Західна зірка на Сході

06.07.2007
Західна зірка на Сході

(Укрінформ.)

      Джордж Майкл крокує по Європі, зокрема й по Східній. З нагоди 25-річчя своєї творчої діяльності співак організував перше після 15-річної перерви світове турне й вирішив «відпрацювати» глобус по максимуму, розширивши географію виступів за рахунок Cходу Європейського континенту. Наприкінці травня він уже дав концерти на стадіонах Будапешта, Братислави, Софії та Бухареста.

      Перебуваючи в столиці Угорщини, автор цих рядків був вражений, наскільки щільно вулиці міста заставлені круглими рекламними тумбами з великим портретом уславленого британського співака. Складалося враження, що Джордж - кандидат у президенти на найближчих виборах. У Москві Джордж Майкл виступив учора, і тамтешні ЗМІ охрестили його шоу головною музично-концертною подією року  Росії. У Варшаві виступ ДМ відбудеться 11 липня, і польські ЗМІ загадують, чи вдасться англійцеві побити щойно встановлений рекорд: 3 липня на концерт американських рокерів Red Hot Chili Peppers у столиці Польщі прийшли 60 тисяч глядачів.

      Рекламна кампанія київського виступу Джорджа Майкла, який відбудеться в понеділок, 9 липня, на арені Національного спорткомплексу «Олімпійський», є помітно слабшою у порівнянні з будапештською, але заяви наших концертних промоутерів про концерт ДМ як «подію року» не є перебільшенням (якщо не рахувати червневу «шару» від Елтона Джона). А оскільки жодних розмов із київськими журналістами та фанами співак не планує (він прилетить чартерним рейсом перед самим концертом і полетить одразу після нього), то є сенс розповісти про британську суперзірку нам.

Коротка історія шляху до успіху

      Джордж Майкл - це лише ефектний артистичний псевдонім, а насправді майбутня зірка народилася 25 червня 1963 року в Північному Лондоні як Георгіос Кіріакос Панайоту. Його батько емігрував до Туманного Альбіону з Кіпру в 1950-х роках, одружився з англійкою, став власником ресторану. Георгіос, якого в родині скорочено називали Йоргос або Йог, має двох старших сестер.

      Уже в підліткові роки стало зрозуміло, що хлопець не успадкує бізнес батька, бо і вчителі, і колеги по школі помітили його незаперечні вокальні здібності. Щоправда, спочатку Йогові потрібно було здолати в собі купу комплексів - він був підсліпуватим і опецькуватим. Але це минулося, коли Панайоту зійшовся з новим однокласником - Ендрю Ріджлі. Цей напіванглієць-напів'єгиптянин із хорошими вокальними задатками побачив такий самий талант і в Йоргоса, змусив його повірити в себе, схуднути і вставити контактні лінзи (пізніше Йог замінив їх на фірмову ознаку свого стилю - темні окуляри). Розпочавши репетиції, хлопці наприкінці 70-х років організували групу The Executive.

      Перший великий успіх до них прийшов лише 1982 року, коли Джордж та Ендрю повернулися до формату дуету, який отримав назву Wham!

      Три перші альбоми «солодкої парочки» - Fantastic, Make It Big та The Final - посіли перші місця в чартах Великої Британії, США та багатьох інших країн світу.

      Дует Wham!, однозначно, був найкращою і найуспішнішою в комерційному сенсі поп-групою 80-х років в усьому світі. Легкі, приємні та мелодійні пісні групи того періоду - Wake Me Up Before You Go Go, I'm Your Man, Freedom тощо - досі не зникають зі світового радіоефіру, включно з українськими ФМ-станціями. Успіху групи сприяло те, що вона надавала великого значення зйомкам ефектних, видовищних відеокліпів до своїх пісень. І в цьому Джорджа Майкла також можна порівняти з Елтоном Джоном. До речі, Джордж не приховує, що в юності «тащився» від Елтона і почерпнув деякі напрями творчості.

