Не треба нам ваші мільйони!

11.07.2007
Не треба нам ваші мільйони!

Олексій Лукашевич виграв чемпіонат України, стрибнувши за 8 метрів. (Фото автора.)

Віддати шану Батьківщині, але вище голови не стрибати

      Чим ближчі Олімпійські ігри в Пекіні, тим серйозніше спортсмени готуються до головного старту чотириріччя, а для декого — і всього життя. Через це уже нинішній турнір найпрестижнішої серед легкоатлетів «Золотої ліги» не зміг заманити всіх найсильніших навіть солідними призовими. Багато спортсменів готуються до «перевірочного» чемпіонату світу в Осаці за індивідуальними планами, дехто ж, як українці, стартує у національних турнірах. Тож очікувати піку форми й високих результатів від них зараз не варто.

      Чемпіонат України з 4 по 8 липня вперше відбувся у Донецьку, причому мав він статус відкритого — при бажанні взяти в ньому участь могли спортсмени інших країн. Представники бігових і стрибкових дисциплін змагалися на РСК «Олімпійський», а от метальників керівництво футбольного «Шахтаря» попросило не псувати газон і відправило на стадіон «Моноліт», на околиці міста.

      Приїхали до гірняцької столиці майже всі наші зірки, але видатними результатами вони особливо не тішили — надто напружуватися для перемог потреби не було, тож жоден національний рекорд не поновився. Не з'явилися на Донбасі хіба що призерка Олімпіади у бігу на 400 метрів із бар'єрами Тетяна Терещук-Антипова, якій федерація дозволила пропустити цей старт, і срібна призерка зимового чемпіонату Європи Тетяна Петлюк (800 м).

      Наші медальні надії на Японію — Іван Гешко з Чернівецької області й донеччанка Ірина Ліщинська — впевнено перемогли на дистанціях 1500 м, але показаний ними час (3.41,19 і 4.11,73 відповідно) далекий від бажаного. Відзначимо, що другим у чоловіків фінішував Василь Цикало зі Львівщини, якого можна вважати «учнем» Гешка і якому іноді вдається пробиватися до фіналів престижних змагань. Відомо ж, що пiдтримка земляка суттєво допомагає Іванові боротися з суперниками за краще місце на доріжці.

      Гешко вирішив перевірити свої сили й на іншій середній дистанції — 800 м. Тут йому тільки на фініші вдалося відірватися від настирного житомирянина Олександра Осмоловича. А от час на тій же 800-метрівці у жінок донеччанки Юлії Кревсун заслуговує найбільшої поваги взагалі серед усіх результатів чемпіонату — 1.59,60.

      Багаторазовий чемпіон Європи з кросу Сергій Лебідь у рідному місті показав вміння змагатися й на рівній доріжці, вигравши забіг на 10 км спуртом за 150 метрів до фінішу.

      У «жіночих» стрибках у висоту досвідченій Вікторії Паламар із Запоріжжя конкуренцію склали миколаївка Вікторія Стьопіна й Ірина Коваленко з Білої Церкви. Але висоту 195 см взяла лише Паламар. Серйозна конкуренція виникла й у стрибках у довжину, де ще одна запоріжанка — Вікторія Рибалко — лише на 2 см випередила Олександру Стаднюк із Черкащини (6,76 проти 6,74 м).

      У потрійному стрибку перемогли фаворити. Краща спроба киянина Миколи Саволайнена ледь сягнула за 17-метровий рубіж, а донеччанка Ольга Саладуха повторила свій особистий рекорд (14,41 м). У «звичайних» стрибках у довжину очікувано переміг Олексій Лукашевич із Дніпропетровська, а досвідчений Андрій Соколовський сенсаційно програв змагання у висоті львів'янину Віктору Шаповалу, причому на скромній висоті 2,23 м.

