Міністре, додай троячку!

10.07.2007

       З огляду на ту обставину, що столиця дедалі нахабніше скупиться в царині фінансування регіонів, на місцях множаться, ніби гриби після дощу, місцеві податки і збори. Процес для громад не вельми бажаний, однак легітимний. Якщо держава ні гроша не виділяє, приміром, на розвиток того чи іншого курорту, то чому б їм не брати обов'язкову плату за необов'язковий в'їзд транспортних засобів у заповідні зони масового відпочинку? Поточного року місцеві ради напрочуд солідарно ухвалили на сесіях відповідні рішення. Скориставшись повноваженнями, які надають радам, зокрема статті 25 і 26 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 3 Закону «Про охорону навколишнього природного середовища» і, зрештою, спеціальний Декрет Кабінету Міністрів «Про місцеві податки і збори».

      З минулого тижня, приміром, на Федотову Косу чи Пересип курорту «Кирилівка» (Якимівський район) мотоцикли почали пропускати за п'ять гривень, легківки — за десять. Аналогічне рішення, з дещо іншими, щоправда, тарифами, ще 26 квітня ухвалила і сесія Бердянської міськради. Акумулювати кошти на розвиток пляжної зони та облаштування місць паркування транспорту на Косі доручили комунальному підприємству «Бердянське узбережжя». І з першого ж дня «нові українці» не сприйняли «зрівнялівку» у правах з «маленькими українцями»!

      «Інцидент за інцидентом, — розповідає директор «Бердянського узбережжя» Сергій Давідянц. — Хоча депутати знизили тарифи до мінімуму, ввели дисконтні картки, все одно кожний п'ятий водій хамить чи просто не реагує на знак «Стоп-контроль». Номери всіх машин, власники яких ображали працівників пункту пропуску, я вказав у службовій записці на ім'я міського голови і начальника місцевої ДАІ».

      Не всі, звичайно, хами. На пункті пропуску мені розповіли, що в день упровадження платного в'їзду на Бердянську Косу по п'ять гривень витягнули зі своїх гаманців секретар міськради Анатолій Степаненко, начальник морського порту Володимир Пікінер; платні картки на весь сезон придбали міський голова Валерій Баранов й усі його п'ять заступників (для службових поїздок кількасот посадовців виконкому, між іншим, видано лише дві безлімітні картки)...

      Хто в черговий раз засвідчив, що прагне «жизні по понятіям», — так це керівники силових структур, заявив пан Давідянц з екрана телестудії «Містечко»: «Замість того, щоб сприяти нам у наведенні порядку, вони ведуть себе безцеремонно. З усією відповідальністю підкреслюю: це стосується і керівництва МВС України. Заступник міністра проїжджав 12 червня вночі. Я ввічливо відрекомендувався, показав йому рішення сесії міськради. Та він «чемно відмовився» платити! Не мав трьох гривень?.. Мабуть, у Києві в Міністерстві зарплату затримують чи мало платять».

      За такої «неповаги» до силовиків можна було прогнозувати втручання прокуратури. Бо ж ще у грудні 2005 року тодішній прокурор міста Леонід Василенко застерігав депутатів: тільки-но сесія міськради введе платний в'їзд на Косу, я тут же внесу протест. Незаконно, мовляв, обмежувати доступ на ту чи іншу територію «маленьких українців». Один із таких «маленьких», мешканець Бердянська, таксист Олександр Негрій у травні запротестував: яка може бути плата за паркування, якщо я, буває, їду на виклик клієнта — і відразу ж назад?.. Прокуратура зреагувала досить оперативно: все законно — плати, мовляв, дядьку таксисте! Наразі ж, коли хвилю невдоволення котять інші українці («великі»), прокуратура б і рада втрутитися, але яким чином переступити через своє ж рішення — недавнє, від 18 травня?..

      А ось мер Валерій Баранов хамовитим місцевим крутеликам пообіцяв «публічно-персоніфіковане знеславлення».