Традиції незмінні — дощ і Федерер

10.07.2007
Традиції незмінні — дощ і Федерер

Традиційна картина останніх п'яти Уїмблдонів — Федерер цілує головний приз.

      Побоювання організаторів третього в сезоні турніру серії «Великого шолома» стосовно того, що через примхи погоди вони можуть не вкластися у традиційні два тижні, таки не справдилися. Для когось — на щастя, для когось — на жаль.

      Особливо не порадувався англійському консерватизму серб Новак Джокович. Посіяний у Лондоні під четвертим номером, 20-річний тенісист змушений був пройти справжнє випробування на витривалість. У четвер він більше чотирьох годин бився в 1/8 фіналу з австралійцем Х'юїттом, а наступного дня зумів завершити на свою користь виснажливу п'ятигодинну чвертьфінальну дуель проти кіпріота Маркуса Багдатіса (10) — 7:6, 7:6, 6:7, 4:6, 7:5. На суботній півфінал з іспанцем Рафаелем Надалем сил у молодої зірки не вистачило. За рахунку 1:1 по сетах і 1:4 у третій партії Новак відмовився від продовження боротьби — далися взнаки біль у спині й мозоль на лівій нозі. У розмові з журналістами Джокович зауважив, що нічого страшного не сталося б, якби фінал перенесли з неділі на понеділок. Все ж таки незабаром погода менше заважатиме спортсменам — у 2009 році над центральним кортом з'явиться розсувний дах.

      Із верхньої частини сітки до вирішального матчу очікувано вийшов швейцарець Роже Федерер. У чвертьфіналі, щоправда, він програв перший на турнірі сет — іспанцеві Хуану Карлосу Ферреро (20), але наступного дня не віддав жодної партії молодому французу Рішару Гаске (12).

      Традиційне для останніх років фінальне протистояння Федерера й Надаля цього разу розтяглося на п'ять сетів і тривало майже чотири години. Перша ракетка світу довела, що лишається найсильнішою. Перемога Роже стала для нього п'ятою поспіль на Уїмблдоні. Такого за всю історію турніру досягав лише легендарний швед Бйорн Борг, який тріумфував у 1976—1980 роках. Тепер завданням швейцарця на наступний рік буде спроба перевершити Борга і виграти нарешті «Шолом» на грунтових кортах «Ролан Гаррос».

      У жінок до півфіналу дійшла лише одна з тих, кого очікували там бачити — бельгійка Жустін Енен. Але в п'ятницю планам першої ракетки світу виграти непідкорений досі Уїмблдон несподівано завадила 22-річна француженка Маріон Бартолі (18). У третьому сеті ця вельми огрядна панянка просто знесла з корту лідерку світового рейтингу — 6:1. Щоправда, дістатися трофею Бартолі було важко. Венус Уїльямс, яка хоч і була сіяною під 23-м номером, але повернулася до своєї кращої спортивної форми, у півфіналі швиденько розібралася з Аною Іванович (6), а потім не залишила шансів і Бартолі. Ця перемога для 27-річної темношкірої американки стала четвертою на лондонській траві і загалом шостою на турнірах «Великого шолома».

      Знаменна для господарів подія трапилася у змішаному розряді. Джиммі Мюррей, який виступав у парі з сербкою Єленою Янкович, став першим британцем, що виграв найпрестижніший англійський турнір за останні 20 років. У фіналі цьому дуету протистояли швед Йонас Бйоркман з австралійкою Алісою Молік, які грали другий матч за день. Шанс на виграш у них був лише у другій партії, коли Мюррей і Янкович надто вже багато посміхалися один до одного, але, взявшись за розум у третьому сеті, довели справу до жаданої місцевими вболівальниками перемоги. До речі, пара Бйоркман—Молік у чвертьфіналі вибила з боротьби українсько-австралійський дует Катерини Бондаренко й Джордана Керра — 4:6, 6:3, 6:4.

      Після Уїмблдону у верхній частині рейтингів WTA й АТР великих змін не сталося. Хіба що вперше в житті потрапив до чільної десятки француз Гаске, який піднявся на сьому позицію з 14-ї, а серб Джокович став третім, обійшовши американця Роддіка й росіянина Давиденка. У жінок на найвищий для себе 22-й рядок із 24-го піднялася українка Олена Бондаренко, а от її сестра Катерина опустилася з 39-го на 47-й. У першій сотні залишилися ще дві наші співвітчизниці: Юлія Вакуленко — 45-та, а Ольга Савчук — 98-та.

 

ТАБЛО

Уїмблдонський турнір (трава), 25 червня — 8 липня

Фінали

      Чоловіки. Федерер (Швейцарія, 1) — Надаль (Іспанія, 2) — 7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2

      Пари. Клеман/Ллодра (Франція, 10) — Б. Брайан/М. Брайан (США, 1) — 6:7, 6:3, 6:4, 6:4

      Жінки. В. Уїльямс (CША, 23) — Бартолі (Франція, 18) — 6:4, 6:1

      Пари. Блек/Хубер (Зімбабве/ПАР, 2) — Среботнік/Сугіяма (Словенія/Японія, 4) — 3:6, 6:3, 6:2

      Мікст. Д. Мюррей/Янкович (Велика Британія/Сербія) — Бйоркман/Молік (Швеція/Австралія, 5) — 6:4, 3:6, 6:1