«Кульбабине» літо

14.07.2007
«Кульбабине» літо

      10 липня в одному італійському київському ресторані Галя і Леся Тельнюк, які тепер називаються гурт «Сестри Тельнюк», презентували свій новий диск «Жовта кульбаба». Робота над ним почалася ще влітку 2006 року, але дівчата відомі як дуже прискіпливі музиканти, перфекціоністи, тому реліз альбому, випущений компанією Comp music/EMI, припав на 12 липня, а на осінь «Сестри Тельнюк» обіцяють ще один диск — «По обидва боки Сонця та Місяця». Спеціально для цього нового проекту на замовлення виготовляється надсучасна електронна бандура. Це складний інструмент, працюють над ним уже довго, але це має вийти щось неперевершене, принаймні так стверджують сестри. Над інструментом працює Роман Гриньків, сучасний майстер із виготовлення бандур.

      Днями сестри вирушають у концертний тур на підтримку «Жовтої кульбаби» Східною Україною, стартують у Дніпропетровську.

      — У нас велика симпатія до Сходу — там наше коріння, — розповiдають сестри Тельнюк. — Батько народився під Запоріжжям, мама — неподалік Дніпропетровська. Востаннє ми були на Східній Україні з виставою «У.Б.Н.» («Український Буржуазний Націоналіст»). Вона пройшла «на ура» і в Дніпропетровську, і в Харкові.

      В альбом «Жовта кульбаба» увійшло 10 треків. Переважна більшість текстів написана Галею під час її перебування у Нью-Йорку. Інтернетом вона передавала вірші Лесі, а та вже писала для них музику. Ці пісні-балади-сповіді об'єднані однією сюжетною концептуальною лінією — минулим сестер. Тексти дуже особистісні. Це, як кажуть Галя та Леся, ескізи певних емоцій, переживань, життєвого досвіду.

      — Це одна велика історія, балада, розділена в часі. Усі вірші комусь присвячені, тому в них так багато особистого, багато спогадів. У альбомі є, приміром, пісня «Дівчатко-кленчатко» на вірш нашого батька, Станіслава Тельнюка. Цей вірш він присвятив колись Лесі.

      У «Жовтій кульбабі» сестри пішли на такий собі експеримент — раніше вони співали лише дуетом, а в цьому альбомі з'явилося дві сольні пісні — Галина і Лесина. Одна з них присвячена батьку, інша — матері.

      — Це альбом про минулий час. — каже Галя. — Багато спогадів із дитинства, тому назва символічна, адже жовта кульбаба — це квітка дитинства, квітка, яка сповіщає про прихід весни, квітка тепла, знайома усім.

Лєра ЛАУДА.

 

ДО РЕЧІ

      Дует «Сестри Тельнюк» з'явився 1986 року. З того часу Галя і Леся Тельнюк, доньки відомого поета і літературознавця Станіслава Тельнюка, записали вже 10 альбомів. Перший, «Мить», вийшов ще в 1991 році, за рік до того — 1990, сестри Тельнюк з гастрольним туром відвідали Канаду, потім — США, Англію, Ірландію, Польщу, Росію. Останнє мультимедійне шоу «Над нами небо!», показане у Північній Америці, було високо оцінене не тільки етнічними медійними засобами інформації, а й англомовними виданнями.

      У 1997 році «Сестри Тельнюк» у співпраці з екс-гітаристом «Ролінг Стоунз» Міком Тейлором записали, з використанням бандури, блюз «Моє марне кохання».

      В 2000—2001 роках сестри співпрацювали з Львівським театром імені Марії Заньковецької — співали у виставі «У. Б. Н.». Галя Тельнюк написала слова до рок-балад, а Леся — музику.