Кандидати в кандидати

14.07.2007
Кандидати в кандидати

Партiя Володимира Литвина «вистрiлює» з'їздом першою з великих полiтичних сил. (Фото УНІАН.)

      Виборча кампанія ще не розпочалася, а Народна партія Володимира Литвина вже сьогодні збирається схвалити програму на вибори та список кандидатів у народні депутати. За відповідні рішення має проголосувати з'їзд «народників». Це будуть проекти документів, такі собі «чорновики», а остаточні рішення НП прийме вже тоді, коли розпочнеться виборчий процес.

      «Ми оприлюднимо програму і запросимо громадськість обговорити її, — розповів «УМ» заступник голови Народної партії Олег Зарубінський. — На базі цього обговорення вдосконалимо та уточнимо програму, щоб вона якнайбільше відповідала потребам людей. Ми також збираємося прийняти рішення про оприлюднення всього списку претендентів у народні депутати, щоб процес формування списків був публічним, відкритим, щоб громадяни мали можливість висловитися з приводу кандидатів».

      За словами Зарубінського, список суттєво оновиться. «Наприклад, у першій п'ятірці залишиться тільки один політик із минулорічної «головки» — Володимир Литвин. Надалі, — каже Олег Зарубінський, — там не буде ні Софії Ротару, ні Леоніда Каденюка, ні Валерія Смолія, ні Василя Маляренка». Цих чотирьох достойників (а на минулих виборах вони виступали «обличчями» Народного блоку Литвина) викреслять зі списку взагалі. За словами Зарубінського, партія будуватиме свій виборчий реєстр із тих людей, які хочуть професійно займатися саме політикою.

      Раніше стало відомо, що Народна партія поставить у залежність місце у списку та кількість голосів, які буде набрано НП в кожному регіоні. Депутатами стануть ті кандидати з регіонів, які в іпостасі керівників місцевих штабів принесуть партії найбільше «галочок» у бюлетенях. Як повідомило видання «Власть дєнєг», механізм буде таким: усі кандидати ще до виборів напишуть заяви про складення депутатських повноважень. Ті, хто набере менше голосів, аніж належить, будуть покарані: Литвин підпише їхні заяви.

      Серед ключових подій завтрашнього з'їзду Олег Зарубінський також називає промову лідера Володимира Литвина. Вона називатиметься «Виклики для України: позиція Народної партії». «Це буде програмна промова, вона не міститиме нецікавих для людей внутріпартійних проблем, а стосуватиметься всієї держави, — розповів нардеп IV скликання. — Володимир Литвин дасть свою оцінку тому, що відбувається, і висловить свою думку з того приводу, що треба робити далі».

      Виборча програма порівняно з минулим роком теж сильно оновиться. За останній рік «народники» дістали багато поживи для роздумів, які, очевидно, відіб'ються також на стратегії виборчої кампанії. До речі, на інтернет-сайті Народної партії сторінка з програмою має заголовок «Передвиборча програма Блоку Литвина (проект)» — тобто ця політична сила знову планує йти на вибори не осібно, а так, як у 2006-му. Варто нагадати, що на минулих виборах Народний блок Литвина, попри масовану рекламу, набрав тільки 2,44% голосів і не потрапив до Верховної Ради.

      Ще одне питання, яке розглядатиметься на з'їзді, — це позбавлення повноважень депутатів місцевого рівня від Блоку Литвина, які, за словами Зарубінського, «не виправдали довіри виборців або перестали працювати».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Партія промисловців і підприємців визначається, з ким іти на позачергові парламентські вибори. Разом із Януковичем — заявив заступник голови ПППУ Лев Гнатенко в інтер’ю газеті «Комерсант-Україна»: «Сто відсотків ми підемо з Партією регіонів. По-іншому і бути не може». Гнатенко зазначив, що формат співробітництва ПППУ і ПР на майбутніх виборах — створення блоку чи саморозпуск партії з її подальшим включенням до складу ПР — буде визначений на з'їзді «промисловців і підприємців» 4 серпня. «Але те, що ми підемо з «Регіонами», ні в кого не повинно викликати сумнівів», — запевнив Гнатенко.

      У свою чергу лідер ПППУ, міністр економіки Анатолій Кінах заяву свого заступника назвав «версією», уточнивши: «У даний час розглядаються різні конфігурації, у нас багато варіантів. Прораховуються різні сценарії розвитку ситуації, а остаточне рішення ухвалюватиме з’їзд».

      Нагадаємо, на вибори—2006 партія Кінаха йшла в блоці «Наша Україна», але навесні 2007-го більшість «промисловців і підприємців» перекинулися з опозиції до правлячої коаліції, очолюваної Партією регіонів.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>