ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

11.07.2007

Черговий бразильський бунт у «Шахтарі»

      Півзахисник донецького «Шахтаря» Елано Блумер, який зараз у складі збірної Бразилії виступає на Кубку Америки у Венесуелі, заявив, що в його послугах зацікавлена іспанська «Барселона». За словами Елано, він уже мав розмову з тренером гірників Мірчею Луческу й пояснив йому своє бажання залишити Україну.

Контрольні матчі

      «Кривбас» — «Харків» — 0:1, «Кривбас» — «Закарпаття» — 2:2, «Металіст» — «Газовик» (Харків) — 0:0, «Зоря» — «Нафта» (Словенія) — 0:0, «Зоря» — «Клуж» (Румунія) — 2:2, «Ворскла» — «Олександрія» — 1:0, «Металург» (З) — «Севастополь» — 4:0.

Колишній тренер «Шахтаря» — на чолі «Реалу»

      Новим головним тренером мадридського «Реалу» став німець Бернд Шустер, якого преса сватала до «королівського клубу» вже впродовж останніх півроку. Виплативши за розрив контракту з «Гетафе» 480 тисяч євро, колишній гравець «Реалу» й «Барселони» на прізвисько Білий Ангел був офіційно представлений у столиці Іспанії. Тим часом у «Гетафе» швидко знайшли заміну Шустеру в особі данця Мікаеля Лаудрупа і підписали з ним угоду на два роки.

      Нагадаємо, Бернд Шустер у сезоні 2003/04 був наставником донецького «Шахтаря», не виграв із клубом жодного трофею, у кваліфікації Ліги чемпіонів за сумою двох матчів поступився московському «Локомотиву», а на старті Кубка УЄФА — «Динамо» (Бухарест).

Трансфери

      «Манчестер юнайтед» представив двох новачків. За англійського півзахисника Оуена Харгрівза «червоні дияволи» заплатили «Баварії» 34 млн. доларів. Компанію у півзахисті «МЮ» йому складе 20-річний португалець Нані зі «Спортинга».

Визнання історії

      Журнал World Soccer оприлюднив рейтинг найвизначніших подій усіх часів у світовому футболі. Кращою командою названа збірна Бразилії зразка 1970 року, друге й третє місця — у збірної Угорщини-1953 і Голландії-1974.

      Кращим голом вважають м'яч, забитий аргентинцем Дієго Марадоною у ворота збірної Англії у чвертьфіналі чемпіонату світу 1986 року (не той, що рукою). На другій позиції — гол голландця Марко ван Бастена у фіналі Євро-1988 у ворота радянського голкіпера Рената Дасаєва, третій — постріл зльоту француза Зідана у вирішальному двобої Ліги чемпіонів-2002 між його «Реалом» і німецьким «Байєром».

      Кращим матчем назвали чвертьфінал «мундіалю»-1970, в якому італійці здолали збірну ФРН у додатковий час із рахунком 4:3. Другу сходинку віддали фіналу Ліги чемпіонів 2005 року, коли «Ліверпуль» добив «Мілан» у серії пенальті, а третю — завершальному матчу Кубка чемпіонів-1960, коли «Реал» розтрощив німецький «Айнтрахт» — 7:3.

Пляжний футбол

      Переможцем третього з чотирьох Гран-прі чемпіонату України у Севастополі став кременчуцький «Кремінь», який у вирішальному матчі переграв київську «Нову еру» — 2:1. У зустрічі за третє місце столичне «Плесо» з таким самим рахунком здолало одеську «Глорію». Останній відбірний етап першості 20-22 липня прийматиме Іллічівськ.

      Турнірне становище після трьох Гран-прі: «Нова ера», «Плесо» — 26, «Кремінь» — 20, «Марріон» (Одеса), «Старт-Іллічівець» — 18, «Глорія» — 16, «Майндшер» (Київ) — 11, «Севастополь» — 3.