Сольна кар'єра - до «оніміння»

      Великий хіт 1984 року Careless Whisper вийшов уже під фірмовим знаком «Джордж Майкл із групи Wham!» (хоча Ендрю Ріджлі був співавтором цієї пісні). Стало зрозуміло, що Джордж обрав сольну кар'єру. У червні 1986 року Wham! провели прощальний концерт на стадіоні «Уемблі».

      Ставка Майкла на самостійний проект виявилася правильною. За пісню I Knew You Were Waiting (For Me), виконану в дуеті з королевою музики соул Аретою Френклін, співак у 1987 році отримав свою першу нагороду «Греммі». Перший сольний альбом ДМ під назвою Faith виявився гігантським ринковим хітом - на цей час він розійшовся у світі загальним накладом 20 млн. примірників.

      Пісні Майкла набрали гострішого забарвлення, «подорослішали». В текстах iшлося як про соціальні проблеми, так і відверто говорилося про секс: один із хітів цієї платівки має промовисту назву I Want Your Sex. У 1988 році збірка пісень Faith здобула «Греммі» в головній категорії - «Кращий альбом року».

      До речі, у той період молодий співак, який саме перебував на злеті кар'єри, ледве не втратив... голос. Половину європейських концертів на підтримку альбому Faith довелося скасувати, через те що на голосових зв'язках Джорджа утворилася кіста. У разі невдалої операції виконавець міг «оніміти», але все обійшлося. Своє 25-річчя Майкл відзначав на лікарняному ліжку, отримавши у шпиталі майже 1,5 мільйона (!) листів із побажанням швидшого одужання з усіх куточків світу.

      Наступний альбом - Listen Without Prejudice, Vol. 1 (1990) - розвинув напрацювання першого сольного опусу і став заявкою того, що ДМ робив упродовж 90-х років. Співак, якому на той час ще не виповнилося й 30, увійшов у роль ікони світової поп-музики. Виконана спільно з Елтоном Джоном пісня Don't Let the Sun Go Down On Me посіла перше місце в чартах, була номінована на «Греммі» і до цього часу вважається найкращим гей-дуетом в історії світового попу.

      Альбом Older («Старіший») співак видав лише у 1996-му, тобто через шість років після попереднього. Найбільшими хітами з цієї платівки, яка була свідченням подальшого дорослішання співака, були пісні Fastlove та Jesus To A Child.

Таємне стає публічним

      У 1998 році американська поліція підловила співака під час спроби гомосексуального контакту в громадському туалеті в Беверлі-Хіллз. Те, чим спекулювала музична преса, стало доведеним фактом. Для ДМ цей прикрий інцидент став «щастям у нещасті», оскільки надалі він уже міг відверто й чесно говорити про свою нетрадиційну сексуальну орієнтацію.

      В останні роки співак так само відверто демонструє свої політичні переконання. Одна з його пісень 2002 року Shoot The Dog («Застрельте собаку») є політичним маніфестом, в якому висміюються прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер та президент США Джордж Буш. Мабуть, і ви бачили мультиплікаційний кліп на цю пісню: Блер у вигляді пуделя служить дресирувальникові Бушу.

      «Я знаю, що зайшов на небезпечну територію, - сказав тоді співак в інтерв'ю газетi «Міррор». - Але я переконаний, що настали серйозні часи, і нам не можна відмовчуватися по закутках». Цією піснею Майкл спробував «змусити людей замислитись над тим, що відбувається у світі», висловити протест проти політики США. Пізніше поп-виконавець ще не раз критикував війну в Іраку.

Із прицілом на наступні 25 років

      Можливо, як людина Джордж Майкл не завжди послідовний у своїх діях, але в твердій послідовності та відмінному відчутті кон'юнктури і баченні шляхів розвитку популярної музики йому не відмовиш. Свідчення цього - 25 років успішної музичної кар'єри. На відміну від інших, він не видає щороку новий альбом, але коли вже випускає черговий музичний опус, то це, як правило, збірка довершених хітів.