      Несподіванкою можна назвати й поразку олімпійського чемпіона Юрія Білонога в секторі для штовхання ядра. Хоча одесит відправив 7-кілограмовий снаряд на 20,20 м, його випередив представник... Саудівської Аравії Султан Аль-Хабаши — 20,61 м. І не тільки результат, а, швидше, нинішня фізична форма Білонога призвели до того, що уславлений атлет вирішив пропустити серпневий чемпіонат світу, де йому навряд чи «світило» потрапити в призери. Натомість Юрій зосередиться на майбутніх Олімпійських іграх.

      Цікаво, що Білоног виступив і в метанні диску, де «в режимі тренування» спромігся посісти третє місце.

      За результатами змагань фактично визначилися склади збірної України на серпневі чемпіонат світу в Японії та на Всесвітню Універсіаду (у Таїланді виступатиме другий склад «синьо-жовтих», поданий під виглядом студентів).

      Затримуватися на Донбасі українські зірки не стали і швидко роз'їхалися на зарубіжні змагання, аби перевірити свої здібності у соліднішій компанії.

За кордоном біжиться швидше

      На другий етап «Золотої ліги», що відбувся на паризькому стадіоні «Стад де Франс», з наших прибули лише Вікторія Паламар та Ірина Ліщинська. І якщо запоріжанка стрибнула не надто вдало (1,91 м — сьоме місце), то донеччанка вдруге поспіль фінішує на третій позиції у дуже серйозній компанії. Результат Ліщинської у Сен-Дені (4.02,17) аж на 9 секунд перевищує її показник кількаденної давнини у Донецьку.

      Стосовно розіграшу мільйонного джек-поту, то кількість претендентів на нього зменшилася з десяти до чотирьох. Четверо переможців першого етапу взагалі не приїхали до Франції, а ще двоє свої старти тут програли. Особливо прикро розлучатися з надіями на успіх було американцеві Анвару Муру, який у забігу на 110 м з/б поступився першим місцем кубинцеві Дейрону Роблсу лише після перегляду фотофінішу. Рекордсмен світу китаєць Сян Лі став третім, програвши Муру й Роблсу 0,02 сек.

      У Парижі кращі результати сезону показали американці Саня Річардс (400 м) й сенсаційний Алан Уебб (1500 м), а також російська стрибунка з жердиною Олена Ісінбаєва. Крім Ісінбаєвої й Річардс, на головний приз «Золотої ліги» продовжують розраховувати фінський метальник спису Теро Піткямякі й американська спринтерка Мішель Перрі.

      Також двоє представників України засвітилися на змаганнях в італійській Падуї. Киянин Сергій Демидюк iз посереднім за світовими мірками часом 13,60 сек. фінішував другим у забігу на 110 м з/б після згаданого кубинця Роблса, хоча результат чемпіонату України (13,76) покращив. У жінок на 100-метрівці з бар'єрами харків'янка Євгенія Снігур стала третьою, виступивши гірше, ніж у Донецьку (13,12 проти 13,00 сек.).

 

ТАБЛО

Переможці другого турніру «Золотої ліги» у Парижі

Види програми, в яких розігрується мільйон доларів

Чоловіки

      100 м: Аткінс (Багами) — 10,00 сек.

      110 м з/б: Роблс (Куба) — 13,13 сек.

      1500 м: Уебб (США) — 3 хв. 30,54 сек.

      Потрійний стрибок: Олссон (Швеція) — 17,56 м

      Метання спису: Піткямякі (Фінляндія) — 89,70 м

Жінки

      100 м: Едвардс (США) — 11,17 сек.

      400 м: Річардс (США) — 49,52 сек.

      100 м з/б: Перрі (США) — 12,56 сек.

      Стрибки у висоту: Влашич (Хорватія) — 2,02 м

      Стрибки у висоту з жердиною: Ісінбаєва (Росія) — 4,91

Чемпіонат України

Командний залік

      1. Донецька обл. — 80371 очко. 2. Дніпропетровська — 53031. 3. Харківська — 47428. 4. Київська — 44301. 5. Київ — 31797. 6. Луганська — 25647.