ХРОНІКА

11.07.2007

Вітрильний спорт

      У португальському Каскаїсі триває чемпіонат світу, на якому в боротьбі за олімпійські ліцензії бере участь і шість українських екіпажів. Наразі найкраще виступають срібні призери Афін-2004 Родіон Лука і Георгій Леончук — після чотирьох гонок у класі «49er» вони ділять друге-третє місця з французьким екіпажем.

      Після п'яти з 11 гонок у класі RS:X Максим Оберемко іде на 16-й позиції, а молодий Дмитро Давиденко — на 71-й. Серед жінок Ольга Масливець — 14-та, а менш досвідчена Ольга Горбатих — 46-та.

      У класі «Інглінг» яхта шкіпера Марії Долинської з Ганною Калініною і Світланою Матевушевою після шести стартів — лише 28-а.

Греко-римська боротьба

      У Маріуполі за участі команд 18 країн відбувся представницький міжнародний турнір на Кубок «Азовмашу». Для збірної України він вийшов переглядом сил перед вересневим чемпіонатом світу в Баку, а для наших юніорів — перед серпневим світовим форумом у Пекіні. Перемогу серед українських збірників святкували Юрій Коваль (категорія до 55 кг) і Роман Тімонякін (96 кг), а Сергій Красильников (66 кг) і Костянтин Стрижак (120 кг) отримали бронзові нагороди.

Дзюдо

      На юніорському чемпіонаті Європи серед 17-річних хлопців і дівчат, що завершився на Мальті, українці здобули десять медалей. Чемпіоном континенту у вазі до 55 кг став Роман Паскар, також у нашій скарбничці — три срібні й шість бронзових нагород.

Теніс

      Головний тренер збірної України на Кубку Федерації Сергій Живкий і капітан команди Володимир Богданов оголосили склад «синьо-жовтих» на матч «плей-оф» ІІ Світової групи, в якому наші дівчата поміряються силами з представницями Австралії. Отже, 14-15 липня на корти австралійського Голд-Коста вийдуть сестри Олена й Катерина Бондаренко, Юліана Федак і Юлія Бейгельзiмер.

      Тим часом стало відомо, що через вірус у матчі не візьме участі краща австралійська тенісистка Саманта Стосур. 29-ту ракетку світу замінить аж 101-й номер рейтингу — Кейсі Деллакуа, яка приєднається до Алісії Молік (68) і Ніколь Пратт (46).

* * *

      У новому рейтингу АТР кращим серед українців вперше за останні роки став Олександр Долгополов-молодший, який розташувався на одну сходинку вище за Сергія Стаховського (відповідно, 203-тя і 204-та позиції). А 22-ге місце Олени Бондаренко в рейтингу WTА взагалі є найкращим результатом нашого жіночого тенісу. До цього у 1993 році Наталка Медведєва піднімалася на 23-й рядок.

Баскетбол

      Чоловіча збірна України почала підготовку до останнього кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи, в якому за єдину путівку сперечатимуться 10 команд. На турнірі у німецькому Мюнстері підопічні Віталія Лебединцева зазнали поразок від збірної Японії (75:89) і другої команди Литви (90:116), а переграти змогли лише резервний склад збірної Німеччини (82:80). Найрезультативнішим у нашій команді був форвард БК «Київ» Артем Швець, який у трьох зустрічах набрав 62 очки.

      У Німеччині збірна України виступала без кількох гравців. Олексій Печеров, Сергій Ліщук і Кирило Фесенко перебувають у тренувальних таборах клубів НБА, а Артур Дроздов заліковує травму.

Плавання

      На Єлизаветинському озері у Дніпродзержинську відбувся Кубок України з плавання на відкритій воді, який став першим в історії всеукраїнським офіційним турніром з цього виду. За несприятливих погодних умов на 5-кілометровій дистанції харків'янин Ігор Снітко лише на 0,04 секунди випередив свого земляка Ігоря Червинського. Третім фінішував Олександр Безуглий із Донеччини. Призерками у жінок стали Катерина Федорова (Маріуполь), Аліна Бескровна (Краматорськ) й Ольга Гусак (Маріуполь).

      За місяць у Генічеську на Херсонщині відбудеться чемпіонат України, після чого буде сформована команда для підготовки до відбору на Олімпійські ігри-2008 з плавання на відкритій воді.

Велоспорт

      Багатоденка «Тур де Франс». 2-й етап. Дюнкерк — Гент (168,5 км). 1. Стігманс (Бельгія, «Квікстеп») — 3.48,22. 2. Боонен (Бельгія, «Квікстеп»). 3. Поццато (Італія, «Ліквігас»)... 32. Попович (Україна, «Діскавері ченнел»)... 44. Гривко (Україна, «Мілрам») — час переможця.