Ласкавий Майкл

11.07.2007
Ласкавий Майкл

Джордж Майкл на сценi стадiону «Олiмпiйський». (Фото УНІАН.)

Справжня леді спізнюється, як мінімум, на 2 години

      У понеділок в очікуванні концерту Джорджа Майкла: жвавий рух навколо стадіону НСК «Олімпійський» почався десь біля 17.00, хоча виступ запланований на 19.00. Люди ходили туди-сюди, спілкувалися між собою, пили пиво і чекали свята. Дивишся на натовпи і уявляєш, що тут робитиметься у 2012 році, коли почнеться чемпіонат з футболу. Журналісти снують із камерами, сподіваючись побачити щось цікаве на кшталт того, що прийдуть мужики, які не терплять гомосексуалістів, і вчинять акцію протесту. Однак агресивних гетеросексуалів не спостерігалось, а дехто взагалі з подивом прочитав у буклеті, що цей красунчик має друга, що його ліричні пісні написані геть не для якоїсь кралі, а для чарівного Кенні Гасса. Хоч підготовка почалася з резервом, на стадіон потрапили біля 20.00 — то ворота були зачинені, то охорона кожному в сумку заглядала, щоб навіть водички не пронесли у стіни стадіону.

Шампанське, червона доріжка і зона краваток

      Коли кожен зайняв своє місце у відповідній зоні, почали розглядати, хто де сидить. Половину секторів було затягнуто чорною тканиною. Ті місця, що розраховані на глядачів, теж не густо заселені. Людністю могли похизуватися тільки найдешевші та найдорожчі місця. Хто звик сидіти на концертах у віп-зоні, той і тут не порушував своєї традиції — у «золотій зоні» з двома панями сиділи дизайнер Андре Тан, Остап Ступка з родиною, ведучий шоу «Танці з зірками» Юрій Горбунов. До початку концерту вони вкотре перечитували журнальні статті про Джорджа Майкла і дивилися на платинум-зону. А там вирувало життя. На відміну від інших частин стадіону. Червона доріжка (майже як на нагородженні «Оскаром») тягнулася зi входу до трону. Зону най-най зробили на рівні сцени якраз навпроти Джорджа Майкла. Стільці затягнуті червоними чохлами, дівчата одягнуті у червоні сукні, квитки з червоними помітками. Кажучи образно — це зона краваток і ділових розмов. Правда, бесіди, як і належить у вищому світі, велися за коньяком і шампанським. Але були і любителі пива, які не відмовлялися від пластикової склянки прохолодного напою.

      Ані Лорак, як і обіцяла, прийшла зі своїм нареченим. Одягнута у червону блузу і джинси, Мурад — у рожеву сорочку. Вони ні з ким не спілкувалися, сиділи весь час поруч і про щось своє шепотіли. Натомість Руслана з чоловіком не втрачали нагоди і себе показати, і на людей подивитися — співачка пила шампанське, емоційно віталася зі всіма, обіймалася і жваво теревенила. Олександр Ксенофонтов — не любитель таких тусовок, тому, взявши пляшку шампанського, вирішив почекати дружину на місці. Віктор Пінчук не пропустив нагоди порівняти концерт Елтона Джона, який організовували його структури, і Джорджа Майкла.

      Сцена справді вражала. Як і обіцяли, 3 поверхи для музикантів, 5 екранів різних розмірів і доріжка, по якій Джордж Майкл бігав у фан-зону. До речі, перед сценою не було поділу на вибраних і пересічних глядачів. Стрибали і сиділи на ногах як звичайні студенти, які потрапили сюди випадково, так і глядачі, яким набридло сидіти на стільцях інших зон. DJ Паша з дружиною посеред концерту залишив привілейоване місце і приєднався до танц-полу. Так само зробила і Женя Тимошенко зі своїми подругами. Її чоловіка Шона Карра на концерті британської поп-зірки не було. Павло Гудімов навіть не думав брати іншого квитка. Бо для чого тоді йти на концерт, коли треба сидіти, а не танцювати разом з артистом. А от Сергій Фоменко з «Мандрів» останнім часом на світські тусовки приходить сам, танцює, стрибає, тоді з кимось знайомиться і їде додому.

