Твір на невільну тему

10.07.2007

      Чи можуть персонажі відомого літературного твору побити свого автора? Можуть, якщо вони — реальні люди. Саме така халепа спіткала французького письменника П'єра Журда, котрий ще 2003 року випустив роман під назвою «Глухе місце». Критики високо оцінили книжку, а ось її герої — навпаки. Річ у тім, що в цьому творі Журд описав побут та подробиці приватних стосунків своїх односельців із місцини Люссо (регіон Овернь). Реальні прізвища він змінив на вигадані, але ті, кому треба, впізнали себе в образах тупаків та в пікантних сценах і дуже обурилися. Тож під час першого ж приїзду мсьє П'єра на свою батьківщину земляки... закидали його камінням. При цьому ображені мешканці Люссо відмовилися приймати вибачення письменника-односельця.

      Як повідомляє газета «Індепендент», днями відбувся суд над нападниками. Чотирьох із них засудили до умовних строків ув'язнення, а ще одному доведеться виплатити штраф у сумі 500 євро.

      Ця справа викликала жвавий інтерес французького суспільства. У своїй більшості представники громадськості стали на бік письменника, вважаючи, що в літературі не повинно бути «заборонених територій». Так, зокрема, оглядач впливової газети «Фігаро» порівняв атаку персонажів на П'єра Журда з гіпотетичним нападом героїв роману «Знедолені» на видатного Віктора Гюго.