      Майкл може дозволити собі залишати сцену на кілька років, що для більшості сучасних зірок було б рівнозначне ринковому самогубству. Після альбому 1996 року Older наступна збірка його пісень Patience побачила світ лише 2004 року. Після цього альбому ДМ заявив про вихід на пенсію, а нагодою повернутися до активних виступів став чвертьвіковий ювілей його музичної кар'єри. У вересні 2006 року Майкл вирушив у світове турне, перше за останні півтора десятиліття. Можна прогнозувати, що цей період відходів і повернень триватиме й наступні 25 років. Якщо...

Завжди вдалий, завжди під загрозою

      Джордж Майкл каже, що неодноразово проходив тести на СНІД. Це дамоклів меч усіх осіб інакшої сексуальної орієнтації, серед яких безладні статеві зв'язки є нормою. Те, що постійним партнером співака є інструктор із фітнесу Кенні Госс, не означає відсутності інших контактів. Наразі Джорджеві дуже таланить, якщо врахувати, що його партнер Ансельмо Фелеппа, із яким ДМ познайомився у 1991-му, через два роки помер від СНІДу.

      Минулого року співака арештували за керування «Мерседесом» у нетверезому стані та зберiгання наркотикiв. Місяць тому, після тріумфального концерту в Лондоні (там ДМ освятив відкриття після реконструкції славетного стадіону «Уемблі») зірку засудили до ста годин громадських робіт. Щоправда, відпрацювати цю кару Майкл може у будь-який час упродовж усього наступного року - судді врахували щільний концертний графік свого знаменитого співвітчизника.

      На цей час ДМ продав понад 90 млн. примірників своїх платівок. Він входить до списку десяти найбагатших поп- та рок-виконавців Британських островів. Маючи в активі понад 70 млн. фунтів стерлінгів, а також квартири і маєтки в Англії та США, співак не гребує й «дрібними» підробітками. Зокрема, 31 грудня 2006 року Джордж Майкл виступив на новорічній приватній вечірці, яку організував російський олігарх-мільярдер Володимир Потанін, за гонорар у розмірі 2,5 млн. доларів.

      Останнім часом Джордж Майкл намагається розповсюджувати свої пісні й альбоми передусім через інтернет - щоб менше залежати від звукозаписувальних фірм та дистриб'юторів.

      З іншого боку, Джордж був учасником багатьох благодійних акцій. Свій останній концерт у столиці Болгарії Софії співак присвятив болгарським медсестрам, яких засудили в Лівії до смертної кари за те, що вони нібито навмисно заражали СНІДом лівійських дітей.

ПРЯМА МОВА

Джордж Майкл. Цитатник

      «Я все ще вірю, що музика є одним із найбільших подарунків, якими Бог обдарував людей».

      «Увесь шоу-бізнес побудований на его, марноті та самозадоволенні, і я був би повним блазнем, якби вдавав, що це не так».

      «Хоча благодійні концерти вже перетворилися на кліше, я вважаю, що музиканти повинні займатися доброчинною діяльністю, оскільки це ефективний спосіб допомоги іншим».

      «Мене часто називають брудним збоченим «трахальщиком». А я себе таким не відчуваю. Я дуже пересічна людина. Ха-ха-ха! Я відчуваю, що повинен мати більш екстремальні смаки, але не можу зробити це в житті. Я той, кого геї називають у своєму середовищі «ваніліном», -біленький і пухнастенький. Але я брудний у тому розумінні, що прагну багато сексу».

      «Певний час тому я почав побоюватися масштабних концертів. Минулого року, коли почалася підготовка до світового турне, мені снилися жахи: нібито я стою на сцені перед публікою, а група забула відрепетирувати пісні. Або нібито я виступаю напівголим... Але реакція глядачів, яку я відчув на концертах, розставила все на свої місця. Тур виявився дуже вчасним».

 

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>