Джордж Майкл «обожнює» американського президента і їхню свободу

      Усміхнений, у чорному костюмі та чорній футболці після довгого чекання нарешті на сцені з'являється Джордж Майкл. Публіка чемно щось вигукує, музиканти грають перші акорди, Майкл співає перші пісні, танцює, бігає по доріжці, вдоволено дивиться на фанів. Все йде за сценарієм. Як у кожній країні. Під час виконання однієї з пісень на сцені на тлі гігантського екрана вище трьох поверхів з'являється лялька Джорджа Буша зі склянкою пива у руці. Собака, одягнутий у британський прапор, вчепився зубами у нижню частину тіла президента. Досить символічно, чи не так? Після годинного виступу Джордж Майкл робить перерву на 20 хвилин. Ляльку здувають і забирають зі сцени. На стадіоні — тиша. Джордж перевдягається. Кажуть, що він має змінити 5 костюмів.

      Чергова поява Джорджа на сцені вражає. Тепер він не просто співак, а поп-зірка — у патрульному костюмі з погонами, пістолетом і мікрофоном. Його драйву міг би позаздрити кожен український співак. А що там у платинум-зоні? Півконцерту вони сиділи як на уроці математики, а вже коли стемніло, хтось десь почав робити хвильку руками. Дівчатка не витримали бути чемними супутницями ділових чоловіків і дехто вже підтанцьовував. Коли фан-зона розстрибалася, що в декого волосся стало мокрим, платинові глядачі теж не втрималися.

      Джордж Майкл зробив ще одну паузу. Йому не до снаги ментовська форма, бо надто багато неприємних спогадів з 2006 року (тричі арештований за поведінку у громадських місцях і за наркотики). Але стьоб вийшов непоганий.

      Третій образ поп-зірки — джинси, чорний піджак і знову ж таки чорна футболка. Тож найкращі хіти заспівав у найзручнішому одязі. Концерт добігав до кінця, а глядачі тільки розігрілися. Ліричні балади викликали у молоді хвилю романтики, тож хлопці, які прийшли без дівчат, танцювали разом і цілувалися у щічки. Вподобання британської зірки стало для них прикладом. Та якщо у Майкла це все серйозно, то українські парубки таким чином тільки заманювали дівчат. Черговий хіт — і знову на сцені лялька. Але цього разу з вишкіреними зубами статуя Свободи з плакатом «Wroth's fucking liberty».

      Джордж Майкл дивився на напівпорожній стадіон і часто залишав сцену. Звісно, йому треба було перевдягтися, відпочити і всiляке таке. Але судячи з усього, він не відчував хвилі публіки. Не було тих 35 тис., яких так хотіли побачити на концерті організатори. Після скандування, Джордж все ж вийшов на сцену і запитав, що глядачі хочуть почути. Звісно, це мав були славнозвісний фанк «Freedom'90». І він його виконав, а тоді пішов по-англійськи, не попрощавшись.

      При виході зі стадіону мені аж дух перехопило. Переді мною стояв Джордж Майкл у сценічному образі, спілкувався англійською з дівчатами і нікуди не поспішав. Перша думка, яка мене змусила зупинитися: куди я знову влізла, мене ж охорона зараз викине геть. Але тоді зрозуміла, що це його фанат, який як дві краплі схожий на кумира. Він їздить за Майклом по всьому світу і спілкується з іншими фанами. Коли запитала, як його звуть, відповів, що Джордж Майкл. А ще додав, що київський концерт не дуже запальний, публіка якась млява, тому він виконав на 2 пісні менше, ніж звичайно це робить в інших країнах туру.