марс, який відбудеться не раніше 2030 року, буде великим викликом не лише з технологічної точки зору, бо його успіх значною мірою залежатиме також від «людського фактора». Невідомо, як поведуться люди, змушені разом працювати і мешкати на невеликій площі впродовж півтора року.

      Імітація польоту почнеться наступного року в комплексі, що належить Російській академії наук в Москві. Шістку щасливчиків оберуть після двох тестів тривалістю 105 діб. Кандидати повинні бути цілком здоровими особами віком від 25 до 50 років, знатися на медицині, біології, інформатиці або механіці. Між собою вони спілкуватимуться англійською мовою, також вимагається поверхове знання російської. Хоча процедура відбору буде схожою на ту, яку застосовують для космонавтів, психічна рівновага матиме більше значення, ніж фізична справність.

      Члени команди перебуватимуть у шести модулях площею по 3 квадратних метри, під постійним оком камер спостереження, в штучному освітленні. Харчуватися будуть продуктами в спеціальній упаковці, які вживають сучасні космонавти. Щоб імітація була більш реальною, час від часу виникатимуть «аварійні ситуації» та «сигнали тривоги».