Стою я на пляжі, у лижі взутий...

06.07.2007
Стою я на пляжі, у лижі взутий...

Радість росіян.

      Черговим проявом політичного впливу на спортивну сферу стали виборі столиці Білої Олімпіади. Учора о пів на третю ночі за київським часом 119-та сесія Міжнародного олімпійського комітету, що проходила в Гватемалі, віддала право провести ХХІІ зимові Олімпійські гри 2014 року, попри очікування фахівців і букмекерів, російському місту Сочі.

      Те, що найпрестижніша букмекерська контора світу «Уїльям Хілл»  вважала фаворитом перегонів корейський Пхенчхан, зовсім не бентежило величезну російську делегацію. До центральноамериканської країни наші сусіди ще за тиждень до історичного засідання МОК привезли силу-силенну зірок спорту й естради. Але головним їхнім козирем став президент Володимир Путін. За два дні перебування у західній півкулі він приватно зустрівся з вісімнадцятьма членами МОК, а потім - ще з тридцятьма: на офіційному фуршеті. Причому представники олімпійського руху вишиковувалися в чергу, аби поговорити з першою особою Росії. На цьому тлі президент Кореї і канцлер Австрії (а третім претендентом був Зальцбург) виглядали просто бідними родичами.

      Зрозуміло, що всі три делегації підготували бездоганні презентації міст-кандидатів. У австрійців була перевага в тому, що 7 із 11потрібних  олімпійських арен уже побудовані, тоді як корейці й росіяни мали лише по 4 існуючі об'єкти. При цьому в Сочі всі вони потребують суттєвої реконструкції. Росія виказала готовність викласти на бюджет Ігор 1,517 млрд. доларів, тоді як Корея - 1,257, а Австрія взагалі - 0,965. Крім того, проти Зальцбурга було й часте проведення зимових Олімпіад у Європі, ба навіть у самій Австрії - зокрема, у 1964 і 1976 вони проходили в Іннсбруку. Олімпійський же рух вимагає просування на всіх континентах.

      Аутсайдерські позиції альпійського міста підтвердив перший тур таємного голосування, яке вперше відбувалося в електронному режимі і в якому жоден із кандидатів не набрав 50 відсотків голосів: Пхенчхану віддали перевагу 38 членів МОК, Сочі - 34, Зальцбургу - 25. У другому ж турі несподівану перемогу з 51 голосом проти 47 здобув російський курорт на Чорному морі, розташований навіть південніше Криму. Але росіяни доводять, що їхній плюс - у близькості до Сочі засніжених схилів Кавказу. Мовляв, якихось 30 км від моря - і ви вже на лижній чи санній трасі.

      Члени МОК повірили красивим картинкам на екрані і обіцянкам поважних мужів. Щось подібне було і під час виборів господаря літніх Олімпійських ігор 2012 року, коли своє поважне слово сказав прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер. І при визначеннi місця проведення футбольного чемпіонату Європи-2012, в якому основну роль зіграла поява Президента України Віктора Ющенка.

      Володимир Путін позавчора теж не скупився на гарантії, повідомивши, що на кампанію «Сочі-2014» виділено 12 млрд. доларів, половину з яких видасть держава і стільки ж - приватні інвестори. А вигуки екологів - про те, що побудова спортивних об'єктів із вибиранням гальки з морського узбережжя може призвести до загрозливих наслідків для акваторії моря - у таких ситуаціях зазвичай ніхто чути не хоче. Пізніше Путін підтвердив президенту МОК Жаку Рогге повну відповідальність і готовність виконати всі зобов'язання стосовно підготовки і проведення Олімпійських ігор. Невтішні представники Кореї після оприлюднення результатів голосування натомість заявили, що у визначений термін у Сочі не встигнуть побудувати всі об`єкти.

      Зазначимо, що від України у голосуванні брали участь члени МОК - президент НОК Сергій Бубка і віце-президент Валерій Борзов. Голова олімпійського руху нашої держави розповів, що рівень нинішніх презентацій був значно вищий, ніж у міст-кандидатів на проведення літніх Ігор-2012. Запорукою перемоги росіян Бубка вважає виступ президента Путіна, який вразив членів МОК своєю промовою англійською та французькою мовами.

Радiсть росiян.