Для апетиту

05.07.2007

      За службовим обов'язком я часто спілкуюся з іноземними делегаціями, і кожен раз, коли доводиться сідати за стіл, пригадую свою бабусю. Коли я приїжджав до неї, на мене чекала чарка горілки і огірочок. Це, так би мовити, для «розігріву», спершу, поки вона там чаклувала на кухні. Коли приїжджав iз гостями, то вона вважала своїм боргом прокоментувати частування гостей горілочкою: «Покуштуйте, щоб кров швидше по жилах побігла!». І якщо вдуматися - бабуся щодо цього передавала справжню народну мудрість. Якщо втомленим, тільки прибувши, випити інший напій - або розморить, або, як кажуть, слону - дріб. А чарочка горілки - у «десяточку»! І їжа іде на користь. Так от, повертаючись до наших делегацій. Коли вперше постало питання про ділову вечерю, то я, пригадавши народну мудрість, усім запропонував «по маленькій». На мій подив, ніхто не відмовився, в тому числi й жiнки. Згодом теж не пам'ятаю, щоб хтось відмовлявся. До речі, про жінок. Коли ділова зустріч із жінкою, то найкраще - запропонувати саме горілки, це не тільки не образить пані, але й продемонструє їй те, що її партнер іде в ногу з часом. З погляду психології, той, хто пропонує на аперитив горілку, демонструє сміливість, рішучість, у той же час обдуманість ухвалення рішень, на таку людину можна покластися. Крім того, виявилось, що зараз на ділових зустрічах, які супроводжуються обідом або вечерею, стало модно замовляти горілку саме як аперитив - вважається хорошим тоном. По-перше, це свідчить про добрий смак, по-друге, демонструє певну серйозність намірів.

      Тепер уже на будь-якому заході, включаючи домашнє гуляння, я, як аперитив, пропоную гостям виключно горілку. Цей продукт, так би мовити, чистий і поєднується, практично, з будь-якою стравою. Крім того, ті або інші добавки, наприклад, у тому ж вермуті, багато людей просто фізично не переносять.

      Що ж стосується званих прийомів, то подача горілки, як аперитив, аж ніяк не суперечить найсуворішим канонам етикету. Головна вимога, якій повинен відповідати аперитив, що буде до вподоби всім гостям - це збудити у них апетит. А з тим, що горілка таки збуджує апетит, не посперечається ніхто. Крім того, чарка горілки, як і казала моя бабуся, добре впливає на кровообіг, знімає втому і спонукає до невимушеної бесіди.

      Безумовно, існує і аперитивна «класика жанру». Це той же вермут, херес, вино, коньяк, бренді або шампанське. Що стосується горілки, то вона теж включена в класику, але чомусь до останнього часу дещо призабуту. Тепер вона повертається, але з новою вимогою - бути м'якою. Кожен чув і розуміє, що це означає: вона легше п'ється і йде навіть під легку аперитивну закуску. Ті, хто добре знаються на якісних алкогольних напоях, кажуть, що «Мягков» - саме така горілка і що це - яскравий приклад того, коли назва і смак напою максимально поєднанi.

      Можливі, звичайно, й інші варіанти: віскі, бренді, вермути або безалкогольні соки-води, або ж складні змішані коктейлі. Але кращого  за горілку немає, і не тільки тому, що вона наша рідна. Просто саме горілка - наймобільніший аперитив. По-перше, її можна легко вживати в поєднанні з тією ж «мінералкою» або будь-якими соками. По-друге, під горілку годиться будь-яка закуска. По-третє, це незмінний інгредієнт найкращих коктейлів. Причому особливо горілка «Мягков» зі своїм різноманітним вибором класичних смакових букетів і м'яким відтінком смаку. І не треба забувати, що горілочка (те ж відомий факт!) доречна не тільки для апетиту, але й на палицю!

Олександр УЖВЕНКО.