Подих у спину

18.07.2007
Подих у спину

Поки що Маклайн посміхається... (Фото РЕЙТЕР.)

      Володимир Кличко після чергового захисту звання чемпіона світу за версією IBF узяв паузу, а от його брат Віталій нарешті остаточно визначився зі своїм першим боєм після майже трирічної перерви. І хоча Кличкові-старшому дуже хотілося одразу битися за чемпіонський титул WBC, підводні течії професіонального боксу не дозволили його задуму реалізуватися. Нікого кращого, ніж давній знайомий Кличків, 37-річний Джаміль Маклайн, знайти в суперники не вдалося. (Нагадаємо, у 2002 році американця вже бив Володя). Але хай там як, а назва бою, який відбудеться 22 вересня, говорить сама за себе: «Чемпіон повертається».

 

«Кличко має готуватися до справжньої битви»

      Позавчора ввечері у мюнхенському «Олімпіахалле» Кличко-старший провів першу прес-конференцію перед своїм боєм із Маклайном.

      36-річного депутата Київради у Мюнхені зустріли оваціями, після чого дали-таки змогу сказати слово: «Настав час для мого повернення. Я ніколи не залишав бокс, і, щойно відновився після травм, повернувся в тренувальний зал. Хочу подякувати Джамілю за те, що він прийняв мій виклик. Його дійсно можна вважати сильним, досвідченим і небезпечним суперником, який у своїй кар'єрі перемагав дуже сильних бійців — Майкла Гранта, Ланца Вітакера, Шеннона Бріггса.

      Бій проти мене для Маклайна стане чудовою можливістю отримати шанс на велике майбутнє. Про силу американця говорить його останній двобій проти Миколи Валуєва. Якби не травма, Джаміль мав високі шанси на здобуття титулу чемпіона світу. Для мене цей двобій буде іспитом, в якому я мушу перевірити все краще, що в мене є. І, зрозуміло, що головним для мене є тільки перемога», — цитує Віталія офіційний сайт братів Кличків.

      Радість із приводу повернення Кличка-старшого на ринг виказав і його тренер Фріц Здунек: «Ми наче й не припиняли співпрацю. Я вірю, що Віталій з честю повернеться, а згодом буде готовий і до чемпіонського бою».

      Менеджер Маклайна Скотт Хірш нагадував півника, який до певного часу задирається, поки не отримає на горіхи: «Для Джаміля цей двобій — прекрасна можливість довести, що він є один із найсильніших бійців суперважкого дивізіону. Якщо Віталій сподівається, що мій підопічний стане для нього легким суперником, він помиляється. Джаміль буде готовий до протистояння, як ніколи досі. Всі були свідками того, що робив Маклайн із Миколою Валуєвим три раунди, поки не отримав травму, яка й перешкодила йому виграти той поєдинок. Тож Кличко має готуватися не до боксерського двобою, а до справжньої битви».

      Більш скромним у висловлюваннях виявився сам американський боксер: «Зустріч із Кличком — це реальний шанс здобути право на бій за титул чемпіона світу. Я отримував багато критики на свою адресу, але цього разу експерти й фанати боксу стануть свідками того, наскільки я можу бути небезпечним. Я буду готовий або вмерти на ринзі, або виграти цей бій».

Амбіції Димитренка, Вірчіса, і не тільки їх

      Поки в Мюнхені боксери гралися словами, в іншому німецькому місті, Гамбурзі, 25-річний кримчанин Олександр Димитренко доводив свою силу справою. У своєму 26-му бою на професіональному ринзі, захищаючи титул інтерконтинентального чемпіона WBO, Сашко здобув чергову перемогу. У п'ятому раунді він відправив у нокаут американця Малкольма Танна. Такою виявилася помста українця за удар суперника у третьому раунді нижче пояса.

      Тепер Димитренко, який займає другий рядок у рейтингу WBO, може розраховувати на бій за титул чемпіона світу. «З кожним двобоєм я стаю дедалі ближчим до своєї заповітної мрії — поєдинку за звання кращого на планеті. Сподіваюсь, мої промоутери вже в найближчому майбутньому зможуть організувати подібний бій», — заявив Олександр.

      Нагадаємо, що ще один українець — 33-річний Володимир Вірчіс — цілком може розраховувати незабаром вийти на ринг у чемпіонському двобою. Наразі він другий у рейтингу версії WВС, а з урахуванням того, що чемпіон, Олег Маскаєв, ніяк не може домовитися про матч із нігерійцем Самуелем Пітером, шанси Вірчіса зростають. Поки що свій єдиний двобій він програв за очками чемпіонові світу WBA Руслану Чагаєву з Узбекистану.

      Тим часом Рой Джонс-молодший, якого тривалий час вважали найкращим боксером світу, кинув виклик чотирьом боксерам. Серед них опинився й Володимир Кличко. Свого часу американець володів титулом WBA у важкій категорії, а потім повернувся в легшу вагу. Минулих вихідних ветеран за очками здолав свого співвітчизника Ентоні Хеншо, який до цього не знав поразок. Це й викликало в Джонса такий прилив сміливості. Але навряд чи подібні заяви привернуть увагу братів Кличків — наразі в них інша мета, і в плани її реалізації Джонс явно не вписується.